Доступність посилання

ТОП новини

Пощастило, що ліс горів між двома радіоактивними слідами – працівники Чорнобильської зони


Радіо Свобода побувало на місці лісової пожежі у зоні відчуження – там ще й дотепер тліють головешки, але відкритого вогню вже нема

Західна частина зони відчуження: сюди їхати значно довше, ніж власне до атомної станції. Всюди до цих місць зона – як завжи по-весняному зелена і квітуча. І лише за селом Луб’янка, це 30 км на Захід від Прип’яті, починається «випалена земля». Десь вогонь ішов верхами дерев, десь – стелився низом. Найважче, кажуть пожежники, збити саме верховий вогонь.

Коли ми з самого початку сюди приїхали, було темно, але все освічувалось, тому що була верхова пожежа
Василь Лисий

«Коли ми з самого початку сюди приїхали, було темно, але все освічувалось, тому що була верхова пожежа – отам все горіло, тут все горіло. Тут було машин з 40 пожежних мінімум, які тут заправлялись водою», – розповідає старший лейтенант Василь Лисий. Він уже не вперше гасить лісові пожежі. Заправлялися – з річки Ільї, що протікає зоною відчуження.

Пожежники працюють «доба через три». Із засобів захисту – традиційні марлеві пов’язки.

Дозиметрист Микола Пех «ловить» на дорозі радіоактивне повітря: його авто-лабораторія стоїть на перегоні між атомною станцією і Чорнобилем й перекачує щохвилини 35 літрів повітря, виловлюючи у ньому бета-частинки. «Дві години ми вже качаємо – не прийшло, немає підвищення. Звідти вітер дуне, і ми контролюємо в цей бік, бо тут живе персонал». Показники на приладі Миколи Пеха – 27 бета-частинок: «чистим» вважається щільність потоку до ста.

Після чорнобильської аварії забруднення поширилось двома «слідами», як їх називають атомники – північним і західним. Сектор між ними – відносно чистий за чорнобильськими мірками. І саме у цій розвилці між слідами, в основному, і палав ліс.

Рівні на місцях пожеж різні – від мізерних 20 мікрорентгенів до більших, але теж типових для зони двохсот. У всій зоні відчуження розташовані 39 постів контролю радіаційного фону. З них 9 стоять у районі пожежі. Дані звідти надходять до лабораторії радіоекологічного моніторингу.

За результатами вимірювань радіаційний фон навіть в районі пожежі, в її епіцентрі, не змінився
Денис Вишневський

«За результатами вимірювань радіаційний фон навіть в районі пожежі, в її епіцентрі, не змінився. Що було очікувано, оскільки щільність забруднення саме в цьому районі має невеликі значення, – каже інженер «Чорнобильського спецкомбінату» Денис Вишневський. – Тому навіть при тому, що під час пожежі обов’язково відбувається підйом в атмосферу деяких радіоактивних речовин, обсяг цих речовин був не настільки значним, щоб призвести до зміни фону. З іншого боку, він призвів до збільшення вмісту радіонуклідів у повітрі, але, знову-таки, незначно. Ми спостерігали позитивну динаміку, але вона навіть не досягла контрольного рівня».

Контрольні рівні – це у півтора-два рази вище за середні. Тобто, якщо для села Копачі середнім є показник у 60 мікрорентген на годину, то вживати заходів почнуть, якщо поля «стрибнуть» вище ста. Хоча в тому ж «рудому лісі» не здивує і тисяча мікрорентген на табло дозиметра. Для кожного пункту зони – свої контрольні рівні.

Що точно – ані «рудий ліс», ані могильники, ані насадження поблизу станції не горіли. Вогонь зупинили за 25 кілометрів від станції. І приблизно за 8 км від могильника радіоактивних відходів у Буряківці – саме цю точку на карті атомники вважали найнебезпечнішою у ці дні.

Ліс у зоні відчуження – як, власне, і будь-який ліс – займається регулярно. Але нинішня пожежа досягла не бачених за останні 20 років масштабів. Що б не було причиною загоряння – підпал, недбалість чи випадковість – такому поширенню вогню посприяла погода, вважає Денис Вишневський: суха осінь, малосніжна зима і суха весна.

В зоні пожежі не рідкість, і вони швидко локалізуються. Але швидкість поширення вогню, масштаб – це було унікально
Денис Вишневський

«Низька вологість повітря, накопичилась велика кількість сухої біомаси. В зоні пожежі не рідкість, і вони швидко локалізуються. Але швидкість поширення вогню, масштаб – це було унікально. В цьому заслуга природи, незалежно від причин появи, власне кажучи, самої пожежі», – говорить інженер.

Відкритого вогню в Чорнобильській пущі вже не видно. Але рятувальники планують працювати на місці ще близько трьох діб: на великих територіях ліс і трава ще тліють. Тож пожежні машини продовжують виїжджати на гасіння.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG