Доступність посилання

ТОП новини

Тут нікому немає діла до дівчини Шкіряка – український турист із Непалу


Люди сплять на злітній смузі під час ремонту літака у Делі (фото зі сторінки Євгена Жданова у Facebook)
Люди сплять на злітній смузі під час ремонту літака у Делі (фото зі сторінки Євгена Жданова у Facebook)

Хто відповідатиме за усі недоліки операції – з'ясовуватимуть у Києві

Українських туристів із Непалу мають привезти додому вночі 7 травня –​ на шляху з Катманду літак зробив дві багатогодинні зупинки для нового ремонту та відпочинку пілотів.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Евакуація українців з Непалу має закінчитися 7 травня – літак із українцями вилетить з Баку до Києва о 23.00 за українським часом. Переліт триватиме кілька годин – за словами очевидців, транспортний «Іл-76» летить повільніше, ніж звичайний пасажирський літак.

Транспортник Міністерства оборони з евакуйованими громадянами України приземлився в аеропорту Баку близько 11-ї дня. Як повідомляють журналісти з місця подій, дванадцятигодинна перерва потрібна, перш за все, пілотам – переліт був важкий. Під час посадки в аеропорту Делі, де літак заправляли, в «Іл-76» зламалося шасі.

Його ремонтували близько 5 годин – саме під час цього очікування й були зроблені численні фото, на яких туристи, журналісти та виконувач обов’язків голови Державної служби з надзвичайних ситуацій Зорян Шкіряк сплять просто на злітній смузі.

Українці сплять на аеродромі під час ремонту літака в Делі. Для них евакуація триває вже сьомий день (фото зі сторінки Євгена Жданова у Facebook)
Українці сплять на аеродромі під час ремонту літака в Делі. Для них евакуація триває вже сьомий день (фото зі сторінки Євгена Жданова у Facebook)

Зорян Шкіряк спить на злітній смузі в очікуванні вильоту з Делі (фото Оксани Котової)
Зорян Шкіряк спить на злітній смузі в очікуванні вильоту з Делі (фото Оксани Котової)

Умови на військовому літаку не дуже зручні – очевидці

За повідомленням Міністерства закордонних справ, на борту літака перебувають 76 громадян України та 11 іноземців. Також у літаку близько 30 людей, які приїхали з України: журналісти, працівники ДСНС, лікарі, психологи тощо. Транспортування, поселення в готель та харчування людей забезпечує Посольство України в Азербайджані, Міністерство Азербайджанської республіки з надзвичайних ситуацій та інші відповідні служби тієї країни.

Як повідомив Радіо Свобода Євген Жданов, один із українських туристів, питання дівчини Шкіряка, яке широко обговорюється в українських ЗМІ, тут нікого не турбує (раніше Зорян Шкіряк сам розповів українським ЗМІ, що взяв із собою до Непалу свою дівчину Катерину Храмову. За його словами, вона розбирається у психології й допомагає потерпілим від землетрусу, надає їм психологічну допомогу).

«Нікому до неї нема ніякого діла. Вона все робить разом із усіма туристами, спить на підлозі із нами. Шкіряк її годує за власні гроші», – наголосив Євген Жданов. Також, за його словами, Шкіряк самостійно купував їжу для інших пасажирів.

В салоні «Іл-76» (фото зі сторінки Євгена Жданова у Facebook)
В салоні «Іл-76» (фото зі сторінки Євгена Жданова у Facebook)

Втім, за словами Євгена, перельоти військовим літаком проходили важко. Журналістка «Нового каналу» Маша Себова розповіла Радіо Свобода, що не всі звикли до транспортних літаків.

У військово-транспортному літаку по боках стоять дерев’яні лави, як в електричці. Нема ніяких ременів безпеки, звісно. Спочатку усі боялися, що буде дуже холодно
Маша Себова

«У військово-транспортному літаку по боках стоять дерев’яні лави, як в електричці. Нема ніяких ременів безпеки, звісно. Спочатку усі боялися, що у літаку буде дуже холодно, як у російському літаку, але насправді там було занадто жарко», – повідомила вона.

За словами журналістки, єдиним, за що платила держава, був готель в останню добу перебування в Катманду.

«З Делі до Катманду ми летіли за рахунок своїх ЗМІ, а Шкіряк разом зі своєю супутницею летів сам. Держава не виділяла гроші на таке довге перебування у Непалі», – наголосила вона.

Себова повідомила, що журналісти і туристи жили в резиденції почесного консула України – громадянина Непалу, який не отримує зарплати від Києва.

Очевидці звинувачують Міністерство оборони

Журналістка розповіла Радіо Свобода, що до останнього журналісти не брали державних грошей.

«Держава заплатила журналістам лише за одну ніч у готелі, коли стало незрозуміло, скільки ще ми чекатимемо. Міністерство оборони писало, що вони вже відремонтували літак і він може летіти. Але тут немає їхніх представників, крім екіпажу літака, тому спитати нема з кого», – наголосила Себова.

Виліт з Баку запланований на 23.00 за київським часом. Після повернення голову ДСНС Зоряна Шкіряка чекає «розбір польотів». Про це журналістам телеканалу «112 Україна» повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Дай Бог кожному з вас зробити для країни стільки, скільки він. Але, якщо він зробив помилки, а він їх робить, як звичайна людина, він буде за них відповідати
Арсен Аваков

«У мене немає до нього претензій за те, що він зробив. Дай Бог кожному з вас зробити для країни стільки, скільки він. Але, якщо він зробив помилки, а він їх робить, як звичайна людина, він буде за них відповідати», – наголосив міністр.

Екс-радник Авакова Антон Геращенко відмовив Радіо Свобода у детальному коментарі щодо евакуації українців із Непалу через відсутність у нього інформації, але нагадав, що літак до Непалу відряджав не голова ДСНС.

Всього на евакуацію українців з Непалу з держбюджету виділили майже 7 з половиною мільйонів гривень, майже 7 мільйонів з яких отримало Міністерство оборони.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG