Доступність посилання

ТОП новини

«Кіборги витримали. Не витримав бетон» – українцям показали один день із життя захисників Донецького аеропорту


Кадр з фільму «Аеропорт»
Кадр з фільму «Аеропорт»

У столичному кінотеатрі «Україна» відбулась прем’єра документральної стрічки «Аеропорт», що розповідає про один день з життя «кіборгів»

У столичному кінотеатрі «Україна» показали документальний фільм «Аеропорт», що розповідає історію героїчної оборони Донецького аеропорту тими, кого за мужність і відвагу вороги назвали «кіборгами». Ініціатором зйомок «Аеропорту» була Адміністрація президента, а замовником виступило Міністерство оборони. Подивитись першу екранізовану розповідь про себе до столиці приїхали і самі «кіборги», а серед них і головний герой фільму ­– полковник Олександр Трепак із позивним «Редут».

Червоний зал кінотеатру «Україна» став зеленим, а точніше камуфляжним. Спеціально до прем’єри фільму про оборону Міжнародного аеропорту «Донецьк» імені Сергія Прокоф’єва «Аеропорт» його вщерть заповнили військові, бійці АТО та легендарні «кіборги». На прем’єру стрічки дехто з них приїхав з передової.

У центрі сюжету фільму «Аеропорт» – розповіді полковника військ спецпризначення з позивним «Редут», а сьогодні вже Героя України Олександра Трепака, який очолив захист міжнародного аеропорту «Донецьк» імені Сергія Прокоф’єва, та його товаришів – бійців, волонтерів, журналістів. Картина відтворює один день із їхнього життя, а саме 1 жовтня 2014 року. Саме тоді, за словами головно героя, він переосмислив своє життя і зрозумів для чого воює. Окрім «Редута» у стрічці задіяно 17 героїв. Знімали її за ініціативи Адміністрації президента та на замовлення Міністерства оборони. Учасники творчої групи записали сім годин інтерв’ю, з яких на екран потрапили лише 45 хвилин ­– саме такий хронометраж фільму.

«Стрічка створена в дуже стислий термін, за 5 тижнів. Жодних державних коштів на неї не пішло», – поінформував радник Міністра оборони Олексій Макухін.

Окрім бійців, дивитися «Аеропорт» прийшли посли, дипломати, політики і президент із дружиною. Вже після демонстрації стрічки, виступаючи зі сцени, Петро Порошенко запевнив, що Донецький аеропорт повернеться під український контроль і навіть буде відновлений.

Ми звільнимо аеропорт, бо це наша земля. І ми відбудуємо аеропорт. І там ми зробимо під склом залишки арматури, бетону і напишемо «Слава «кіборгам!»
Петро Порошенко

«Я не маю жодного сумніву – ми звільнимо аеропорт, бо це наша земля. І ми відбудуємо аеропорт. І там ми зробимо під склом залишки арматури, бетону і напишемо «Слава «кіборгам!», щоб на віки пам’ять про ваш подвиг жила в поколіннях українців, і на вашому подвигові виховувалися покоління захисників України», ­– пообіцяв президент і вивів на сцену головного героя фільму. Під гучні оплески та «стоячий» зал він піднявся на сцену, аби подякувати тим, хто вижив, і тим, хто під його керівництвом помер.

Хочу попросити пробачення у тих, які дивляться на нас зверху. Це 16 хлопців, які загинули в аеропорту з мого полку, з 79-ї бригади, Криворізької танкової бригади, 93-ї.
Олександр Трепак («Редут»)

«Я ніхто і звуть мене ніяк без моїх хлопців, без моїх солдат. Перше, що я хочу зробити, це попросити пробачення у тих, які дивляться на нас зверху. Це 16 хлопців, які загинули в аеропорту з мого полку, з 79-ї бригади, Криворізької танкової бригади, 93-ї. Я був там старшим і це моя відповідальність. Хочу поросити вибачення і у їхніх батьків. Прийде час і я зустрінусь з кожним із них і розповім, як загинула їхня дитина», ­– сказав зі сцени «Редут».

Оборона Донецького аеропорту почалася 26 травня 2014 року і тривала 242 дні. Ініціатори стрічки «Аеропорт» запевнили, що це лише перша частина і попереду продовження екранізації неймовірної мужності українських захисників, які не на словах сміють любити і захищати Україну.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG