Доступність посилання

ТОП новини

Без українців Радянський Союз не переміг би фашизм – рядовий Червоної армії


У День Перемоги у Львові вшанують усіх героїв, хто боровся за свою державу

Львів – Сьогодні у Львові з нагоди Дня пам’яті та примирення львів’ян просять запалити свічки і вшанувати всіх героїв, які боролись і полягли за свою країну, зазнали репресій. Про те переосмислити Другу світову війну варто через сучасні військові події на Донбасі, щоб зрозуміти ціну миру і людському життю, радять вояки дивізії «Галичина», Червоної армії і нинішні бійці.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

89-річний Леонід Муха служив першим кулеметником у дивізії «Галичина». Він двічі був поранений.

«У 16 років я вже працював, знав ремесло. Через рік приїхав додому, записували у дивізію, і я пішов, не питаючи у батьків. Пішов, воював півтора роки, почав війну у 17 і закінчив у 19 років. Останні 8 місяців війни був безпосередньо у боях. Ми були першою українською дивізією, нами командував український генерал, ми лише спілкувались поміж собою українською. Командна мова була німецька, так вже було. У радянській – казали не струнко, а «смірно», так було», – пригадує Леонід Муха.

Леонід Муха
Леонід Муха
На Донбас вивозили, на Донбас втікали від голоду
Леонід Муха

​Леонід Муха понад 10 років провів на засланні у Сибіру. Лише у 1958 році разом з дружиною, теж репресованою, повернувся на Львівщину. Але невдовзі йому наказали покинути галицьке місто і виїхати на Донбас, де працював на шахті. Причиною того, що нині велика частина населення на Сході є проросійською, вважає те, що донецький регіон від початку минулого століття постійно заселявся переселенцями з російських сіл. «На Донбас вивозили, на Донбас втікали від голоду», – каже дивізійник.

Сьогодні інша війна

Іван Говза служив рядовим у Червоній армії. Він був мобілізований у 1944 році, коли вдруге сюди прийшла радянська влада. Пішов служити без жодної військової підготовки. 8 травня війна для нього не закінчилась, ще мусів продовжити службу.

Путін говорить, що росіяни перемогли, це – блеф. Зробити це без допомоги країн, що воювали на боці антигітлерівської коаліції, було б неможливо. І ми українці вважаємось переможцями у Другій світовій війні
Іван Говза

«Тоді це була війна російського загарбника агресора з Німеччиною, щоб більше захопити території. Але ми українці складали значну силу Червоної армії і участь українців був тим фактором, який переміг фашистів у тій війні. Те, що Путін говорить, що росіяни перемогли, це – блеф. Зробити це без допомоги країн, що воювали на боці антигітлерівської коаліції, було б неможливо. І ми українці вважаємось переможцями у Другій світовій війні», – зауважив фронтовик.

Іван Говза
Іван Говза

Однак та війна, яку він пережив, каже, не є схожою на ті бойові дії, що відбуваються на Донбасі. «Сьогодні маємо іншу війну Росії проти України, щоб такої держави як Україна не існувало. Це війна, як писав Франко, чоловіцтва зі звірством, і ми маємо всі сили мобілізувати, щоб перемогти у цій війні», – наголосив Іван Говза.

Лише на перемогу і налаштовані бійці, які воюють сьогодні на Донбасі, розповів Мар’ян Берездецький, який служить у Нацгвардії і довший час воював на Сході.

Мар’ян Берездецький
Мар’ян Берездецький
Я колись мріяв про те, як би це побачити, як бути бандерівцем, як вони воювали. А тепер я поміж героями і можу себе відчути справжньою людиною
Мар’ян Берездецький

​«Я гордий з того, відчув, що таке плече справжнього побратима, коли він знає тебе два дні, а накриває своїм тілом від «Градів», бо ти ще новачок. Я колись мріяв про те, як би це побачити, як бути бандерівцем, як вони воювали. А тепер я поміж героями і можу себе відчути справжньою людиною», – зауважив боєць.

А перемогти Росію, каже, можна лише силою духу і зброєю. Однак черпати цю силу духу потрібно на жертовних прикладах своїх побратимів і тих героїв, які віддано боролись за свою державу попри тортури, репресії, голод.

Боєць не святкуватиме 8 травня як День Перемоги, а вшановуватиме без жодного пафосу пам’ять тих полеглих героїв, які не побоялись захищати свою землю.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG