Доступність посилання

ТОП новини

На тиждень, буває, по тридцять тварин привозять, яких ми роздаємо – зоозахисники


Державі байдужа доля безпритульних тварин – волонтер
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

«Хотілося б, щоб люди, у яких собака приводить цуциків, не розраховували, що ми їх візьмемо, а намагалися убезпечити тварин від бездомності» – волонтерка

У Черкасах, крім комунального притулку для собак, є й приватні міні-притулки. Там ініціативні громадяни утримують тварин. Водночас, окремо волонтери доглядають за цуциками та кошенятами. Адже для них у місті немає жодних умов – у комунальному притулку, наприклад, цуценята помирають від небезпечних інфекцій за кілька днів перебування.

Одна з центральних вулиць Черкас. Тут протягом кількох років захисники тварин пропонують перехожим узяти додому маленького чотирилапого. У Черкасах діє комунальний притулок, проте, лише для дорослих собак. Волонтери ж опікуються цуценятами та кошенятами.

Хотілося б, щоб люди, у яких собака приводить цуциків, не розраховували, що ми їх візьмемо, а намагалися убезпечити тварин від бездомності

«Ми почали це робити з тієї причини, що ніхто у місті цуценятами займатися не хоче. А вони дуже потребують допомоги. Оскільки зараз сезон, цуциків дуже багато, і на тиждень буває по тридцять тварин привозять, яких ми роздаємо. Звісно, хотілося б, щоб люди, у яких собака приводить цуциків, не розраховували, що ми їх візьмемо, а намагалися убезпечити тварин від бездомності. Хотілося б, щоб господарі самі стерилізували своїх собак. Тому що новий хазяїн цуцика може бути справді хорошим, а інший візьме, пограється і викине його на вулицю», – говорить волонтерка міського товариства захисту тварин «Друг» Ольга.

Маленьким безпритульним чотирилапим допомагають і пересічні громадяни – старими речима, продуктами та грішми, за які волонтери лікують, вакцинують тварин та купують для них їжу.

Дворняжки нічим не гірші – такі ж розумні, такі ж віддані. Навіть більш віддані, ніж породисті

«Хотілося б, щоб люди не прагнули взяти саме породистих тварин. Якщо кожна людина візьме по одному безпритульному котику чи цуцику, то в нашому місті будуть одиниці безпритульних тварин. Зараз люди уже більше беруть у нас цуциків. Але ж дворняжки нічим не гірші – такі ж розумні, такі ж віддані. Навіть більш віддані, ніж породисті», – продовжує Ольга.

Долучись до благодійної акції – допоможи безпритульним тваринам

Для допомоги безпритульним тваринам у Черкасах проводять різноманітні благодійні заходи. Під час останньої фотоакції «Квітуче серце» волонтери зібрали більше п’яти тисяч гривень, а також крупу та сухий корм.

«Дівчата з товариства захисту тварин «Друг» і ми влаштовуємо схожі акції, щоб не стільки зібрати багато коштів, скільки долучити людей до проблеми безпритульних тварин у нашому місті. Дуже багато людей взагалі не знають, що у нас є притулок, що він не один, і що потрібно допомагати. І після цієї акції дуже багато людей почали писати і запитувати, чим можуть допомогти, чи є у нас рахунок, куди можуть підвезти допомогу. І наші волонтери зустрічаються з людьми, які хочуть щось пожертвувати – непотрібні речі чи крупи – забирають їх і передають під фотозвіт до притулку чи куди люди захочуть», – зауважує організаторка акції, представник спільноти допомоги тваринам «Кіт-Пес» Олена Ісаченко.

Активістка говорить, що державі, переважно, байдужа доля безпритульних тварин. Тож люди самотужки організовують притулки, а волонтери проводять акції.

«Добре, що хоч не присікають. У нас обидві акції, які ми організовували, були за підтримки КП «Дирекція парків». Вони ідуть на зустріч, чим можуть, тим і допомагають. Ми і за це вдячні. Хотілося б, щоб набагато кращі були умови для тварин. І щоб виділяли більше коштів – не стільки на харчування, скільки на стерилізацію», – говорить Олена.

Черговий благодійний захід активісти спільноти «Кіт-Пес» уже найближчими вихідними проведуть на території готелю для тварин «Зоодом». Там заплановано барбекю для власників пухнастих. А перепусткою на нього буде передача харчів для безпритульних чотирилапих.

  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG