Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Німеччини надалі робитиме все для відновлення цілісності України – Меркель


Канцлер Німеччини Анґела Меркель та президент України Петро Порошенко
Канцлер Німеччини Анґела Меркель та президент України Петро Порошенко

«Іншого шляху для подолання кризи в Україні, ніж дипломатичний, не існує»

Берлін – Дотримання мінських угод, економічна ситуація та проведення реформ в Україні будуть у центрі уваги зустрічі Петра Порошенко з канцлером Німеччини Анґелою Меркель. Про це повідомила речниця німецького уряду Крістіане Вірц. Президент України починає сьогодні, 13 травня свій дводенний візит до Німеччини. У середу він відвідає Берлін, а в четвер, 14 травня – німецьке місто Аахен, де зустрінеться зі світовими та європейськими лідерами. Під час цих переговорів Порошенко просуватиме свою пропозицію введення міжнародного миротворчого контингенту на Донбас.

ЗАВАНТАЖИТИ

Канцлер Німеччини Анґела Меркель прийматиме президента України Петра Порошенка після її переговорів 10 травня у Москві з лідером Росії Володимиром Путіним. Там вона розставила крапки над «і», заявивши в присутності господаря Кремля про анексію Москвою українських територій.

«Злочинна і протиправна анексія Криму та військові дії на сході України завдали серйозного удару по співпраці двох країн. «Серйозний удар», бо в тому, що відбувається, ми вбачаємо порушення основ спільного європейського мирного порядку», – переконана канцлер ФРН.

«Як довго треба було планувати, щоб організувати такий арсенал боєприпасів, одягу і харчування?»

Тим часом Анґела Меркель наголосила, що іншого шляху, ніж подолання кризи в Україні дипломатичним шляхом, не існує. Німецькі засоби масової інформації активно коментували перебіг переговорів канцлера Меркель та президента Росії Володимира Путіна. Деякі з них без дипломатичних зворотів звинувачують господаря Кремля у здійсненні агресії проти України. Оглядач радіо «Гессішер Рундфунк» Алоїс Тайзен запитує:

«Чи маємо ми доказ того, що Путін планував війну в Україні? Ні, не маємо. Але підтверджувальний документ і не потрібен. Бо доказ у нас є: дим від пострілів з автоматів, важкої артилерії, «прасування» території України танками сепаратистів. Як довго треба було планувати, щоб організувати такий арсенал боєприпасів, одягу і харчування? Без допомоги професіоналів, відповідного постачання, фінансової допомоги – таке неможливе. Хто не бере це до уваги – той перетворюється на ідіотичного помічника Путіна», – доходить висновку оглядач радіо «Гессішер Рундфунк» Алоїс Тайзен.

Під час зустрічі канцлера Анґели Меркель і президента Петра Порошенка обговорюватимуть нагальні проблеми – ситуацію на Донбасі, виконання Мінських угод та нагальні питання – економічні, фінансові проблеми, втілення декларованих нинішньою владою в Києві реформ.

Із Берліна Петро Порошенко до міста Аахена, де зустрінеться з європейськими лідерами, котрі прибудуть на церемонію вручення премії імені Карла Великого, лауреатом якої цього року став президент Європарламенту Мартін Шульц. Водночас президент України планує порушити під час цієї зустрічі питання введення міжнародного миротворчого контингенту на Донбас. Порошенко пропонує допустити в зону протистояння на сході України, зокрема, на неконтрольовану Києвом ділянку кордону з Росією, миротворців Євросоюзу, оптимально – за мандатом Ради безпеки ООН. Наразі цю пропозицію категорично відкидає Москва.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG