Доступність посилання

ТОП новини

Велика ревізія: що порушили Льовочкіни при забудові острова під Києвом («СХЕМИ» | ВИПУСК №15)


Також у випуску: Найгучніші оборудки часів Януковича. Злочин і кара? | Закупівля зерна. Старі схеми за нової влади

Велика ревізія: що порушили Льовочкіни при забудові острова під Києвом

Перевіркою законності будівництва на так званому «острові Льовочкіних» зайнялась прокуратура. Виявилось, що Держсільгоспінспекція виявила порушення закону при будівництві на мальовничому острові під Києвом, який сестра екс-голови адміністрації президента Юлія Льовочкіна придбала вже після втечі Віктора Януковича. «Схеми» наводять документи.

Найгучніші оборудки часів Януковича. Злочин і кара?

Генеральна прокуратура досі не спромоглася ні дістати з-за кордону одізоних утікачів, ні притягнути до відповідальності тих, хто залишився в Україні і дуже скоро знову отримає депутатський мандат. Про найгучніші оборудки часів Януковича, про те, як їх розслідують і чи розслідують взагалі, дивіться у сюжеті Максима Савчука.

Закупівля зерна. Старі схеми за нової влади

Щорічно держава формує запаси зерна, купуючи його в аграріїв. Але платить за нього ще до того, як зійдуть посіви. Щоб застрахуватись на випадок неврожаю – аграрії мають укласти договори зі страховиками. Але не з простими, а з тими, з якими їм скажуть. Бо це, з року в рік приносить багатомільйонні прибутки. За президенства Януковича це були компанії, тісно пов’язані з його оточенням. Тепер ці фірми змінили – і Олександр Чорновалов пильно до них придивився. З’ясувалось, що компанії нові, а заробляють на них все ті ж люди з оточення колишнього президента. Розслідування програми «Схеми».

  • Зображення 16x9

    Максим Савчук

    Журналіст-розслідувач телевізійної програми проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми». Автор книги «1937» про політичну та бізнесову діяльність Віктора Медведчука після Революції Гідності.

    Народився у селищі Баришівка на Київщині. Здобув освіту інженера в Національному транспортному університеті та філолога в Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова. Працював у бюро журналістських розслідувань «Свідомо», у газеті «Україна молода», у програмі журналістських розслідувань «Знак оклику» на телеканалі ТВі.

    У 2015 році розслідування «Questions Raised Over Poroshenko’s Role In Valuable Kyiv Land Deal» («Таємниці землі президента Порошенка») потрапило до шорт-листу міжнародного конкурсу асоціації мовників AIB.

    Переможець конкурсу журналістських розслідувань ім. В. Сергієнка (2019 рік) із матеріалом «Зелена родина ру» (про кінобізнес Володимира Зеленського у Росії).

    У 2020 році здобув друге місце на конкурсі журналістських історій DataUp із матеріалом «Американська мрія Віктора Медведчука» (співавтори - Любомира Ремажевська та Олександр Чорновалов).

    Розслідування «Американська мрія Віктора Медведчука» перемогло на Національному конкурсі журналістських розслідувань. Оголошення переможців та нагородження відбулося під час фестивалю розслідувальної журналістики «Межигір’я Фест» в колишній резиденції експрезидента-втікача Віктора Януковича у вересні 2021 року.

  • Зображення 16x9

    Олександр Чорновалов

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2015 року. Журналіст-розслідувач телевізійної програми «Схеми. Корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода та Першого суспільного). Маю економічну освіту. З 2005 по 2014 рік працював в щотижневій газеті «Комерсант-Україна», пройшов шлях від журналіста до редактора відділу. Призер і номінант багаточисленних журналістських конкурсів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG