Доступність посилання

ТОП новини

У Києві підписали «серце» для Савченко і показали фільм про Сенцова


Акція на підтримку Надії Савченко у Києві. 11 травня 2015 року
Акція на підтримку Надії Савченко у Києві. 11 травня 2015 року

11 травня Надія Савченко святкує 34-й день народження, а також минає рік з дня арешту Олега Сенцова

Київ – День народження української льотчиці і депутата Верховної Ради Надії Савченко відзначають у різних країнах світу. 34-й день народження Надії є 329-м днем позбавлення її волі. Водночас, 11 травня минає рік з дня арешту в Криму українського режисера Олега Сенцова, тож його колеги організували благодійний кінопоказ на підтримку затриманого.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Біля фонтану на майдані Незалежності у Києві представники громадських організацій, фондів та ініціатив пропонували охочим підписати вітальну листівку ув’язненій у Росії українській льотчиці Надії Савченко. Також свої привітання можна було писати на великому паперовому серці.

На Майдані мітингували на підтримку Надії Савченко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00


За словами активістки «Відсічі» Ганни Чепури, яка серед інших долучилась до акції, всі листівки планують надіслати до московського СІЗО, де зараз перебуває льотчиця.

«Не знаємо, чи він (лист – ред.) дійде, бо знаємо, що не всі листи доходять. Але сподіваємось, якщо він навіть не дійде, принаймні, їй зможуть розказати ті люди, які будуть її бачити, що ми провели таку акцію, що ми її любимо, підтримуємо і не забуваємо», – зазначила Чепура.

У той же час за кілька метрів відбувалась акція на підтримку Надії Савченко за участі «Батьківщини», яка зібрала на той момент близько сотні учасників. Серед них, зокрема, була сестра Надії Савченко Віра. За її словами, акція підтримки тривала ще з ночі.

«Зробили Наді приємний такий подарунок. Записали відео зі слайдів, які проекціювались на стіни російського посольства: #Freesavchenko, «Надіє, з днем народження!», фото Наді. Півночі стояли і робили це», – зауважила Віра Савченко.

У Росії її сестру звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів на сході України і в незаконному перетині кордону.

Акції до дня народження льотчиці відбуваються 11 травня у різних країнах світу, зокрема, у Ватикані та Москві.


Як повідомив у твіттері російський блогер Філіп Кірєєв, після акції на московській Луб’янці є затримані.


Протягом дня триває Twitter-шторм на підтримку українки: всі охочі можуть привітати її, додавши до повідомлення хеш-тег #FreeSavchenko, і таким чином вивести цей хеш-тег у топ, щоб його могли бачити користувачі цієї соцмережі у світі.


Для акції у Києві вперше показують фрагменти фільму «Звільнити Олега Сенцова» – Слабошпицький

Окрім того, 11 травня минає рік із дня арешту в Криму ще одного українського політв’язня – режисера Олега Сенцова. Його звинувачують у підготовці терактів у Сімферополі, Ялті та Севастополі. Адвокат Сенцова заявляв про тортури, які застосовувалися до його підопічного у кримському СІЗО.

Олег Сенцов під час засідання суду у Москві. Грудень 2014 року
Олег Сенцов під час засідання суду у Москві. Грудень 2014 року

А в Києві у кінотеатрі «Ліра» проводять акцію на підтримку режисера. Вона має на меті привернути увагу до українських політв’язнів у Росії, а також зібрати кошти для родини режисера, говорить модератор заходу український режисер Мирослав Слабошпицький.

На всіх сеансах у «Лірі» цього дня демонструють фільм Сенцова «Гамер», а ввечері також – фрагменти стрічки «Звільнити Олега Сенцова», яку зараз знімають український та російський режисери Андрій Литвиненко та Аскольд Куров.

«Це – ексклюзивний показ 20-хвилинного монтажу фрагментів, які ще ніде ніколи не демонструвалися. Аскольд спеціально виготовив цей монтаж для цього вечора», – зазначає Слабошпицький.

У Києві показали чорновий монтаж стрічки «Звільнити Олега Сенцова»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00


Постійне представництво України при міжнародних організаціях у Відні закликало Росію звільнити викрадених і незаконно затриманих нею громадян України.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG