Доступність посилання

ТОП новини

Протидія російській загрозі – це наша спільна з державами НАТО справа – Макеєв


Міністр закордонних справ України Павло Клімкін та генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін та генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін проведе в Туреччині понад 10 зустрічей з колегами із країн-членів НАТО

Київ – Міністр закордонних справ України Павло Клімкін сьогодні візьме участь у засіданні комісії Україна – НАТО, що відбудеться у Туреччині. В Анталії у середу розпочинається зустріч міністрів закордонних справ країн-членів НАТО. Як заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, її мета – обговорити, як альянс може гарантувати безпеку своїх країн-членів, а також країн-сусідів. Директор департаменту політики і комунікацій МЗС України Олексій Макеєв в інтервʼю Радіо Свобода заявив, що нині члени альянсу єдині в розумінні та необхідності протидіяти російській агресії, яка не є лише проблемою України.

ЗАВАНТАЖИТИ

– Питання гарантування безпеки і миру в Україні єдине, яке планує порушити офіційний Київ в Анталії?

– Насправді Київ збирається порушити ще низку дуже важливих питань нашої взаємодії з альянсом, з кожною країною-членом. Насамперед – це нарощення тиску на російську Федерацію в тому, щоб спонукати офіційний Кремль дотримуватися офіційних домовленостей, забратися геть з України і гарантувати повернення миру на український Донбас. Будуть обговорені питання подальшої практичної, матеріально-технічної підтримки України на тлі цієї агресії, а також важливе співробітництво з НАТО щодо реформування сектору безпеки і оборони України.

Окрім участі у засіданні комісії Україна-НАТО, міністр Павло Клімкін протягом вчорашнього вечора і сьогоднішнього дня проведе понад 10 зустрічей із своїми колегами – міністрами закордонних справ держав-членів НАТО.

– Раніше міністр Клімкін анонсував, що одне з питань, яке планують порушити на засіданні спільної комісії в Туреччині – робота трастових фондів, створених, по суті, для підтримки альянсом Збройних сил України, поширення досвіду НАТО. Яка нині ситуація з роботою цих трастів? У березні у парламентському комітеті з закордонних справ заявляли, що нібито ці трастові фонди досі не почали працювати, бо Україна не підготувала відповідну договірно-правову базу.

– Ні, трастові фонди наповнюються, гроші виділяються і працюють. Нагадаю, що йдеться про трастові фонди у секторі реформування безпеки і оборони, розбудови оборонних можливостей, у сфері командування і управління Збройними силами, логістики, кіберзахисту, реабілітації українських військовослужбовців, які зазнали поранень в рамках проведення антитерористичної операції. І зараз ми якраз працюємо над тим, щоб спільно з НАТО заснувати новий трастовий фонд, спрямований на розбудову можливостей країни у сфері стратегічних комунікацій та виконання спільного з державами-членами НАТО завдання з протидії російській пропаганді.

– Наскільки всі країни-члени НАТО розуміють нині масштаби загрози російської агресії, і чи буде висловлена спільна позиція усіх країн альянсу щодо підтримки України на засіданні в Туреччині?

– НАТО – це оборонний альянс, і, звичайно, держави-члени НАТО усвідомлюють, що та небезпека, яка сьогодні іде із боку Російської Федерації, стосується не тільки України, але й держав-членів альянсу, які межують з Росією, бачать провокативні дії Кремля і загрози безпосередній безпеці самого альянсу.

Олексій Макеєв
Олексій Макеєв

Що важливо у самій дискусії, яка відбуватиметься сьогодні в Анталії? Існує повна солідарність держав-членів НАТО з Україною, існує повне розуміння, що ці виклики, це – виклики не тільки Україні, а й всій євроатлантичній безпеці, і відповідно НАТО вживає заходів для того, щоб запобігти будь-яким можливим просуванням Російської Федерації далі і збільшенню цих загроз, які від неї виходять. З цією метою держави-члени НАТО посилюють концентрацію своїх сил уздовж своїх східних кордонів, проводять тренування, розробляють плани своїх дій в разі, якщо Російська Федерація не зупиниться. І саме тому важливо, що і держави-члени НАТО продовжують допомогу Україні у військово-політичній, військово-технічній сфері. Як ви знаєте, окремі держави-члени НАТО проводять навчання для українських Збройних сил, Національної гвардії. Це дуже важливі елементи, і це показує, що протидія російській загрозі – це наша спільна з державами НАТО справа.

– Пане Олексію, можливо помиляюся, але чи не видається Вам, що українська дипломатія зараз особливо і не порушує питання про членство України в НАТО, чи це питання не на часі?

– Чому? Це питання на часі, адже наприкінці минулого року Верховна Рада скасувала положення в українському законодавстві, які стосувалися так званого позаблокового статусу, оскільки він аж ніяк не гарантував безпеки України, і президентом України був оголошений курс на досягнення критеріїв, які дозволять Україні приєднатися до альянсу після виконання цих критеріїв, і затверджена на минулому тижні стратегія національної безпеки чітко передбачає, що Україна йде в напрямку виконання цих критерії і приєднання до альянсу. Нагадаю, що рішення Бухарестського саміту 2008 року чітко передбачають, що Україна стане членом НАТО, і ми працюємо в цьому напрямку.

  • Зображення 16x9

    Ірина Сарахман (Гнатишин)

    На Радіо Свобода – з 2013-го, на радіо взагалі – понад 10 років. Починала з ФМ-радіостанцій у Львові, продовжила – в Києві. Сім років працювала ведучою інформаційних програм на радіо «Ера». Люблю новини, особливо, якщо вони добрі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG