Доступність посилання

ТОП новини

У Києві виставили досі не відомі документи про українців у Другій світовій


У Києві відкрили виставку архівних документів про участь українців у Другій Світовій
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

На виставці «Україна: шлях до перемоги» представлені свідчення про участь українців у боях на східному і західному фронтах та діаспорян-активістів

Київ – Українці-вояки у Другій світовій та тогочасні волонтери. Про них, зокрема, у Києві відкрили виставку «Україна: шлях до перемоги», яка триватиме протягом двох тижнів у приміщенні Центрального державного архіву громадських об’єднань. На відкриття прийшли представники дипломатичних установ, серед інших – Канади та Німеччини, тож київські архівісти анонсують початок співпраці, сподіваючись, що незабаром для їхніх співгромадян стануть доступними ще більше свідчень і документів.

Навіть виїхавши із Радянського Союзу з ідеологічних міркувань, емігранти з України дуже активного долучалися до боротьби з нацизмом – і це є в архівах, говорить директор Центрального державного архіву зарубіжної україніки Владислав Берковський, який долучився до створення експозиції.

За його словами, раніше з цими документами могли працювати тільки науковці, тепер вперше в Україні вони доступні для відвідувачів виставки.

«Вперше ми представляємо діаспорну пресу періоду Другої світової, зокрема, канадську, яка відображає не лише участь українців у бойових діях, а й ставлення – підтримку українцями військових, – розповідає Берковський. – Як збиралися кошти, участь українців у ощадній касі, військовій позиці, так званій «лотереї перемоги», створення українських клубів, жіночих громадських організацій. Ми представляємо також документи, які відображають участь родин, так звана «мікроісторія»: коли з однієї родини на фронт записується батько і четверо синів».

Окрім текстових документів, на виставці «Україна: шлях до перемоги» можна побачити 30 фотографій і невеликий документальний фільм про Другу світову війну, розповідає виконувач обов’язків директора Центрального державного кінофотофоноархіву імені Пшеничного Галина Божук.

«Виставка починається 39-м роком і закінчується завершенням війни. Те, що нове – це роль і участь УПА у Другій світовій і підписання акту про беззастережну капітуляцію збройних сил Німеччини», – каже вона.

За словами архівістки, виставка має для неї особливе значення: батько Галини Божук – ветеран війни.

Також згаданий архів запустив окремий інтернет-проект про Другу світову.

В Україні досі не існує програми з повернення культурної спадщини – Берковський

Проблемою на сьогодні є знайти ті документи, що зберігаються у закордонних архівах, оскільки від проголошення незалежності в Україні досі не існує державної програми з повернення культурної спадщини, хоча б шляхом копіювання, зауважує Владислав Берковський. Але, зазначає він, зараз архівісти з України і Канади домовляються про спільну роботу над експозицією нової виставки.

Водночас, як зауважив заступник голови Державної архівної служби Ігор Бондарчук, зараз ведуться перемовини щодо співпраці із представниками Німеччини та інших європейських країн.

Що ж до виставки «Україна: шлях до перемоги», то в Києві вона експонуватиметься два тижні, після чого, обіцяє Бондарчук, її покажуть також у більшості обласних центрів. Окрім того, за його словами, українці можуть ознайомитись із документами в оцифрованому вигляді на сайтах відповідних архівів.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG