Доступність посилання

ТОП новини

Нагорода ПЕН-центру для ув’язненої журналістки Радіо Свобода


Хадіджа Ісмаїлова на нагородженні кращих розслідувань, Ріо-де-Жанейро, 15 жовтня 2013 року
Хадіджа Ісмаїлова на нагородженні кращих розслідувань, Ріо-де-Жанейро, 15 жовтня 2013 року

Минає півроку відтоді, як журналістка Азербайджанської служби Радіо Свобода Хадіджа Ісмаїлова сидить в тюрмі у Баку

Нині минає півроку відтоді, як журналістка Азербайджанської служби Радіо Свобода Хадіджа Ісмаїлова сидить в тюрмі у Баку. Також 5 травня в Нью-Йорку, неурядова організація ПЕН-центр заочно вручить їй нагороду. Правозахисники з усього світу закликають звільнити Хадіджу.

Нагорода ПЕН-центру для ув’язненої журналістки Радіо Свобода
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Щорічну нагороду Барбари Голдсміт американського ПЕН-центру вручають в’язням сумління, які опинилися у надзвичайно складних обставинах.

Хадіджа Ісмаїлова, яка стане новим лауреатом, відома своїми гучними розслідуваннями корупції в Азербайджані. Ісмаїлову заарештували торік 5 грудня в Баку за підозрою у підбурюванні до вчинення самогубства. У лютому цього року журналістку Радіо Свобода звинуватили в ухилянні від сплати податків, незаконній підприємницькій діяльності та зловживанні владою. Вона провину заперечує і говорить, що всі звинувачення є політично мотивованими.

Директор Азербайджанської редакції Радіо Свобода Кенан Алієв звертає увагу на те, що до арешту Ісмаїлової радник президента Азербайджану публічно звинувачував її в шпигунстві на користь американців, хоча насправді журналістка повідомляла про тіньові багатомільярдні афери у президентській родині.

Хадіджа винна лише в тому, що вона розслідує корупцію. Вона у в’язниці тому, що азербайджанська влада вірить у те, що може закрити рота кожному, кому захоче
Кенан Алієв

«Хадіджа винна лише в тому, що вона розслідує корупцію. Вона у в’язниці тому, що азербайджанська влада вірить у те, що може закрити рота кожному, кому захоче. Хадіджу потрібно звільнити, а звинувачення проти неї треба розуміти лише як покарання за пошуки правди», – наголошує Кенан Алієв.

38-річну Хадіджу Ісмаїлову ще не судили за головними звинуваченнями, але двічі за півроку їй продовжували термін попереднього ув’язнення. Журналістку на закритому суді також оштрафували за наклеп і карали дисциплінарно за письмові заяви через адвоката.

Правозахисники: спортивне свято в Баку затьмарюють арешти

Вона одна з майже ста активістів і журналістів, які потрапили за ґрати в Азербайджані за подібних обставин із середини 2014 року.

Азербайджанська влада після обшуків закрила бюро Радіо Свобода в Баку і видворила з країни кілька західних неурядових організацій.

Тим часом у Баку готуються до проведення перших у своїй історії Європейських ігор, атлетичного змагання, яке почнеться у червні під егідою Міжнародного олімпійського комітету. Американський ПЕН-центр закликав олімпійців засудити Баку за порушення прав людини і звільнити Хадіджу Ісмаїлову.

Міжнародна правозахисна організація Human Right Watch виступила ще з гострішою заявою, закликаючи європейські уряди не надсилати до Баку делегацій високого рангу доти, доки «не звільнять людей, які критикують владу».

На урочистій церемонії 5 травня в Нью-Йорку, крім журналістки Радіо Свобода, ПЕН-центр збирається вшанувати британського драматурга Тома Стоппарда і французький сатиричний журнал Charlie Hebdo, співробітників якого розстріляли екстремісти за карикатури на пророка Магомета.

Ось як Хадіджа Ісмаїлова (Радіо Свобода, Баку) пояснювала своє бачення свободи преси в 2013 році.

Хадіджа Ісмаїлова (Радіо Свобода, Баку)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:23 0:00

Над матеріалом працювали Мар’яна Драч та Robert Coalson

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG