Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» вимагає від «Нафтогазу» майже 24 мільярди доларів через суд


Російський «Газпром» подав до Стокгольмського арбітражного суду три позови на загальну суму 23 мільярди 837 мільйонів доларів. Про це йдеться у фінансовому звіті компанії «Нафтогаз» за 2014, який перевірили аудитори компанії Deloitte & Touche.

«У рамках того самого об’єднаного арбітражного провадження до компанії [Нафтогазу] був висунутий зустрічний позов від «Газпрому» на суму 4,5 мільярди доларів США за свідомо не оплачений газ за контрактом купівлі-продажу природного газу. Керівництво не може передбачити остаточний результат за цими позовами і не визнає жодних резервів із цього питання. 19 листопада 2014 року «Газпром» подав позов щодо платежу у сумі 837 мільйонів доларів США за поставку природного газу у червні 2014 року, а також позов щодо платежів у 2012-2013 роках у сумі 18,5 мільярдів доларів США за природній газ, який «Газпром» не поставив, проте компанія [Нафтогаз] начебто була зобов’язана сплатити за контрактом купівлі-продажу природного газу», – мовиться у повідомленні.

1 травня прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що «Нафтогаз» подав до Стокгольмського арбітражу позовні вимоги щодо відшкодування збитків та внесення змін у транзитний контракт із «Газпромом». Таким чином, сума позовних вимог, за словами Яценюка, перевищила 16 мільярдів доларів. Цю інформацію підтвердили і у «Нафтогазі».

У «Газпромі», своєю чергою, заявили, що сума їхніх претензій до «Нафтогазу» перевищує позовні вимоги Києва до Москви. Але російська сторона не уточнили суми претензій до «Нафтогазу».

У жовтні 2014 року компанія «Нафтогаз України» звернулася до Стокгольмського арбітражу з вимогою перегляду контракту на транзит газу з російським «Газпромом», а також компенсації у зв’язку з недостатніми обсягами прокачування.

Перед цим «Нафтогаз» подав позов щодо ціни газу на російську компанію «Газпром» до арбітражного суду у Стокгольмі.

XS
SM
MD
LG