Доступність посилання

ТОП новини

Ветерани Червоної армії, УПА та герої АТО разом на Дні пам’яті та примирення


Урочисте засідання парламенту. Київ, 8 травня 2015 року
Урочисте засідання парламенту. Київ, 8 травня 2015 року

Росія не повинна монополізувати перемогу над нацизмом «для імперських зазіхань» – Порошенко

В Україні вперше відзначили День памяті та примирення. З цієї нагоди президент Петро Порошенко наголосив: жодна інша країна Європи не зазнала такого руйнування та загибелі стількох людей, як Україна. Водночас, закликав Росію не монополізувати перемогу над нацизмом «для імперських зазіхань». Ветерани Червоної армії, УПА та герої АТО зібрались разом на урочистому засіданні парламенту, аби підтвердити: Україна памятає і цінує.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Втрати України у Другій світовій війні вражають: за різними оцінками загинуло від 8 до 10 мільйонів людей, понад 2 мільйони примусово вивезли на роботу до Третього рейху. Таку драматичну статистику озвучив президент України Петро Порошенко на урочистому засіданні Верховної Ради.

Ветерани Червоної армії, УПА та АТО на урочистому засіданні парламенту
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00


Він також нагадав, що чотири оперативно-стратегічні об’єднання Червоної армії, які сформувались у 1943 році, були названі «Українськими фронтами». А на території України, додав Порошенко, провели майже половину стратегічних операцій німецько-радянської війни.

З огляду на це, президент України закликав Росію не монополізувати перемогу над нацизмом та не використовувати її для імперських зазіхань.

«Відповідь на питання, чому ми так відзначаємо і День пам’яті і День Перемоги над нацизмом: тому що такі великі подвиги не забуваються. Тому що наша країна, проти якої здійснюється військова агресія, більше, ніж будь-яка інша цінує мир, який тривав майже 70 років», – сказав Порошенко.

Замість депутатів на їхніх звичних місцях у парламенті сиділи ветерани Червоної армії, Української повстанської армії, а також сучасне покоління ветеранів – бійців АТО. Сиділи в залі і народні депутати, урядовці, ветерани, колишні президенти України – Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко.

В урочистостях взяв участь генсекретар ООН

Окрім того, на засідання завітав генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Пан Ґі Мун. Також він разом із Порошенком взяв участь у відкритті інсталяції «Україна… Війна…» у рамках акції «Маки пам’яті».

Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Пан Ґі Мун на урочистому засіданні парламенту. Київ, 8 травня 2015 року
Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Пан Ґі Мун на урочистому засіданні парламенту. Київ, 8 травня 2015 року

Президент наголосив, що присутність генерального секретаря символізує єдність всього світу з Україною. Пан Ґі Мун запевнив, що ООН підтримуватиме Україну в її боротьбі за мир, безпеку та незалежність. Дев’ятого травня він планує побувати і в Москві – на урочистостях з нагоди Дня перемоги.

Пєсков до Порошенка: не дякуйте тим, хто не поїде в Москву на 9 травня, краще привітайте ветеранів

Напередодні Петро Порошенко подякував тим міжнародним партнерам, які відмовились їхати до Росії на святкування Дня Перемоги. У Кремлі уже відреагували: Дмитро Пєсков, прес-секретар президента Росії Володимира Путіна, порекомендував Порошенку не дякувати світовим лідерам, а натомість, привітати ветеранів Другої світової війни.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Із вітальним зверненням до українців виступив і прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Він назвав «важливим уроком Другої світової те, що агресор у тій війні «закінчив військовим трибуналом».

«Будь-який агресор, який марить новими територіями, брязкає зброєю і нехтує волею народів, неодмінно повторить долю гітлерівського режиму», – зазначив Арсеній Яценюк.

Увечері 8 травня проводять урочистий концерт «Голоси героїв» та меморіально-мистецьку акцію «Перша хвилина миру» з нагоди Дня пам’яті та примирення у Національному музеї історії Великої вітчизняної війни. Натомість, 9 травня в Україні відзначатиметься День Перемоги у Другій світовій війні.


На цю ж тему:

07.05.2015
Порошенко подякував світовим лідерам за відмову їхати до Москви на парад 9 травня

«У Москві, під приводом великої Перемоги, армія агресора буде брязкати своєю смертельною міццю на весь світ» далі
07.05.2015
Україна – це новий фронт Європи – Порошенко в Гданську

Лідери європейських держав відзначили 70-річчя перемоги над нацизмом у польському місті Гданську. Говорили про Україну далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG