Доступність посилання

ТОП новини

Як живуть на Луганщині люди з інвалідністю?


Фото ілюстраційне
Фото ілюстраційне

У Станиці Луганській реабілітологи їздять додому до дітей з інвалідністю, бо в лікарні немає вікон

Луганські обласні центри реабілітації для людей з інвалідністю – і дитячий і дорослий – залишилися на підконтрольній сепаратистам території, кажуть представники військово-цивільної адміністрації. Водночас, за їхньою інформацією, ті заклади, що діють нині у контрольованих Україною містах, працюють і готові приймати також і переселенців.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Позаминулого року у районному Центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів у Станиці Луганській допомогу отримували сто тридцять людей, протягом минулого року – п’ятдесят четверо. Тепер, коли у райцентрі вціліла приблизно чверть усіх будинків, більшість підопічних виїхала, розповідає директор центру Наталія Рєдкозубова. За її словами, минулого літа районна лікарня, де заклад винаймає приміщення, сильно постраждала від обстрілів, будівля лишилась без вікон, був пошкоджений дах, а взимку вдарили морози і не витримала система опалення. І хоча лікарня продовжувала працювати навіть у таких умовах, а в кабінетах поставили буржуйки, проводити процедури стало неможливо, зазначає Рєдкозубова. Зараз, за словами директора центру реабілітації, дах відремонтувала місцева адміністрація, але шибки досі затягнуті плівкою, тому персонал їздить до дітей додому.

«Оскільки маленьких дітей та й дітей з інвалідністю роздягнути для масажу не можна було, ми стали працювати як патронажна служба, тобто з’ясовували, хто на місці, кого немає. І у нас за поточний рік є шістнадцятеро дітей, до яких ми ходимо, дехто отримує консультації по телефону», – розповідає вона.

Такий же центр у Рубіжному на Луганщині готується до переїзду. Зараз він розташований на другому поверсі у будівлі без ліфту, і родичам дітей, які не можуть самостійно пересуватися, доводиться нести їх нагору на руках. Тому потрапити на прийом до фізіотерапевтів вдається не всім: у центрі надають допомогу людям віком до вісімнадцяти років, розповідає директор закладу Світлана Ткачова.

«Хоча були у нас такі випадки – у нас навіть фотографія у коридорі висить, – коли батьки заносили на руках сюди дитину на візку, і вона тут у нас займалася», – зазначає вона.

Дочка не відвідує садок, бо не ходить, але до школи поставимо на ноги – мама в Рубіжному
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Нову одноповерхову будівлю для центру виділили неподалік і планують відремонтувати за проектом ООН і уряду Японії з відновлення соціальних послуг на Донбасі.

Обласні центри реабілітації для людей з інвалідністю – і дорослих, і дітей – залишилися у підконтрольному сепаратистам Луганську, зауважує очільниця департаменту соціального захисту Луганської адміністрації Елеонора Поліщук. Що ж до інтернатних закладів, то з двадцяти на підконтрольних сепаратистам територіях залишилась приблизно половина, говорить вона.

«Люди у нас в інтернатних закладах мешкали, вивезти їх нам ніхто не дозволяв. Відповідно, це було просто неможливо зробити. Вони і далі виконують свої функції і зобов’язання перед людьми, які перебувають сьогодні в інтернатних закладах», – пояснює чиновниця.

Від уряду України «ЛНР» і «ДНР» гуманітарної допомоги не приймають – Філіпішина

За словами представника омбудсмена Аксани Філіпішиної, у Луганській області на підконтрольних сепаратистам територіях залишаються два інтернати, де, зокрема, перебувають діти з інвалідністю – у Краснодоні і Ровеньках. За даними уповноваженого, там наразі живе більше трьохсот осіб, їм намагаються передавати гуманітарну допомогу. Про кількість людей, які відвідують центри реабілітації дітей-інвалідів на цих територіях офіційної інформації немає, додає Філіпішина.

«Ситуація є досить складною, – наголошує вона. – Передача будь-якої допомоги здійснюється через волонтерські організації та міжнародні ООНівські структури. Від уряду України, ми знаємо, представники так званих «ДНР» і «ЛНР» ніякої допомоги не приймають. Люди не отримують заробітної плати. Ті керівники закладів, з якими ми спілкуємось, за період з першого червня минулого року по сьогоднішній день всього двічі отримували заробітну плату. Не в повному обсязі».

За даними, які Українська гельсінська спілка з прав людини наводить у своєму звіті за минулий рік, у Луганській області зареєстровано понад сто дві тисячі людей з інвалідністю, у Донецькій області ще більше – понад двісті тридцять тисяч. Завдяки діяльності волонтерів та активістів громадських організацій, йдеться у звіті, із зони АТО вивезли дев’яносто три тисячі людей з інвалідністю.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG