Доступність посилання

ТОП новини

Фільм «Українська революція»: Бенюк – Грушевський, Доній – Петлюра


Спільне фото акторів під час зйомок фільму «Українська революція за спогадами Всеволода Петріва»
Спільне фото акторів під час зйомок фільму «Українська революція за спогадами Всеволода Петріва»

Режисер Іван Канівець презентує другу серію документального фільму на основі спогадів генерала та військового міністра УНР Всеволода Петріва

Після чотирьох років плідної роботи історик і режисер Іван Канівець презентує екранізацію спогадів генерал-хорунжого армії Української Народної Республіки Всеволода Петріва. Дві 25-хвилинні серії розповідають історію Перших визвольних змагань 1917-1921 років. Історія, яку розкриває Петрів, важлива насамперед тим, що ламає міфи про те, що в Україні не було патріотів, що українці не прагнули незалежності, кажуть автори й актори фільму «Українська революція за спогадами Всеволода Петріва».

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Я не маю наміру писати історію, а описую те, що бачив, відчував і як розумів ці події», – ці слова генерала та військового міністра УНР Всеволода Петріва своїм голосом у фільмі озвучив актор і політик Богдан Бенюк. Самого ж генерала зіграв ройовий групи військово-історичної реконструкції УПА «Повстанець» Богдан Іванько.

Богдан Іванько у ролі генерала та військового міністра УНР Всеволода Петріва
Богдан Іванько у ролі генерала та військового міністра УНР Всеволода Петріва

«Головним героєм я став завдяки зовнішній схожості. Мені вже казав мій товариш, та й сам я так відчуваю, що Всеволод Петрів схожий на мене і характером. Він не авантюрист, а перш ніж щось зробити, роздумував і трошки навіть затягував рішення. Можливо, тому мені було легко його зображати», – ділиться враженнями актор.

Спогади Всеволода Петріва описують його участь у Перших визвольних змаганнях 1917-1921 років, розповідають історію полку імені Костя Гордієнка, відтворюють Арсенальське повстання у Києві, захист Києва під час наступу військ Муравйова, звільнення міста від більшовиків. Цінні вони насамперед тим, що написані живою мовою і без прикрас, каже автор і режисер Іван Канівець.

«Коли я працював над фільмом про події 1917–1918 років у Севастополі, до рук мені потрапили спогади Всеволода Петріва, які називались «Спомини з часів української революції». На той момент мене цікавила виключно та частина, яка стосувалася спроби спілки українських козаків із моряками для того, щоб спільно підняти українські прапори в Севастополі. Але прочитавши всю книжку, я зрозумів, що вона написана такою живою мовою і описує події, які фактично не висвітлені в іншій літературі, і що вона заслуговує на екранізацію», – пояснює він.

Згідно з сюжетом фільму, у 1917 році Всеволод Петрів бере активну участь в українському русі на Західному фронті, де організовує з українських вояків 7-ї Туркестанської дивізії полк імені Костя Гордієнка. Після Жовтневого перевороту, полк наказано роззброїти, а провідників арештувати. На чолі полку Всеволод Петрів проривається з оточення через білоруські ліси на територію України.

У Києві ж у той час Арсенальське повстання і саме підтримка добре навчених та досвідчених вояків Петріва, які стали на бік Центральної Ради, допомогла врятувати ситуацію. Згодом полк імені Костя Гордієнка стає однією з трьох частин, на яку могла розраховувати Центральна Рада. Він захищатиме Київ під час наступу військ Муравйова, відступатиме разом із УЦР до Житомира... Після підписання Брестського мирного договору 1918 року Петрів отримає наказ звільнити Київ від більшовиків.

Фільм складається з двох серій по 25 хвилин, перша описує події від початку 1917 року до прибуття полку імені Костя Гордієнка в Україну. Друга серія розповідає про події січня лютого 1918 року в Києві.


Робота над стрічкою тривала понад 4 роки на волонтерських засадах. Багато акторів відмовлялись зніматись безкоштовно, тож кожну людину, що погодилась на зйомки, автори використовували по-максимуму. Так, Богдан Бенюк, уже будучи голосом головного героя, перевтілився і у першого президента України – Михайла Грушевського, оператор-постановник через портретну схожість став генералом Костянтином Прісовським, а політик Олесь Доній майстерно зіграв Симона Петлюру в епізоді припинення розстрілу робітників заводу «Арсенал».

Симон Петлюра (Олесь Доній) розмовляє зі Всеволодом Петрівим (Іван Канівець) (Кадр з фільму «Українська революція за спогадами Всеволода Петріва»)
Симон Петлюра (Олесь Доній) розмовляє зі Всеволодом Петрівим (Іван Канівець) (Кадр з фільму «Українська революція за спогадами Всеволода Петріва»)

«Продукт має і художню якість, і ідеологічне наповнення. Це продукт, якого не вистачає і на якому не виховується українська молодь. От якби таких фільмів були десятки, я абсолютно певен, що ні шматочка української землі москалі не змогли б відтяпати», – пояснив свою мотивацію до зйомок Доній.

Стрічку вже демонстрували на сході бійцям батальйону «Айдар», адже ще один з її героїв сьогодні – айдарівець Тімур Баротов – на передовій. Прем’єра ж повної версії фільму «Українська революція за спогадами Всеволода Петріва» (перша і друга серії) у Києві відбудеться 14 травня о 19:00 в Будинку кіно.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG