Доступність посилання

ТОП новини

Українські студенти дедалі масовіше виїжджають за кордон


Університет Кембріджа, Великобританія
Університет Кембріджа, Великобританія

«У навчанні за кордоном нема нічого поганого, навпаки, ми повинні інтегрувати людей у закордонну систему освіти» – експерт

Київ – Тисячі українських студентів щороку залишають Україну заради навчання за кордоном, і цей процес набирає все більшого масштабу. Причини цього різні – від хабарництва до світових освітніх тенденцій, кажуть експерти.

«До Польщі я вирішила їхати, бо трохи розчарувалася у нашій освіті, – розповідає Радіо Свобода студентка Ягеллонського університету Катерина. – Відчувала, що великий обшир знань проходить повз мене. Хоча єдиної причини не було: тут і любов до Кракова, і приклад знайомих, які навчалися за кордоном, і бажання бути конкурентоздатнішою. А потім я прочитала опис навчальної програми Ягеллонського університету, і зрозуміла, що там є те, чого мені бракує».

За даними аналітичного центру CEDOS, у 2014 році за кордоном навчалися понад 40 тисяч українських студентів. За два останні роки кількість таких студентів зросла на 6 тисяч. Найбільше їх у Польщі, також популярні серед українців Чехія, США, Німеччина, Італія та Канада.

У нас інша мотивація: їхати у пошуку кращої освіти і вищого рівня життя
Єгор Стадний

«Це прикрий показник. Сам виїзд за кордон мало про що говорить, багато країн стимулюють обміни студентів, вчитися за кордоном – це світова тенденція. Але у нас інша мотивація: їхати у пошуку кращої освіти і вищого рівня життя, – розповів Радіо Свобода виконавчий директор аналітичного центру CEDOS Єгор Стадний. – Це тектонічний процес. Якраз найініціативніший прошарок населення, який є конче необхідним для перетворень у країні, шукає ліпшого життя деінде. Україна ж на світовому ринку освіти поки не конкурентноздатна».

За словами експертів центру, фактор війни хоч і впливає на виїзд, та є не основним. Студентів за кордон штовхає не так страх потрапити під мобілізацію, а загальне неблагополуччя у країні. До того ж, в освіті склалися певні ніші: якщо багаті студенти традиційно навчаються у Великобританії та США, то не такі заможні можуть дозволити собі Чехію чи Польщу. Тож масштаби еміграції лише зростатимуть.

Політехнічний університет у Батумі, Грузія
Політехнічний університет у Батумі, Грузія

Хоча навчання навіть у Польщі недешеве (профільні ресурси вказують цифри від 1200 до 3000 євро за рік), а у Великобританії цей показник сягає 20 тисяч доларів, наразі українцям доступні численні стипендії та гранти.

Якщо хтось хоче безкоштовно навчатися у Польщі – думаю, великих проблем це не складе
Єгор Стадний

«Польських стипендіатів в Україні вже понад 4 тисячі. Є більше 20 програм на різних рівнях. Якщо хтось хоче безкоштовно навчатися у Польщі – думаю, великих проблем це не складе» – каже Єгор Стадний.

Для мене це не є негативний показник – люди мають цікаву і цінну можливість опанувати нові уміння та освітні стандарти, здобути новий досвід
Юрій Лубкович

«Назвати це критичною ситуацією поки не можна, – таку думку у коментарі Радіо Свобода озвучив керівник клубу випускників українців Канади та співзасновник ініціативи «Професійний уряд» Юрій Лубкович. – Зараз в Україні є 2,5 мільйони студентів, із них, за офіційними даними, 32 тисячі вчаться за кордоном. Слід відзначити і такий фактор, як приєднання України до Болонського процесу, завдяки чому виникли ширші можливості для освіти у Європі. Для мене це не є негативний показник – люди мають цікаву і цінну можливість опанувати нові уміння та освітні стандарти, здобути новий досвід».

Київський університет
Київський університет

Близькість та корупція ведуть у Польщу

«Польща – дуже зручна країна для навчання: легко вчити мову, ментальність подібна до нашої. Багато українців мають польське походження, тож можуть вчитися тут безкоштовно. Головна перевага Польщі для вітчизняного студента – близькість: і географічна, і світоглядна, і уклад життя схожий. Водночас, тут багато можливостей для самореалізації, якраз цікавих студентам», – каже студентка Познанського університету імені Адама Міцкевича Ольга.

Всього ж у цій країні минулого року вчилися 15 тисяч українців, хоча ще за рік до цього їх було лише 9 тисяч, а у 2009 році – 3 тисячі. У той час, як польські студенти їдуть до Німеччини чи Великобританії, їхні місця займають українці.

Як кажуть у CEDOS, близько 70% студентів вступають до приватних вишів. Хоча вони переконані, що отримають кращу освіту, у приватних закладах її якість, як правило, невисока. Тому ці виші багато вкладають у рекламу і просувають себе на українському ринку, користуючись високим статусом освіти за кордоном. Ще один фактор – корупція.

«Попри антикорупційний ефект від ЗНО у нас все ще є хабарі на сесіях, при вступі на магістратуру, при творчих конкурсах
Єгор Стадний

«Попри антикорупційний ефект від ЗНО у нас все ще є хабарі на сесіях, при вступі на магістратуру, при творчих конкурсах. Часто це основний мотив для батьків і студентів: вони вважають, що навчання у Польщі обійдеться їм так само або й дешевше – і там не вимагатимуть хабарів. Якщо ж буде механізм активної боротьби з корупцією, то ми припинимо відтік молоді до польських вишів. Антикорупційні дії ще й стануть рушієм зростання якості освіти – а це дозволить змінити ситуацію з еміграцією на нашу користь. Та це вже питання років», – каже Єгор Стадний

Еміграція – це корисно

Ми повинні інтегрувати людей у закордонну систему освіти, аби вони привозили сюди нові навички і практики
Юрій Лубкович

«У навчанні за кордоном нема нічого поганого, навпаки, ми повинні інтегрувати людей у закордонну систему освіти, аби вони привозили сюди нові навички і практики. Такі випускники краще знаходять спільну мову з міжнародними партнерами: вони знають мови, термінологію, мають практичний досвід, і це ще більше зблизило б нас зі світом. Тож ми повернулися і прагнемо допомагати владі» – каже Юрій Лубкович.

Відправка студентів за кордон, щоб вони набували там знання для розвитку країни – шлях не новий, ним ішов, до прикладу, Сінгапур. Однак скільки українців повертається після навчання на Батьківщину – невідомо, таких досліджень ніхто не проводив.

У організації «Професійний уряд», яка декларує своєю метою залучення молодих випускників зарубіжних вишів до державних структур, кажуть: після подій на Майдані вони отримали близько двох тисяч заявок від випускників зарубіжних вишів, готових працювати в Україні. Були згодні іти до владних інституцій, неурядових організацій та бізнес-структур.

Є приклад Японії та Китаю, де люди виїжджають і повертаються
Юрій Лубкович

«Як показує практика, охочі є, інша справа, що людей треба мотивувати повертатися. Є приклад Японії та Китаю, де люди виїжджають і повертаються, і це позитивно відображається на розвитку країни. Однак зараз увага влади до цієї ініціативи знизилася, я не знаю, що стало причиною цього», – каже керівник клубу випускників українців Канади

«Хотілося б, щоб держава переймалася цим питанням, – каже Єгор Стадний. – Через відповідні комісії було б легше отримати дані про те, що штовхає студентів за кордон, хто планує повертатися і які чинники на це впливають».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG