Доступність посилання

ТОП новини

Україні час покінчити з постійною консервацією старих структур – Томбінський


ЄС надалі надаватиме Києву фінансову підтримку для здійснення реформ

Київ – Через понад рік після підписання Угоди про асоціацію між Україною і ЄС, реформи досі просуваються не так швидко, як обіцяли українські політики. Про це голова представництва ЄС Ян Томбінський заявив у Києві на міжнародній конференції «Україна – ЄС: рік після підписання Угоди про асоціацію». У парламентській коаліції заявляють, що реформи гальмують зовнішня агресія і внутрішні корупціонери. Тим часом деякі експерти називаю тілу низку того, що Україна могла б досягнути за перший рік дії угоди, але не досягнула.

ЗАВАНТАЖИТИ

Попри заяви українських політиків і чиновників, реформи просуваються не так швидко, як на це сподіваються європейські політики й українські громадяни. Про це заявив голова представництва ЄС у Києві, посол Ян Томбінський.

Угода – це коли мова йде про те, що було загальним закликом усіх тих, хто працював над цим напрямком в останні 10–15 років: це можливість модернізації України
Ян Томбінський

«Угода – це коли мова йде про те, що було загальним закликом усіх тих, хто працював над цим напрямком в останні 10–15 років: це можливість модернізації України і це також час закінчити з процесом постійної консервації старих структур», – зазначив Томбінський.

Посол нагадав, що ЄС, згідно з угодою, надаватиме Києву фінансову підтримку для здійснення реформ у державі.

Ян Томбінський
Ян Томбінський

«Ми робимо все для того, щоб допомогти усім тим, хто в Україні до цього процесу (реформ – ред.) причетний, щоб наш досвід і фінансові можливості (такі, як ми вже залучили для стабілізації українського бюджету) – щоб ми це надали», – наголосив Ян Томбінський.

Влада і громадськість України спільно розпочали реформи, але на заваді їм як зовнішня агресія Росії проти України, і так і внутрішній спротив тих, хто наживається за рахунок корупції. Про це заявила голова комітету Верховної Ради з питань євроінтеграції Ірина Геращенко.

Ірина Геращенко
Ірина Геращенко

За її словами, українці прекрасно розуміють, що саме корупція є гальмом для реформ і модернізації країни. А за умов воєнних дій корупція – загроза національній безпеці України, тож чинна влада зробить усе від неї залежне, щоб новостворене Антикорупційне бюро розпочало роботу до кінця цього року, наголосила Геращенко.

Боротьба з корупцією в умовах війни стає ключовим викликом, тому що розкрадати країну, яка кров’ю платить за те, щоб підтримувати нашу армію, це стає військовим злочином
Ірина Геращенко

«Боротьба з корупцією в умовах війни стає ключовим викликом, тому що розкрадати країну, яка кров’ю платить за те, щоб підтримувати нашу армію, це стає військовим злочином. Тому парламентська коаліція буде не просто підтримувати жорсткі міри по боротьбі з корупцією, але, я думаю, ми повинні тут показати і результат», – каже Геращенко.

А результат боротьби з корупцією – це верховенство права, рівність кожного українця перед законом, прозорість української економіки тощо, зазначила депутат.

Сергій Солодкий
Сергій Солодкий

Наразі ж говорити про великі досягнення України через рік після підписання Угоди про асоціацію з ЄС не доводиться, зауважив у розмові з Радіо Свобода експерт «Інституту світової політики» Сергій Солодкий.

І Україні, і Європейському Союзу є над чим працювати, щоб надавати Україні належні поради і допомогу. Тому все попереду
Сергій Солодкий

«І Україні, і Європейському Союзу є над чим працювати, щоб надавати Україні належні поради і допомогу. Тому все попереду. Україні, як і Євросоюзу, необхідно розставити потрібні акценти і не гаяти час і не гаяти шансів, які ми прогаяли за минулий рік», – зазначив Солодкий.

Серед можливостей, втрачених за цей рік у справі наближенні до Європи, експерт називає скасування віз із боку ЄС для громадян України. Як зазначив Солодкий, для запровадження безвізового режиму Україна повинна виконати ще кілька вимог, а саме: вдосконалення процедури перевірки при видачі паспортів, внесення змін до закону про біженців і трудового кодексу для протидії дискримінації, посилення боротьби з організованою злочинністю та інші.

21 березня 2014 року Україна і ЄС підписали політичну частину Угоди про асоціацію, 27 червня – економічну. Щоб документ запрацював на повну силу, його мають ратифікувати не лише Україна і Європарламент (які це вже зробили), але й кожна країна-член Євросоюзу. Наразі з 28 країн ЄС угоду ратифікували 16 держав.

Очікується, що з нового, 2016 року, між Україною і ЄС запрацює зона вільної торгівлі, що є складовою Угоди про асоціацію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG