Доступність посилання

ТОП новини

Хто досі роздмухує ненависть до ветеранів УПА? (Огляд преси)


В радянській армії існували війська НКВС, «Смерш», було Міністерство держбезпеки. Всі ті, хто там служив, зараз вважаються ветеранами

Агресія Росії сприяла об’єднанню українського суспільства. Однак справжнього примирення не вийшло, констатує «Український тиждень». Адже говорити про дійсне примирення, наприклад, між вояками УПА й солдатами радянської армії поки не доводиться. Річ у тім, що, як нагадує в тижневику ветеран Другої світової війни Ігор Юхновський, в радянській армії існували війська НКВС, «Смерш», які після війни боролися із партизанами, було Міністерство держбезпеки. Всі ті, хто там служив зараз вважаються ветеранами, хоча більшість із них пороху не нюхали. Енкаведисти вбивали людей, знаючи, що то невинні люди. І щоб виправдати свої дії, вони придумали собі фабулу, мовляв, ті, кого знищили, були запеклими ворогами їх самих, їхніх родин і Радянського Союзу. А вони є рятівниками СРСР, бо вбивали цих ворогів, які насправді не були ворогами. Ці люди не можуть жити, не створивши брехливої картинки своїх учинків. Їх серед ветеранів Другої світової сьогодні більшість. І саме вони є головними носіями тієї ненависті, яка досі існує, і передали її дітям. Заголовок публікації – «Примирення – справа майбутнього покоління».

Україні не варто зациклюватись лише на Європі, наголошує дописувач тижневика «Країна». Він переконує, що найперспективнішим союзником для України є США. Як приклад наводить Ізраїль, який не є членом ЄС, але є партнер Сполучених Штатів. І дуже добре маневрує в цьому союзництві. Україні тут є чого повчитися, наголошує дописувач. На його думку, Польща досягнула таких економічних і демократичних результатів, бо орієнтувалась не тільки на ЄС, а й на США. Тому Україна буде сильною в Євросоюзі, якщо її партнером номер один стане Вашингтон.

Нині європейський газовий ринок входить у завершальний етап великої перебудови, яка докорінно змінить його архітектуру. Україна має адекватно реагувати на ці тектонічні зміни, інакше замість отримати чималі можливості зміцнення енергетичної безпеки, ризикує зазнати масштабних втрат, наголошує «Український тиждень». Видання пише, що зараз повністю реформується газовий ринок. На зміну монопольним позиціям «Газпрому» на ринку країн Центральної та Східної Європи, а також його засиллю в країнах – великих споживачах газу, таких як Німеччина, Італія та Туреччина, прийде значно вищий рівень диверсифікації. У рази зростуть можливості перекидання великих обсягів палива між окремими країнами Європи, особливо Центрально-Східної. Збільшиться транзитна роль Туреччини і, ймовірно, Греції, однак у випадку останньої це нівелюватиметься регулюванням її транзитних потужностей енергетичним законодавством Євросоюзу. Разом із тим Україна остаточно й безповоротно втратить статус основного транзитера російського газу до ЄС. Про те, як цього можна уникнути, йдеться в матеріалі «Нова реальність».

Після зміни влади відразу кілька українських мільйонерів позбулися державної підтримки та контролю над державними активами. Тижневик «Фокус» вибрав п'ять прикладів протистояння влади з найбагатшими людьми України, чий бізнес раніше отримував преференції від держави, в тому числі на шкоду останній. Серед них – бізнес Ріната Ахметова, Ігоря Коломойського, Дмитра Фірташа та Костянтина Григоришина. Лише за останній рік вони позбулися державних преференцій на суму близьку 11 мільярдів доларів США.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG