Доступність посилання

ТОП новини

Не евакуація, а цирк якийсь просто – українець з Катманду


Бхактапур, Непал, 2 травня 2015 року
Бхактапур, Непал, 2 травня 2015 року

4 травня українських громадян обіцяють евакуювати з Непалу, який постраждав від землетрусу

Українських громадян мають 4 травня евакуювати із непальської столиці Катманду. За даними МЗС, станом на 3 травня у списках на евакуацію – близько сотні людей. Крім громадян України літаком Збройних Сил з Катманду планують також рушити громадяни інших держав. Напередодні про ситуацію в Катманду Радіо Свобода розповів один з українців, який очікує на евакуацію – Євген Жданов.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Чи визначилася ситуація з евакуацією українських громадян?

– Нічого остаточно не вирішено. Ми десь із другої години дня у консульстві очікуємо якоїсь інформації. Наразі інформація є лише про те, що «інформація буде через півгодини». І так цілий день… Зараз у нас уже північ – роз’їжджаємся по готелях ті, кому не вистачає місця в консульстві. Нам обіцяють, що з четвертої ранку ми можемо полетіти. У будь-якому разі нас обіцяють евакуювати четвертого травня.

– Скільки людей чекає на евакуацію?

– Близько тридцяти людей тут, у консульстві, і ще близько 35 у консула вдома.

– Чи не буде проблем із вильотом, адже Ви кажете, що люди в кількох місцях?

– Та ні, наче усе організовано. Є автобус. В цьому плані усе вирішено і проблем бути не повинно.

– Чи вистачає українським громадянам найнеобхіднішого: питної води, їжі?

– Так, у цьому плані все добре. Просто всі втомилися від цієї ситуації. Але ми повністю забезпечені їжею та водою. У цьому плані все добре.
Здебільшого всі добре себе почувають. Наскільки мені відомо, одного хлопця вже відправили в Делі, який себе погано почував. Одного хлопця евакуювали з Евересту вертольотом – у нього наче такожвсе добре. Інформації про поранених українських громадян чи загиблих у нас немає.

– А як Ви оцінюєте ситуацію із літаком, який застряг у Делі? Як вам цю ситуацію пояснюють?

– Та жахлива ця ситуація! Звісно, може статися різне. Може зламатися літак. Але все в цілому виглядає як фарс. Не евакуація, а цирк якийсь просто.

– Керівник державної служби з надзвичайних ситуацій Зорян Шкіряк зараз у Катманду? Що він каже?

– Так, він у Катманду, займається цим питанням. Звісно, не все так просто. Нам розповідають, що прийшла запчастина необхідна для ремонту нашого літака, але в Індії свято і там впродовж кількох годин відмовлялися будь-що робити… Наші рятувальники намагаються щось робити – бігають, метушаться, пояснюють ситуацію людям, щоб не було паніки. Ту інформацію яку ми отримуємо тут, отримуємо і від нього.

Карикатура Олексія Кустовського
Карикатура Олексія Кустовського

– Як Ви загалом оцінюєте роботу Державної служби надзвичайних ситуацій?

– Думаю, наразі висновки робити передчасно. Давайте, спочатку полетимо звідси. А потім будемо в цілому ситуацію оцінювати. Хоча проблеми у нас явно є. Немає чіткого механізму… та навіть не чіткого, а будь-якого в цій ситуації.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG