Доступність посилання

ТОП новини

Абітурієнтам із Донбасу йдуть назустріч при складанні ЗНО – експерт


Старшокласники з окупованих територій: без ЗНО і перспектив?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:14:56 0:00

Ми реєструємо навіть тих, у кого не має повного набору документів для складання тестування – Володимир Винник

24 квітня усі зареєстровані учасники зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) здали перший тест із української мови. Для тих, хто не зміг приїхати та скласти іспит, буде проведена додаткова сесія наприкінці червня. Щонайперше, це абітурієнти із непідконтрольних на сьогодні Україні територій, які не змогли вчасно зареєструватися та приїхати до місця здачі. Наскільки гнучка система реєстрації та проходження ЗНО для жителів сходу, у передачі «Донбас.Реалії» розповів перший заступник директора Українського центру оцінювання якості освіти Володимир Винник.

– Чи є у Вас певна статистика щодо абітурієнтів на окупованій території?

Такої статистики ми не маємо. У нас є лише кількість абітурієнтів, які зареєструвалися на зовнішнє незалежне оцінювання. У Луганській і Донецькій областях на тестування з української мови зареєструвалося близько 19 і 11 тисяч відповідно. Зареєструвалися вони з тієї території. Утім, ми враховуємо те, що велика кількість жителів Донбасу переїздила до інших областей країни та реєструвалася за адресою сьогоднішнього місця проживання. Для них були забезпечені такі самі умови складання тестування, як і для інших абітурієнтів України.

– Чи повинні вони показати якусь довідку або документ?

Вони могли зареєструватися на тестування до 20 квітня, для цього їм треба було пред’явити документ, який засвідчує, що вони проживали в зоні АТО або ж перебувають там і нині. Відповідно ми їх реєстрували та давали можливість проходити тестування там, де їм було найзручніше. Тобто українську мову, наприклад, вони могли проходити в одному місці, інші предмети в іншому.

– Наскільки гнучка система реєстрації на ЗНО для тих, хто не зміг це зробити вчасно?

Ми йдемо їм назустріч, тому що розуміємо, у яких умовах вони опинилися. Сподіваюся, що ми усіх задовольнимо позитивними рішеннями

– Заяви усіх, хто не встиг, розглядає регламентний комітет при регіональних центрах якості освіти. Кожна розглядається персонально, враховуються усі нюанси, які могли виникнути у людини. Ми йдемо їм назустріч, тому що розуміємо, у яких умовах вони опинилися. Сподіваюся, що ми усіх задовольнимо позитивними рішеннями і вони зможуть пройти тестування, як усі громадяни України.

– До яких регіональних центрів найбільше зверталося абітурієнтів-переселенців із Донбасу?

Є абітурієнти, які зареєструвалися на території Донецької та Луганської областей, і вони проходитимуть тестування там. Є ті, що уже переїхали: це Київ, Харків, Дніпропетровськ, Одеса. І вони там реєструвалися на проходження тестування. Ті ж, хто з певних причин проживає на окупованій території, могли зареєструватися до 20 квітня і обрати місце проходження тестування особисто.

– Чи були випадки, коли абітурієнтові з Донецька, наприклад, не дозволили здати тестування?

– Я про такі випадки не знаю.

– Вони ж приїжджають без документів про завершення середньої освіти.

Ми усе це розуміємо і враховуємо. Навіть якщо у них немає повного набору документів. Ми їх реєструємо.

  • Зображення 16x9

    Олексій Мацука

    Олексій Мацука – український журналіст. У квітні 2014 року увійшов до списку «100 героїв інформації», вперше опублікованого організацією «Репортери без кордонів». У жовтні 2014 року Олексію Мацуці присуджено міжнародну премію International Press Freedom Award організацією «Канадські журналісти за свободу висловлювань» (англійською: Canadian Journalists for Free Expression).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG