Доступність посилання

ТОП новини

«Батальйони повинні бути керованими» – Петро Мехед


«Айдарівці» пропонують святкувати День добровольчого руху в Україні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

«Айдарівці» пропонують святкувати День добровольчого руху в Україні

Річниця заснування «Айдару» і наявні проблеми добровольчого руху

Київ – Бійці «Айдару» святкували річницю заснування батальйону. З цієї нагоди пропонують започаткувати День добровольчого руху в Україні. Зокрема, там сподіваються, що наявні проблеми з вояками-добровольцями будуть вирішені.

Перший командир батальйону «Айдар» Сергій Мельничук пригадує, що з початку заснування між батальйоном і офіційними структурами щораз виникало «збройне питання».

«Війська та оперативники СБУ намагались забрати як доказ зброю, отриману бійцями «Айдару» під час зіткнень у день президентських виборів 25 травня», – розказує Сергій Мельничук.

Крім того, за словами колишнього комбата, у військовій частині, куди вони віддали зброю на тимчасове зберігання, потім не хотіли її повертати.

Боєць із позивним «Харитон», що належить до добровольчого батальйону імені Кульчицького, розказує про проблеми іншого характеру.

«Форма на передовій часом виходить з ладу, і держава не може забезпечити регулярне одягання і взування бійців, все забезпечують волонтери. Якби не вони, то ми б ходили в шкарпетках і шортах», – коментує доброволець.

Інтеграція йде, та проблеми не ліквідовані

Тим часом заступник міністра оборони України Петро Мехед зазначає, що процес інтеграції добровольчих батальйонів до лав Збройних сил триває повним ходом.

«Ми вже близько півроку спілкуємося з більшістю командирів і військовослужбовців добровольчих батальйонів. Батальйони повинні бути керованими, а для цього там мають бути чітко налагоджені штабні процедури, а це облік особового складу, облік майна, облік зброї і техніки. Якщо все це є, не виникає ніяких проблем», – коментує заступник міністра оборони.

За словами Петра Мехеда, цей процес уже завершується. Проте Сергій Мельничук стверджує, що базові проблеми із добровольчими батальйонами досі не ліквідовані.

«Основні питання продовжуються – це оформлення людей, навіть тих, щодо яких були віддані накази про прийняття на службу. І навіть виписані військкоматом документи тим добровольцям, які прибули у військову частину, не зараховуються. Родичі тих, хто загинув, не можуть оформити компенсації. Йде тяганина, але ми намагаємося воювати з цією бюрократією», – каже перший комбат «Айдару».

За словами Петра Мехеда, переговори про асиміляцію добровольчих батальйонів у Збройні сили України перейшли у практичну площину.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG