Доступність посилання

ТОП новини

Москва продовжує блефувати і лякати «Турецьким потоком»


Президент Росії Володимир Путін (ліворуч) та керівник російського «Газпрому» Олексій Міллер. Архівне фото
Президент Росії Володимир Путін (ліворуч) та керівник російського «Газпрому» Олексій Міллер. Архівне фото

Експерти не вірять у реальність газопроводу «Турецький потік», про який знову заявила Росія

Росія заявила про черговий крок на шляху до реалізації проекту газопроводу «Турецький потік», метою якого є постачання газу до Європи в обхід України. Цього разу «Газпром» відновив договір із компанією, яка мала будувати газопровід «Південний потік», допоки його не заморозила Єврокомісія. Тепер ця компанія має зайнятися будівництвом проекту газопроводу «Турецький потік», про який упродовж останнього часу Росія почала заявляти систематично. Але на думку як українських, так і російських експертів, цей проект є малоймовірним, а дії Москви вони називають блефом і шантажем.

Олексій Міллер
Олексій Міллер

Дочірня компанія «Газпрому» – South Stream Transport BV – повідомила своєму підряднику, італійській компанії Saipem, про завершення призупинення договору. У Saipem повідомили, що тепер компанія має розпочати будівництво морської ділянки трубопроводу у Чорному морі. Йдеться про проект «Турецький потік». На початку квітня керівник російського «Газпрому» Олексій Міллер після зустрічі з міністром енергетики Туреччини Танером Їлдизом заявив, що «Турецький потік» почнуть вводити в експлуатацію у грудні 2016 року.

«Газпром» і Saipem раніше уклали договори на будівництво першої з чотирьох гілок морської ділянки газопроводу «Південний потік». Але проект цього газопроводу був заблокований Єврокомісією і наприкінці минулого року російська сторона заявила про його призупинення. Натомість у грудні 2014 року Москва анонсувала так званий проект «Турецького потоку».

(Джерело: www.gazprom.ru)
(Джерело: www.gazprom.ru)

Згідно з планами, оприлюдненими Росією, «Турецький потік» має пройти по дні Чорного моря з Анапского району до Туреччини. Далі на кордоні Туреччини та Греції передбачається будівництво газового хаба, через який газ мав би відправлятися до країн ЄС. Російська сторона заявляє, що потужність «Турецького потоку» становитиме 50-60 мільярдів кубічних метрів газу на рік.

Черговий план Москви диверсифікуватись від України

У Москві заявляють, що цей газопровід дозволить диверсифікувати поставки російського газу до Європи і знизити залежність постачальників і покупців від країн-транзитерів, зокрема, від України.

Проте багато фахівців називають заяви Росії про «Турецький потік» блефом, метою якого є бажання залякувати і шантажувати насамперед деякі країни Євросоюзу, а також Україну.

Володимир Омельченко
Володимир Омельченко

З точки зору економічної вигоди, цей проект невигідний нікому, сказав Радіо Свобода директор енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Омельченко.

«З точки зору самої Росії, я вже не кажу про країни Європи, Україну, Туреччину, ніякої користі він не принесе», – зазначає він.

Росія не потягне фінансування «Турецького потоку» – Омельченко

За словами Володимира Омельченка, наразі також залишається незрозумілим, хто його фінансуватиме.

Якщо Росія навіть на політичному рівні домовиться про проект «Турецький потік», то фінансувати його їй доведеться самій, а коштів на це вже немає
Володимир Омельченко

«Європейський союз та європейські банки його точно не будуть фінансувати, тому що він їм не потрібен. А чи знайдуться у Росії додаткові 35-40 мільярдів євро, то я не впевнений, оскільки запаси коштів, які Росія могла витрачати будь на що, вже підходять до кінця. Тому, якщо Росія навіть на політичному рівні домовиться про проект «Турецький потік», то фінансувати його їй доведеться самій, а коштів на це вже немає», – наголошує Омельченко.

Цей проект є дуже малоймовірним. Ним Росія намагається шантажувати європейські країни і виторговувати певні преференції
Володимир Омельченко

Відтак, на його думку, цей проект для Москви є інструментом шантажу.

«Цей проект є дуже малоймовірним. Ним Росія намагається шантажувати європейські країни і виторговувати певні преференції», – зазначає український експерт.

Досі немає домовленості з Туреччиною, що цей газопровід вийде на її територію і пройде якимось чином до призначеної точки на кордоні з Грецією
Михайло Крутихін

Не вважає проект «Турецького потоку» реальною перспективою і аналітик російської дослідницької компанії RusEnergy Михайло Крутихін. В інтерв’ю Радіо Свобода він назвав низку перешкод, які стоять на заваді його реалізації.

«Перешкода номер один – це те, що досі немає домовленості з Туреччино, що цей газопровід вийде на її територію і пройде якимось чином до призначеної точки на кордоні з Грецією. Тобто, навіть не визначені деякі технічні деталі цього проекту і не отримана базова згода», – розповідає Крутихін.

Туреччина проти енергетичного хабу в Греції – Крутихін

Під час візиту до Москви прем’єр-міністра Греції Алексіса Ципраса, який відбувся у квітні, російський президент Володимир Путін закликав Афіни долучитися до проекту «Турецький потік» і стати так званим енергетичним хабом (центром) у цьому регіоні. Проте, за словами Михайла Крутихіна, Туреччина дуже занепокоєна такими планами Росії.

Туреччина дуже занепокоєна планами російської влади створити і так званий газовий хаб на грецькій території. Вони не розуміють, для чого Туреччині брати у цьому участь
Михайло Крутихін

«Нещодавно я спілкувався з чиновниками турецького уряду і з’ясував, що Туреччина дуже занепокоєна планами російської влади створити і так званий газовий хаб на грецькій території. Вони не розуміють, для чого Туреччині брати у цьому участь», – розповідає російський експерт.

Наразі «Газпром» хоче збудувати лише одну гілку «Турецького потоку» із чотирьох запланованих. Ця гілка зможе постачати газ лише для внутрішнього споживання Туреччини. Цим маршрутом, як планують у «Газпромі», Туреччина отримуватиме газ, який вона наразі отримує через Україну, Румунію та Болгарію. За словами Михайла Крутихіна, у Росії вважають, що ця гілка є вже вирішеним питанням. Проте, наголошує він, ніяких домовленостей щодо цього немає.

Путін визнав геноцид вірмен, щоб звинуватити Анкару у зриві «Турецького потоку»?

25 квітня під час жалобної церемонії вшанування пам’яті масового вбивства вірмен в Османській імперії, Володимир Путін використав щодо цього слово «геноцид». Це спричинило різку критику Анкари Росії на адресу російського президента. Президент Туреччини порадив Росії «спочатку подивися на власну історію».

Російський експерт Михайло Крутихін припускає, що заяву про «геноцид вірмен» президент Путін зробив умисно.

«Якщо турецька сторона опиратиметься реалізації проекту «Турецький потік» через політичні причини, наприклад, визнання Путіним геноциду вірмен у Туреччині, то тоді у керівництва Росії з’явиться привід для того, щоб звинуватити Туреччину у зриві будівництва «Турецького потоку», – наголошує Крутихін.

Між тим, нещодавно у Брюсселі ухвалили рішення, що Єврокомісія має зробити ревізію, перш ніж підписуватиметься будь-який контракт на транзит, постачання газу, а також на будівництво інфраструктурних об’єктів. Минулого тижня єврокомісар з питань Енергетичного союзу Марош Шефчович заявив, що Україна є і залишатиметься одним із головних транзитерів газу до ЄС.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG