Доступність посилання

ТОП новини

Парламент може зняти недоторканність з Мельничука і Клюєва


Сергій Клюєв. Архівне фото
Сергій Клюєв. Архівне фото

Генпрокурор: Клюєву загрожує 10 років ув’язнення за шахрайство, а Мельничуку – довічне ув’язнення за створення злочинного угруповання

Київ – Верховна Рада може проголосувати за зняття недоторканності з народних депутатів Сергія Мельничука та Сергія Клюєва. Парламентарії кажуть, що будуть прискіпливими до доказів протиправних дій своїх колег, у яких їх звинувачує Генеральна прокуратура. Водночас депутати запевняють, що «кругової поруки» не буде, що ані колишнього комбата «Айдару» Мельничука, ані колишнього регіонала Клюєва не будуть захищати лише через те, що вони мають депутатський мандат.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:28 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

На розгляд Верховної Ради внесли подання генпрокурора щодо зняття депутатського імунітету з депутатів Сергія Мельничука з групи «Воля народу» та позафракційного Сергія Клюєва. Раніше генеральний прокурор Віктор Шокін заявив, що Клюєву загрожує 10 років ув’язнення за шахрайство та зловживання службовим становищем. А Мельничуку, за словами Шокіна, загрожує довічне ув’язнення за створення злочинного угруповання.

Сергій Мельничук
Сергій Мельничук

Колишній комбат «Айдару» каже, що позиватиметься до суду проти генпрокурора. Сергій Мельничук припускає, що створенням злочинного угруповання слідчі вважають створення ним батальйону «Айдар», який нині у складі Збройних сил України воює у Луганській області. За його словами, нині близько 400 бійців «Айдару» перебувають у розшуку. Прокурорське подання щодо зняття недоторканності депутат називає політичним замовленням.

«Я гадаю, що це може бути пов’язане з тим, що ще на початку передвиборчої кампанії я оголосив один документ, дуже цікавий. Про тих людей, які здали Крим. Потім почав розповідати про тих людей, які здали Донбас. Добровольці, які були на Майдані і поїхали захищати країну, вони ж повернуться сюди», – каже Мельничук.

«Були розслідування і є наслідок цих розслідувань»

Андрій Тетерук
Андрій Тетерук

Колишній командир батальйону «Миротворець», а нині депутат від «Народного фронту» Андрій Тетерук, коментуючи прокурорське подання щодо Сергія Мельничука, заперечив існування спрямованого тиску на командирів добровольчих загонів та заявив, що підтримає зняття імунітету з колеги.

Добровольчих батальйонів досить багато. Я командир добровольчого батальйону, Семенченко, Ярош, Білецький. Нас же ніхто не утискає
Андрій Тетерук

«Добровольчих батальйонів досить багато. Я командир добровольчого батальйону, Семенченко, Ярош, Білецький. Нас же ніхто не утискає. Я хочу зняти напругу щодо того, що обвинувачення будь-якого учасника добровольчого батальйону автоматично ставить під сумнів всіх, хто входить до добровольчих батальйонів. Це – не правда. Є персональна відповідальність кожного за скоєні злочини. Якщо людина скоїла злочин, він має відповідати за те, що він зробив незаконно. Я буду голосувати так. Але я маю бути впевнений, що доказова база досконала», – наголошує Тетерук.

Семен Семенченко
Семен Семенченко

Депутат від «Самопомочі» Семен Семенченко, який раніше командував батальйоном «Донбас», написав на своїй сторінці у Фейсбуці, що голосуватиме за зняття недоторканності з Мельничука, якщо генеральний прокурор обґрунтує звинувачення проти нього. Семенченко запевняє, що не допустить розправи над колегою і слідкуватиме, щоб слідство відбувалося без порушень законодавства.

Підтримати подання генерального прокурора нібито має намір і голова фракції «Самопомочі» Олег Березюк.

Ми тішимося, що нарешті силова структура держави використовує інструмент, який давно мав би працювати
Олег Березюк

«Основна функція держави – карати злочинців. Через ці подання, ми тішимося, що нарешті силова структура держави використовує інструмент, який давно мав би працювати. Бо в цьому залі сидять люди, про яких ми всі знаємо, що вони витворяють. Тільки прокуратура і правоохоронні органи цього не бачили. А тепер ще починаються розмови, чи доведені ці злочини. Були розслідування і сьогодні є наслідок цих розслідувань», – заявляє Березюк.

Тим часом жоден із депутатів, з якими говорило Радіо Свобода, не висловив сумнівів, що подання генерального прокурора щодо зняття депутатської недоторканності з Сергія Клюєва знайде підтримку більшості депутатів Верховної Ради.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG