Доступність посилання

ТОП новини

Мета – показати, що без України цієї Перемоги ніколи не було б – Яценюк


Для західних лідерів не поїхати у Москву на 9 травня – це уже вияв надзвичайної сміливості – Гарань

Київ – 8 травня в Україні запроваджена нова пам'ятна дата – День пам'яті та примирення. Як зазначив президент Петро Порошенко у відповідному указі, ця дата встановлена для «вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску у перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, висловлення поваги усім борцям проти нацизму, увічнення пам’яті про загиблих».

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:03 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Раніше в Євросоюзі та України лунали пропозиції запросити до Києва відомих політичних і громадських діячів для вшанування пам’яті мільйонів українців, які загинули у Другій світовій війні, але далі пропозицій та ідей справа не дійшла.

Місцем проведення урочистостей з нагоди 70-річчя перемоги у Другій світовій війні має стати Київ, а не Москва. Про це написали екс-посли США в Україні Джон Гербст, Стівен Пайфер і Вільям Тейлор у матеріалі для у виданні Los Angeles Times.

Американські дипломати вважають, що у рік 70-річчя Перемоги Москву навряд чи можна вважати хорошим місцем для зустрічі, адже на параді будуть присутні російські військові, чиї товариші досі воюють на Донбасі. До того ж, Україна понесла колосальні людські та економічні втрати, заначили дипломати.

Тим часом, європейські друзі України планують відвідати Польщу для участі у заходах, присвячених 70-й річниці Перемоги Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні. До Польщі збирається і президент України. Крім нього до Польщі прибудуть очільники Словаччини, Чехії, Литви, Латвії, Естонії, Угорщини, Румунії, Болгарії, Хорватії, Словенії, повідомило «Польське радіо».

Порошенко, підписавши указ про запровадження Дня пам'яті та примирення, в інтерв’ю телеканалу ICTV пояснив: 8 травня для нього – день, коли вшановують пам’ять загиблих у Другій світовій війні.

8 травня – це вшанування загиблих
Петро Порошенко

«8 травня – це вшанування загиблих. Це день пам’яті. Ми маємо низько схилити голови перед загиблими. Обидва мої діда були на війні. Брати моєї мами всі були на війні. Вони звільняли Україну, вони робили все можливе для того, щоб доповзти до Дня Перемоги. Я буду вшановувати їх пам’ять 8 травня», – зазначив Порошенко.

«Необхідно показати правду про те, що Україна – держава-переможець» – Яценюк

А прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що, вшановуючи пам’ять жертв Другої світової війни, не можна погоджуватися зі спробами окремих держав і політиків переписувати історію. Раніше Радянський Союз, а тепер Росія «вирішили писати власну версію історії», наголосив Яценюк на представленні відеосюжетів про роль та місце України як держави-переможця у Другій світовій війни.

Завданням відеоісторій Яценюк назвав показати правду про Україну, про боротьбу українців проти нацизму на різних фронтах. Водночас, за умов агресії Росії проти України, необхідно вселити в українців віру у перемогу у нинішній війні, вважає Яценюк.

«Показати треба правду про те, що Україна – держава-переможниця, що українці на різних фронтах боролися проти нацизму, показати правду про те, що Україна зазнала сорок відсотків людських і матеріальних втрат від загальних обсягів втрат у Другій світовій війні усіх держав. Наша мета – показати правду про те, що без України цієї перемоги над нацизмом ніколи не було б. І вшанувати мільйони українців за те, що ми побороли цю жахливу чуму, вселити віру і впевненість в Україну, що ми перемогли тоді – і ми переможемо зараз», – наголосив Яценюк.

«Західні політики дуже обережні у своїх діях» – Гарань

Щоправда, вшановувати українців, які загинули у 1939 –1945 роках, в Україні будуть здебільшого самі українці. Експерти зазначають, що відмова очільників держав Євросоюзу брати участь у «параді Перемоги» у Москві 9 травня не означає, що вони хотіли би 8 або 9 травня відвідати Україну. І питання не у готовності України прийняти поважних європейських гостей, а у тому, чи готові до цього самі західні лідери, міркує у розмові з Радіо Свобода політолог, професор Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

Ми знаємо, наскільки вони (західні політики) обережні у своїх діях. Тобто, для них, безумовно, не поїхати у Москву на 9 травня – це уже вияв надзвичайної сміливості
Олексій Гарань

«Ми знаємо, наскільки вони (західні політики) обережні у своїх діях. Тобто, для них, безумовно, не поїхати у Москву на 9 травня – це уже вияв надзвичайної сміливості. А демонстративно ще і поїхати до Києва… я не знаю, чи вони готові. Вважаю, що ця ідея гарна, але вона спрацювати зможе пізніше, з часом», – зазначив Гарань.

Якби українська влада була зацікавлена у святкуванні Дня Перемоги у Києві, разом з лідерами держав Антигітлерівської коаліції, то мала би раніше переслати їм офіційні запрошення і пропозиції. Так вважає голова громадського комітету «Україна – НАТО» Сергій Джердж. За його словами, за кілька днів до 8 травня лідери держав уже не мінятимуть графіки своїх візитів, тим більше, що одинадцятеро президентів держав Євросоюзу зможуть висловити свою підтримку Україні під час перебування у Польщі разом з президентом Порошенком.

Можемо Київ перетворити і на один з центрів відзначення Перемоги у Другій світовій війні над фашизмом
Сергій Джердж

«Це непогана ідея, і у майбутньому ми можемо зробити також і Київ центром пам’яті загиблих у Другій світовій війні. Можемо Київ перетворити і на один з центрів відзначення Перемоги у Другій світовій війні над фашизмом, серед переможців була й Україна. Власне, Україна потерпіла найбільше у колишньому СРСР. По території України війна пройшла із Заходу на Схід, а потім зі Сходу на Захід, знищивши наші міста і села», – зазначив Джердж.

8 травня 2015 року має стати днем примирення українців – В’ятрович

Тим часом, директор Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович у розмові з Радіо Свобода наголосив: цього року українці мають вшанувати загиблих у роки Другої світової війни і загиблих у нинішніх воєнних діях на Сході. І цей болючий процес є справою України та українців, які мають примиритися одне з одним, з одного боку, а з другого – сформувати нову історичну свідомість, зауважив експерт.

«Завдяки нинішній війні в Україні триває процес примирення. Не важливо те, що діди теперішніх вояків, можливо, воювали у Другій світовій війні по різні сторони барикад і, можливо, вбивали однин одного. Але їхні внуки зараз захищають Україну», – відзначив історик.

За його словами, українцям необхідно відійти від радянської традиції відзначення дат, пов’язаних з Другою світовою війною, і, водночас, навчитись вшановувати героїв тієї війни – вихідців з України – по-українськи. До цього зобов’язують активність українців, які воювали проти нацизму у різних арміях (у Червоній армії, в УПА, в арміях Антигітлерівської коаліції), та кількість жертв, яких зазнали українці у Другій світовій війні, зауважив В’ятрович.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG