Доступність посилання

ТОП новини

Заморожений конфлікт – не такий уже й поганий варіант для України (світова преса)


«Це дозволить уряду довести свої фінансові справи до ладу і взятися за довгий список реформ» – Пайфер

Голова ради реформ при президенті України Міхеїл Саакашвілі пояснює, що дорога до нової, демократичної України пролягає через чотири «Де-». Тим часом, колишній посол США в Україні Стівен Пайфер пише, що режим припинення вогню в Україні під загрозою, але війна, найімовірніше, стане замороженим конфліктом. А кореспондент британської телерадіокомпанії «Бі-Бі-Сі», який провів на Сході України місяць, підводить підсумки своєї подорожі.

Дорога до нової, демократичної України пролягає через чотири «Де-», пише у європейському інтернет-виданні Politico голова ради реформ при президенті України Міхеїл Саакашвілі.

Перше «Де-» – це дерегулюванння, або скасування державного контролю, який Саакашвілі називає головним елементом радянського спадку. «Ліцензії та дозволи треба скасувати або змінити за європейськими стандартами. Уряд уже зробив перші кроки, коли міністерства економіки та юстиції скасували низку необхідних раніше ліцензій та дозволів», – пише Саакашвілі.

Друге «Де-» – це дебюрократизація. Саакашвілі зазначає, що в Україні кожен департамент є відокремленим від інших і відмовляється ділитися інформацією з ними. Він називає українських бюрократів «мексиканською армією України», яку має замінити справжня громадська служба. «Громадська служба» – це ключовий вислів, який передбачає ментальну революцію. Бюрократи мають служити громадськості, а не робити з неї рабів», – пише голова ради реформ.

Третє «Де-» – це деолігархізація, процес, який мав би побороти тих, кого Саакашвілі називає головними ворогами лібералізму, демократії та ринкових реформ.

Четверте «Де-» – це децентралізація. Майдан проявив українську національну ідентичність, пише голова ради реформ. Спільне європейське та патріотичне бачення має поєднати всі регіони, але кожна область має бути спроможною керувати собою, щоб не залежати від Києва у таких питаннях, як будівництво дороги чи заміна даху школи. «Кожен українець має нарешті відчувати, що він відіграє роль у майбутньому свого народу», – підсумовує Саакашвілі.

Режим припинення вогню в Україні перебуває під загрозою, але війна, очевидно, стане замороженим конфліктом, написав колишній посол США в Україні Стівен Пайфер на американському сайті Business Insider. За його словами, обидві сторони конфлікту не дотримуються Мінських домовленостей і порушують режим припинення вогню, хоча наглядачі ОБСЄ і повідомляють, що сторона сепаратистів порушує його частіше. Чого варто очікувати?

По-перше, може настати мир, і після політичних та економічних реформ Україна відновить суверенітет над Сходом країни, пише Пайфер. Цього б хотіли і український, і європейський уряди, однак на такий розвиток подій сподіватися не варто, бо цього не бажають сепаратисти.

По-друге, Мінські домовленості можуть бути розірвані, що призведе до початку повномасштабної війни. Навряд чи Москва б хотіла цього, враховуючи впровадження подальших економічних санкцій та підвищення загальної вартості конфлікту, пише колишній посол. «Однак, провал режиму припинення вогню не можна виключати. Путін може зробити інший вибір. Він уже всіх дивував. Навіть якщо жодна сторона не хоче відновлення повномасштабних бойових дій, тривалий обстріл створює можливість для ескалації», – пише Пайфер.

Однак, найбільш можливим сценарієм колишній посол називає переростання війни у заморожений конфлікт, що не є найгіршим розвитком для української влади, вважає він. «Це дозволить уряду довести свої фінансові справи до ладу і взятися за довгий список реформ. Крім того, українська влада може не хотіти брати на себе економічну відповідальність за тимчасово окуповані території… Київ, можливо, хоче скинути тяжкий економічний тягар на Москву», – підсумовує Пайфер.

Дослідник київського Інституту євроатлантичної співпраці Андреас Умланд: «Стівен Пайфер: Що очікує Східну Україну? Те саме»

Кореспондент британської телерадіокомпанії «Бі-Бі-Сі» Том Бьоридж провів на Сході України місяць і підбив підсумки своєї подорожі.

За його словами, режиму припинення вогню в Україні не дотримуються, адже бої тривають майже кожного дня. «Село Широкине, що на Сході від портового міста Маріуполя, зазнає найбільш інтенсивних боїв від лютого», – пише кореспондент. Серед інших гарячих точок він називає Піски, Спартак і Авдіївку Донецької області, а також Станицю Луганську, Щастя та Трьохізбенку Луганської області. Бьоридж, як і Пайфер, вважає, що один інцидент, навмисний або ні, може призвести до ескалації конфлікту у повномасштабну війну.

Зважаючи на погані економічні умови і відсутність перспектив, сепаратисти можуть спробувати захопити Маріуполь, пише кореспондент. «Однак, проросійські армії у Донецьку та Луганську знають, що черговий наступ ризикує спровокувати сильнішу реакцію Заходу. Американські та Західні союзники поки що надавали Україні лише нелетальну допомогу та тренування. Однак усе це може змінити наступ «повстанців», – пише Бьоридж.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG