Доступність посилання

ТОП новини

Північна Корея посилає до Росії на 9 травня формального голову держави


Кім Йон Нам, архівне фото 2013 року
Кім Йон Нам, архівне фото 2013 року

Північна Корея повідомила, що на урочистостях у столиці Росії 9 травня її буде представляти посадовець, що виконує протокольні функції голови держави – 87-річний Кім Йон Нам, голова президії Верховних народних зборів (парламенту) країни.

Оголошення офіційного північнокорейського Центрального телеграфного агентства Кореї з’явилося через кілька днів по тому, як у Москві повідомили, що від поїздки на урочистості відмовився фактичний керівник Північної Кореї Кім Джон Ин, пославшись на неуточнені «внутрішні справи» в його країні.

Спершу Кім прийняв був запрошення відвідати Москву на 9 травня, коли там будуть святкувати 70 років від закінчення Другої світової війни в Європі. Це було б його першим візитом за кордон від часу приходу до влади 2011 року після смерті його батька Кім Чен Іра.

Чимало світових лідерів відмовилися цього року від відвідин Москви на знак протесту проти агресії Кремля на сході України і окупації українського Криму. Серед тих, хто прийняв запрошення, більшість становлять керівники азійських чи африканських країн.

У Північній Кореї, де посади президента немає («вічним президентом» проголошений засновник комуністичної держави, дід нинішнього керівника Кім Ір Сен після його смерті), протокольні функції голови держави виконує голова парламенту – від 1998 року це незмінно Кім Йон Нам. Реальний керівник країни Кім Джон Ин (Кім Чен Ин) обіймає посаду голови Державного комітету оборони, що визначена як «найвища державна посада», а також є верховним головнокомандувачем Корейської народної армії і першим секретарем Центрального комітету Трудової партії Кореї.

XS
SM
MD
LG