Доступність посилання

ТОП новини

Антрацит. Українське місто в «Країні дурнів»


Павло Дрьомов, сепаратист і «отаман донських казаків», вересень 2014 року
Павло Дрьомов, сепаратист і «отаман донських казаків», вересень 2014 року

Росіяни зачистили Антрацит від «Донського козацтва», але краще їм від цього не стало: мало хто вже вірить в світле майбутнє «ЛНР»

Багато хто, навіть в так званій «ДНР», не розуміє стиль та реалії життя в тій же «ЛНР». Довелось об’їхати кілька міст Луганської області. Другим стало місто Антрацит…

Граф Толстой, мабуть, уві сні побачив Антрацит, коли писав свого «Буратіно»

Перші враження – потрапила в реальну «Країну дурнів». Граф Толстой, мабуть, уві сні побачив Антрацит, коли писав свого «Буратіно». Але дійсність навіть перевершила казку. Саме тому й неможлива «Новоросія» – «Країна дурнів» – довго не існує. Вона або рухне, або пожере саму себе.

По приїзді прогулялася від кінотеатру до ринку, подивилась на всі ці пики і зрозуміла, що Антрацит помер. Шляються по місту п’яні «казачки» зі своїми шльондрами, нормальні люди ходять швидким кроком, намагаючись пробігти непомітно, не підіймаючи очей. Раніше, говорять, місто билось в конвульсіях, а тепер вже все.

60-70 відсотків дітей 14-17 років – за Україну, навіть якщо в них «ватні» батьки! Це достовірні дані від мого знайомого директора школи. І місцеві своїх «ополченців» інакше як «козлячеством» або «кізячеством» і не називають

І це при тому, що, можете не вірити, 60-70 відсотків дітей 14-17 років – за Україну, навіть, якщо в них «ватні» батьки! Це достовірні дані від мого знайомого директора школи. І місцеві своїх «ополченців» інакше як «козлячеством» або «кізячеством» і не називають. За тиждень я до того звикла, то й в тексті використаю місцевий діалект.

В Антрациті російська ФСБ в черговий раз обламала зуби на зачистці своїх рідних російських бандюків. Так, росіяни зачистили Антрацит від «Донського козацтва». Краще їм від цього не стало, бо мало хто вже вірить в світле майбутнє: «Кінець буде місту. Навіть якщо колись буде Україна. Ніхто усе не відновить».

Почався якийсь заміс, і цей «якийсь заміс» явно не подобався «казакам»

Навіть місцеві «казачки» впадають в ступор від того, що накоїли. Цікаво було спостерігати так звану їхню зачистку. Місто раптово закрили для в'їзду і виїзду. Дороги були перекриті спецпідрозділами російської армії. Росіяни навіть не приховували своєї належності до сусідньої держави. А місцеві перешіптувались, що «козлячиству» прийшов кінець. Всюди по місту розповзався російський спецназ. Російські військові брали під контроль місцеві бази так званого «ополчення». В центрі міста було чути постріли: почався якийсь заміс, і цей «якийсь заміс» явно не подобався «казакам». А ми сиділи в підвалі, раділи! Брат сміється: «Любо спостерігати, як «кізяки» тікають з міста. Чекають на «зачистку ЛНР».

Та от, перед цим ще грабували людей. «Покидьки», – говорить брат. Каже, що «захисники» пограбували музей в Антрациті. Експонати продали в Росії. Мабуть, дикуни з РФ застосовують свої духовні скріпи за призначенням?

Чула таку розмову. Подруга «кізяка» цікавиться, як по-швидкому «звалити» з міста з меблями: «Бо чоловік боїться реально росіян. Раніше мій Васька не працював і багато пив, зараз хоч щось приносить додому, і гроші є. І меблі нову взяли». Ось воно – життя!

В Антрациті в «ополченців» – декілька можливостей вкрасти гроші. Перший з них – прямий грабіж, як з музеєм. Багато хто каже, що в «Плутоні» була міні-тюрма і кімнати для тортур, де вибивали з місцевого бізнесу гроші. Другий – продаж російської «гуманітарки». Продають «гуманітарку від Путіна» досить недорого.

Безкоштовно отримують ті набори не всі. Не всі, бо більшість йде в продаж. Виродки можуть продати за 1000-1300 гривень. За реальними місцевими цінами це дешево. Скупають місцеві торгаші й перепродують.

Ще одна стаття доходу місцево «ополчення» – продавати зброю. «АК» можна прикупити за 5500-6000 гривень, а то і дешевше. Вже все місто про це гуде.

Що ж до зачистки, то вона швидко стихла, не завдавши великої шкоди місцевим російським «казачкам». І все те копошіння було з однією метою – трохи збити накип протестних настроїв

Що ж до зачистки, то вона швидко стихла, не завдавши великої шкоди місцевим російським «казачкам». Все одно інших немає. І все те копошіння було з однією метою – трохи збити накип протестних настроїв. Бо відразу почали видавати пенсії в рублях.

Машини з грошима прибувають з Новошахтинська під конвоєм. Знайома сказала, що готівку привезли з Криму. Місцеві вважають, що «кізяків» прибрали, щоб не покрали пенсій. Дійсно, в перші дні роздачі майже не видно їх – легше дихати.

Надія Надєждіна, соціолог, Горлівка – Антрацит

Думки, висловлені в рубриці «Листи з окупованого Донбасу», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

Надсилайте ваші листи: DonbasLysty@rferl.org

XS
SM
MD
LG