Доступність посилання

ТОП новини

Рада просить Нідерланди посприяти в поверненні «скіфського золота» до України


«Скіфське золото», ілюстративне фото
«Скіфське золото», ілюстративне фото

Верховна Рада України підтримала звернення до парламенту Нідерландів з проханням посприяти в поверненні до України «скіфського золота».

За це проголосували 249 народних депутатів за 226 мінімально необхідних.

«На сьогодні частина виставки зберігається в Амстердамі, та існує реальна загроза втрати, знищення, пошкодження чи руйнування українських культурних цінностей. Активні протиправні дії кримських музеїв за підтримки Російської Федерації в напрямі судового повернення музейних предметів державної частини Музейного фонду України на територію окупованого Криму є доказом такої загрози», – мовиться у зверненні.

«Вважаємо, що питання повернення виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі» на територію України, зокрема, до Національного музею історії України, вийшло з площини договірних відносин окремих музеїв і набуло політичного значення», – додають автори звернення.

У лютому 2014 року колекція скіфського золота була вивезена до Амстердама для участі у виставці «Крим: золото і таємниці Чорного моря» у Музей Алларда Пірсона. Після анексії Криму Росією нідерландська сторона відмовилася повертати експонати до кримських музеїв, мотивуючи відмову тим, що приймала їх від України. Пізніше музей заявив, що до рішення суду не буде передавати скіфське золото ні Києву, ні Криму.

Міністерство культури Росії наполягає на передачі колекції скіфського золота у власність Росії, а не України.

Виставка складається з колекцій п’яти музеїв, один з яких розташований у Києві, а чотири у Криму.

Серед 500 експонатів виставки – артефакти зі скіфського золота, церемонійний шолом, дорогоцінне каміння і мечі стародавніх греків і скіфів.

XS
SM
MD
LG