Доступність посилання

ТОП новини

Російський десант висадитися біля Широкина не зможе – військовий експерт


Українські позиції поблизу Широкина, 21 квітня 2015 року
Українські позиції поблизу Широкина, 21 квітня 2015 року

Щоб висадити десант, треба мати перевагу на морі, в повітрі і в вогневих засобах; ними супротивник не володіє – Машовець

В ОБСЄ звітують про збільшення інтенсивності обстрілів в районі Широкина, біля Маріуполя. А в соцмережах вже почали обговорювати ймовірність висадки морського десанту Росії на Азовське узбережжя. Військові експерти ж кажуть: біля Широкина це просто неможливо, а інші стратегічно важливі точки берега від такої висадки застраховані мінами.

ЗАВАНТАЖИТИ

За останньою інформацією зі звіту моніторингової місії ОБСЄ, навколо Донецького аеропорту та Широкина монітори зафіксували майже 700 випадків порушення режиму. Як ідеться у звіті за 2-3 травня, який опублікували сьогодні, спостерігачі чули 698 вибухів. А як повідомив Радіо Свобода начальник штабу «Оборони Маріуполя» Роман Соколов, сьогодні зранку обстрілювали не лише Широкине, а й район Павлополя під Маріуполем (зі 120-мм мінометів). Водночас, за його словами, далі має бути спокійніше.

В Маріуполі люди виступають проти демілітаризації Широкина
Роман Соколов

«Сьогодні в Широкині працює ОБСЄ. Тому там, скоріше за все, буде спокійно. Зазвичай саме так буває. В Маріуполі люди виступають проти демілітаризації Широкина. Вчора був мітинг – понад 2000 людей. Адже розглядалися варіанти – з повним виводом військ, частковим, щоб лишити там лише ОБСЄ, або українську міліцію. Але ми проти, адже з нашим супротивником ні про що домовитися неможливо», – зазначив він.

Широкине є стратегічно важливим пунктом, контроль за яким дозволив би сепаратистам полегшити потенційний наступ на Маріуполь, а українським військам – зірвати такий наступ.

Через таку важливість селища в соцмережах почали обговорювати можливість його взяття російським десантом.

Висадка десанту: небезпека чи нісенітниці?

Так Віталій Клим, боєць АТО, який нещодавно повернувся з зони бойових дій, проаналізував нинішню ситуацію на маріупольському напрямку. За його словами, вивчивши глибину Азовського моря, він зробив висновки про місце можливої висадки десанту.

«Як бачите, в районі червоного кружечка, де й розташоване Широкине, безпосередньо біля берегової лінії тактична глибина сягає 2 і більше метрів, чого не можна сказати про глибини в районі Новоазовська. Це говорить тільки про те, що, якщо і планується висадка російського десанту, і я більш ніж впевнений, що вона планується, до бабки не ходи, то найбільш прийнятна точка «приземлення» – це Широкине, між нашою лінією оборони і Маріуполем», – вважає Клим.

Водночас, аналітик групи «Інформаційний спротив» Костянтин Машовець каже, що імовірність такої висадки – нуль.

Морський десант в районі Широкина висадити неможливо. Ні тактичний, ні оперативний
Костянтин Машовець

«Морський десант в районі Широкина висадити неможливо. Ні тактичний, ні оперативний. Адже для того, щоб висадити десант, треба виконати декілька вимог. Мати перевагу на морі в районі висадки, в повітрі, і в вогневих засобах. Ними супротивник не володіє. І підсилитися «оперативною раптовістю» теж не зможе», – сказав фахівець у коментарі Радіо Свобода.

Як повідомляли раніше в прес-центрі сектора М, експерти оцінили ландшафт морської місцевості поблизу Маріуполя і замінували кілька ділянок, на які теоретично таки може висадитися десант.

Позиції укранських військ поблизу Широкина, квітень 2015 року
Позиції укранських військ поблизу Широкина, квітень 2015 року

Інтенсивність обстрілів – як до перемир’я?

Режим припинення вогню бойовики продовжують порушувати як на Донеччині, так і на Луганщині. Так, за даними прес-центру штабу АТО, зафіксовано понад 90 обстрілів з боку незаконних збройних формувань.

«Ця кількість свідчить про рівень, який був ще до мінських угод і до встановлення режиму припинення вогню», – заявив речник адміністрації президента України з питань АТО полковник Олександр Мотузяник.

Сепаратисти збройного угруповання «ДНР» заявляють, що упродовж 4 травня кількість обстрілів їхніх позицій з боку українських військових збільшилася. В угрупованні «ЛНР» повідомляють, що ситуація на території, яку вони контролюють, залишається відносно спокійною.

Водночас, на підконтрольній «ЛНР» території Луганської області відсьогодні заборонене проведення масових заходів. Як ідеться в «указі» лідера угруповання «ЛНР» Ігоря Плотницького, метою такого рішення є «уникнення провокацій з боку українських силовиків», які можуть призвести до «загибелі людей в умовах проведення масових заходів, що спричинить зрив роботи мінської тристоронньої контактної групи».

Тристороння контактна група з питань Донбасу планує провести зустріч з представниками угруповань «ДНР» і «ЛНР» у Мінську 6 травня.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG