Доступність посилання

ТОП новини

Дух «Великої гри» все ще витає над Афганістаном


Так виглядає Кабул з одного з численних пагорбів посеред міста
Так виглядає Кабул з одного з численних пагорбів посеред міста

«Коли відбулось радянське вторгнення, то сусідні з Афганістаном країни дуже боялися комунізму» – афганський професор

Кабул – Панджирська ущелина – Змагання за вплив і контроль над Афганістаном, яке ведеться сильними світу цього, і яке в 19-му столітті отримало назву «Велика гра», продовжилось і в 20-му столітті під час Холодної війни у вигляді радянського вторгнення до Афганістану та спротиву підтримуваних Заходом афганських моджахедів. Нинішня присутність військ США та НАТО в Афганістані, а також конкуренція за ресурси регіону, теж розглядаються як нова глава у «Великій грі», яка триває в Афганістані і в новому столітті.

У Панджирській ущелині, що на північ від Кабулу, і яку, до речі, не змогли взяти ані радянські війська, ані «Талібан», і досі можна зустріти русявих і блакитнооких афганців. Це, як кажуть місцеві, нащадки вояків армії Олександра Македонського, який у 4-му столітті до нашої ери переходив через афганські землі і його виснажене військо в сильних морозах масово замерзало в горах…

Афганістан та Україна колись навіть були в одній державі – імперії Чингізхана. Афганці дуже гордий народ і називають свою країну «цвинтарем імперій». Зазвичай роз’єднані, афганці мають звичку об’єднуватись перед зовнішньою загрозою.

«Велика гра»

Редьярд Кіплінг
Редьярд Кіплінг

Означення «Велика гра» (Great Game) ввів в обіг англійський письменний Редьярд Кіплінг, народжений в Індії автор «Мауглі». «Велика гра» винайдена у його творі «Кім».

Власне, цими словосполученням називали змагання Британської та Російської імперій за вплив на Афганістан та Середню Азію. Британці контролювали Індію і боялись, що забрати її у них хоче царська Росія. Росія ж побоювалась просування Британії на Середню Азію і раділа поразкам британців в Афганістані. Усього було три англо-афганські війни, дві з яких – у 19-му столітті.

Із «Великою грою» пов’язані романтичні колоніальні пригоди британців та росіян, таємні подорожі орієнтальним світом, ризики, військові кампанії – вдалі, а частіше невдалі…

Все 19-те століття в регіоні минуло під знаком «Великої гри» в Афганістані і довкола нього. Афганці називають «Велику гру» – «Лоя Лоба».

Британський історик Пітер Гопкірк написав книжку під назвою «Велика гра» про конкуренцію вікторіанської Англії та царської Росії на тих теренах, яка стала міжнародним бестселером.

«Британська та Російська імперії хотіли контролювати Середню та Південну Азію. Росія прагнула отримати доступ до теплих вод Індійського океану. Аби недопустити цього, Британія хотіла перетворити Афганістан на буферну державу», – каже Радіо Свобода афганський історик Наджибулла Маналей.

Класична «Велика гра» завершилась у 1919 році отриманням Афганістаном повної незалежності від Британії, яка до цього контролювала зовнішню політику, але не втручалась у внутрішні справи афганців.

Треба зауважити, що тоді Британія та Афганістан були сусідами – Британія володіла Індією і мала кордон із Афганістаном, а Пакистану тоді ще не було. Російська ж імперія підкорила Середню Азію, а більшовики відвоювали і створили радянський Туркестан.

Гаряча «Велика гра» в Холодній війні

У 20-му столітті Афганістан був спочатку на периферії. Під час Другої світової війни країна тримала нейтралітет. Також із цим періодом пов’язують найдовший відрізок стабільності – з 1933-го по 1973 роки країною правив король Захір Шах, якого усунули під час перевороту, коли він відвідував Італію – в ній він потім і залишився.

А потім настав 1978 рік і прорадянський переворот групи афганських офіцерів, низка вбитих президентів і введення військ СРСР у 1979 році, які пробули в Афганістані до 1989 року.

«Після першої світової війни Британія втратила тут позиції як домінуюча потуга і поступово наростав вплив інших. Друга половина 20-го століття відзначилась тут конфронтацією між Америкою та Радянським Союзом», – каже історик Маналей.

Коли відбулось радянське вторгнення, то сусідні з Афганістаном країни дуже боялися комунізму
Вадір Сафі

А професор Кабульського університету Вадір Сафі пояснює активну підтримку афганських моджахедів не лише США та Заходом, але й афганськими сусідами – Пакистаном та Іраном – так: «Коли відбулось радянське вторгнення, то сусідні з Афганістаном країни дуже боялися комунізму і давнього бажання Росії помити взуття своїх вояків в Індійському океані».

Поблизу військової бази Баграм на північ від Кабула – колись це був командний центр радянського контингенту, зараз тут американський штаб і база
Поблизу військової бази Баграм на північ від Кабула – колись це був командний центр радянського контингенту, зараз тут американський штаб і база

Поразка Кремля в Афганістані прискорила розпад СРСР і слугувала сильним мотиватором бажання неросійських республік активно голосували за незалежність – аби імперський центр не кидав людей на далекі військові пригоди із малозрозумілими цілями, але великими людськими жертвами.

Нова «Лоя Лоба»

У Кабулі є «Брежнєв-базар», на якому під час кампанії СРСР продавалися радянські товари і часом отоварювались радянські офіцери. Зараз в Кабулі один із провідних базарів називається «Буш-базар», що отримав назву після військової кампанії США та НАТО проти «Талібану» у 2001 році. Зараз там багато американської військової форми.

«Оце мали «Брежнєв-базар», тепер «Буш-базар», а може колись буде і «Цзіньпінь-базар», – каже, напівжартома, мій афганський приятель, маючи на увазі все більший інтерес Китаю до Афганістану.

«Великі виклики і великі ставки перед великими країнами… Америка, звичайно, хоче мати військову присутність в Афганістані. Якщо подивитися на карту, то Афганістан розташований ніби в серці Азії. Мати присутність в Афганістані означає контролювати центр Азії, – каже історик Маналей. – Росія хоче поновити свій втрачений вплив тут, який вона мала в радянські часи. Китай також хоче збільшити свій вплив і мати доступ до Середньої Азії та Близького Сходу».

Солдати НАТО в Афганістані. Кабул, грудень 2014 року
Солдати НАТО в Афганістані. Кабул, грудень 2014 року

Саме Афганістан зробив НАТО глобальним альянсом, адже до початку операції в Афганістані НАТО зосереджувалось переважно на північно-атлантичному ареалі. І хоча зі 120 тисяч військ НАТО нині залишилось в десять разів менше (із них 9800 – американські вояки), однак афганці не говорять про НАТО, а кажуть виключно про військову присутність Америки.

Із розмов з пересічними афганцями стає зрозуміло, що момент визволення від «Талібану» в останні кілька років починає все більше сприйматися як втома від американської військової присутності.

«Велика гра» все ще триває. Америка тут через свої власні інтереси. Мета присутності – вплив на Середню, Південну та Східну Азію», – каже провідний історик професор Хабібулла Рафа з Академії наук Афганістану.

Літій для Афганістану може бути тим, чим є нафта для Саудівської Аравії

Афганістан, який ось вже майже 40 років перебуває у стані постійних переворотів та воєн, є багатою на ресурси країною – на Півночі є і газ, і нафта, є також золото, уран, мідь і рідкісний метал літій, який використовують у батарейках. «Літій для Афганістану може бути тим, чим є нафта для Саудівської Аравії», – каже один із західних фахівців, який працює в Кабулі.

Ми стежимо на подіями в Україні, бо якщо Росія так поводиться з Україною, тоді так само вона може діяти й проти інших
Мухамад Атмар

А афганський політичний аналітик Мухамад Атмар додає: «Нині у «Великій грі» йдеться також і про ресурси. Росія буде докладати зусиль, щоб не було дестабілізації Середньої Азії, бо їй важливі поставки енергоносіїв з Туркменистану та Казахстану. Ми стежимо на подіями в Україні, бо якщо Росія так поводиться з Україною, тоді так само вона може діяти й проти інших».

Афганська збірна грає в крикет
Афганська збірна грає в крикет

В культурному плані активно повертають вплив гравці 19-го століття. В Афганістані набуває популярності англійський крикет – тисячі команд створено після падіння «Талібану», і в цей спорт грають із завзяттям навіть у глухих селах. А найкрутішою розвагою афганці вважають індійські пісні, серіали і фільми з гарними акторками і спокусливими танцями.

Афганістан – країна несхожа на інші. Незважаючи на постійні війни, афганці насправді дуже теплі у душі. «Ми народжуємось на війні, ростемо на війні, живемо на війні і вмираємо на війні», – сказав мені один афганський приятель.

Найближчі кілька років будуть ключовими: чи вистоїть афганський уряд під ударами талібів на тлі виходу міжнародних сил з Афганістану. Цій країні хоча б пару десятків років стабільності та безпеки – хочеться сподіватися, що саме це буде метою нової афганської «Лоя Лоби»…

Ростислав Хотин в Афганістані
Ростислав Хотин в Афганістані


На цю ж тему:

09.05.2015
Афганістан і Україна: «вороги наших ворогів – наші друзі»

«Українці мають врятувати свою землю і викинути Росію. Я маю надію, що Україна вистоїть і зламає хребет Росії» – провідний афганський історик далі
06.05.2015
«Усуньте від влади всіх російських шпигунів» – афганські моджахеди українцям

«Дійте по-партизанськи і приберіть від влади всіх, хто за Росію, і колишніх комуністів» – екс-командир афганських моджахедів далі
04.05.2015
Афганські сили вперше самостійно стримують весняний наступ «Талібану»

«Ми лише тренуємо, допомагаємо та радимо. Зараз на чолі операцій – самі афганці» – полковник Смедман далі
02.05.2015
Війна Кремля в Афганістані і в Україні: 10 паралелей

Війна проти України загрожує Росії серйозними наслідками, як це сталося і з СРСР, розпад якого прискорила окупація афганських територій далі
  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG