Доступність посилання

ТОП новини

Мобілки на фронті: загроза чи необхідність?


Український військовий розмовляє по телефону біля польового шпиталю у Сватові, вересень 2014 року
Український військовий розмовляє по телефону біля польового шпиталю у Сватові, вересень 2014 року

Солдати на передовій користуватимуться телефонами лише з відома командирів, вирішила Верховна Рада. Однак часто телефон рятує життя, зауважують військові

Київ – Парламент має намір обмежити право вояків користуватися мобільними телефонами та інтернетом у бойових умовах. Два законопроекти, які регламентують цю сферу, депутати підтримали в першому читанні. Між тим, навіть всередині коаліції парламентарі не були одностайними. Частина депутатів і командирів українських підрозділів говорять про те, що нині мобільний зв’язок є необхідним для евакуації поранених та координації з волонтерами. Їхні опоненти та експерти констатують: російська сторона прослуховує телефони і може наводити артилерію за їхніми сигналами.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:35 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Право вояків на передовій користуватися мобільними телефонами та інтернетом суттєво обмежать – щоб вберегти їх від прослуховування, а позиції – від наведення російської артилерії за сигналами мобільних телефонів. Два законопроекти, які регламентують мобільний зв’язок для вояків у робочий час, ухвалила сьогодні Верховна Рада у першому читанні.

Законопроект №2531 передбачає: «військовослужбовцям, що виконують обов’язки військової служби, забороняється користуватися особистими засобами мобільного зв’язку в районах проведення антитерористичної операції; в умовах надзвичайного стану чи під час дії особливого періоду на територіях, де ведуться бойові дії».

Рішення, чи користуватимуться бійці телефонами, в кожній конкретній ситуації ухвалюватиме командир підрозділу.

Натомість законопроект №2154 прописує чіткий алгоритм вилучення і повернення акумуляторних батарей з особистих засобів зв'язку (телефонів чи планшетів) та має надати право командирам відповідних військових частин забороняти дзвінки з мобільних у разі потенційної загрози.

Голова безпекового комітету Верховної Ради Сергій Пашинський упевнений, що такі новації врятують життя вояків: без телефонів вони стануть майже непомітними для російських систем стеження.

Натомість член фракції «Радикальної партії Ляшка»​ Оксана Корчинська наголошує: нині поранених виносять з поля бою завдяки мобільному зв’язку, і саме за його допомогою вояки координують свою роботу з волонтерами. Відтак вона закликає спершу надати воякам захищений цифровий зв’язок, а потім забирати «мобілки». У фракції «Самопоміч» виступають проти запровадження суворої заборони: на думку частини депутатів, достатньо дати командирам право дозволяти чи забороняти мобільний зв’язок для бійців у різних ситуаціях.

Заборону на користування «побілками» треба вводити з розумом – Семенченко

Семен Семенченко, депутат від «Самопомочі» та колишній командир батальйону «Донбас», такі законодавчі ініціативи оцінює схвально.

Нормальний командир завжди може зібрати телефони перед операцією. Але мобільні телефони іноді залишаються єдиним способом повідомити про напад ворога і врятувати життя людей
Семен Семенченко

«Заборона на користування мобільними телефонами в зоні АТО потрібна, але її треба вводити з розумом! Нормальний командир завжди може зібрати телефони перед операцією. Але в ситуації з нікудишнім забезпеченням спецзв'язком, відсутністю нормальної координації дій мобільні телефони іноді залишаються єдиним способом повідомити про напад ворога і врятувати життя людей. Для багатьох хлопців телефони – можливість повідомити про реальну ситуацію на фронті. Цю правду суспільство змушене дізнаватися манівцями, від рядових, пробиваючись через завісу неправди», – пише Семенченко у себе у Facebook.

Олександр Бригинець, депутат попереднього скликання, а нині позаштатний радник міністра інформаційної політики в зоні бойових дій, погоджується з обмеженням мобільного зв’язку.

«Питання не в змісті розмов, а в тому, що достатньо промоніторити радіопростір і побачити, де багато телефонів (туди ракету, міну, тощо), а де їх немає (туди групу спротиву). У кожного бійця є прилад особистого на нього наведення – я про це писав багато разів», – пише Бригинець у соцмережах.

Мобільний зв’язок – не першочергове питання для безпеки – добровольці

У добровольчих українських підрозділах, які діють на Донбасі, обмеження на використання мобільних телефонів сприймають неоднозначно. Так, Борис Гуменюк, один з керівників підрозділу «ОУН», що ввійшов до лав Збройних сил, наголошує, що «питання мобілок» не є першочерговим для підвищення безпеки вояків.

За рік всі наші позиції перемальовані сепаратистами на основі даних безпілотників, вони і без телефонів знають, куди стріляти
Борис Гуменюк

«Це не першочергове питання, яким мають опікуватися законодавці для захисту вояків. Вони б ліпше подбали про соціальні виплати, про нормальне технічне забезпечення. Якщо вояк кудись телефонує з мобільного – це мало змінить ситуацію: за рік всі наші позиції перемальовані сепаратистами на основі даних безпілотників, вони і без телефонів знають, куди стріляти», – констатує вояк.

Борис Гуменюк
Борис Гуменюк

Деякі військові експерти, зі свого боку, називають правильним рішення парламенту обмежити мобільний зв’язок у бойових умовах. Таку позицію Радіо Свобода озвучив, зокрема, керівник Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос. Він наголошує, що це відповідає передовому іноземному досвіду.

В Ізраїлі, для порівняння, на бойове чергування мобільні телефони не беруть ніколи: там це заборонено
Ігор Семиволос

«Дійсно, використання мобільних телефонів вояками на передовій – проблема. В Ізраїлі, для порівняння, на бойове чергування мобільні телефони не беруть ніколи: там це заборонено», – каже Семиволос.

Без зв’язку та координації злагоджені військові операції неможливі
Ігор Семиволос
Ігор Семиволос
Ігор Семиволос

​Що ж до цифрового захищеного радіозв’язку, який міг би замінити мобільні телефони для координації підрозділів у Збройних силах, Ігор Семиволос зауважив: «Україна змушена буде вирішити питання зв’язку, якщо є намір обмежити використання мобільних телефонів. Бо без зв’язку та координації злагоджені військові операції – неможливі».

Частина волонтерів виступають проти тотального обмеження використання вояками мобільних телефонів. Так, наводять аргументи про те, що саме по мобільному вояки замовляють у волонтерів усе потрібне, і часто саме телефон дає змогу знайти і врятувати пораненого. Водночас, саме волонтери активно постачають українським підрозділам цифрові рації, які здатні замінити телефони на передовій.

Ігор Семиволос наголошує: про зв’язок між вояками на фронті мають дбати не активісти, а держава. А поки цього немає, надані волонтерами засоби зв’язку варто ставити на баланс військових частин, бо часто солдати сприймають їх як особистий подарунок від волонтерів, і під час ротації забирають з собою.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG