Доступність посилання

ТОП новини

Чеботар розхитав крісло Авакова: депутати хочуть поміняти голову МВС


Арсен Аваков
Арсен Аваков

Коли міністр працює кілька років поспіль – це значно краще, ніж змінювати їх часто – політолог

Україні потрібен новий міністр внутрішніх справ на зміну Арсену Авакову, вирішив антикорупційний комітет. Депутат Єгор Соболєв у себе у Фейсбуці анонсував: незабаром парламент голосуватиме за звільнення очільника відомства. Ситуація навколо заступника міністра Чеботаря стала останньою точкою, додав Соболєв. Натомість, низка експертів вважають, що претензії до Авакова мають бути ґрунтовнішими, а політикам варто давати більше часу, аби ті проявили свої професійні якості.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Арсен Аваков провалив завдання очищення МВС від корупціонерів та перевертнів, написав депутат та голова антикорупційного комітету Єгор Соболєв у Фейсбуці. Тож комітет зареєстрував проект рішення Верховної Ради про відставку Авакова. Попереду у депутатів обговорення та голосування.


Напередодні у кулуарах Соболєв, відповідаючи на запитання «112 каналу» пояснив: Аваков не зміг розірвати «кругову поруку». Саме за цим принципом політики вигороджують одне одного, а злочини не розслідуються. Правоохоронні органи, резюмує він, не справляються зі своєю роботою. А інцидент із Сергієм Чеботарем – заступником міністра МВС – став фінальною точкою для глави відомства Арсена Авакова, каже депутат. Єдине рішення, каже він – кардинальне очищення правоохоронних органів.

«Основна біда в тому, що правоохоронні органи очолювали і очолюють люди, які є ставлениками тих посадовців, яких вони мають переслідувати. Більше того, Вони, як з’ясовується, мають із ними спільний бізнес. І тому, щоби була справедливість і у цій справі і у багатьох інших справах, необхідно це зробити», – пояснив Соболєв.

Відставка Авакова давно «напрошувалась» – Береза

Аргументації на користь відставки Арсена Авакова більше, аніж достатньо. Так вважає депутат та ще один член антикорупційного комітету Борислав Береза. А серед тих, хто підписався під проектом подання на звільнення, були навіть депутати від «Народного фронту» – політичної сили, яка традиційно підтримує главу МВС.

Борислав Береза
Борислав Береза

Відставка Арсена Авакова давно «напрошувалась», додає Береза. «Просто Чеботар, скандал навколо нього став останньою краплею, яка переповнила чашу терпіння, – каже він. – І зараз саме ігнорування вимог депутатів, комітету і, фактично, кадрових вимог може призвести до того, що пан Аваков дійсно зможе залишити своє місце роботи».

Арсен Аваков неохоче коментував запитання, які стосуються його заступника Чеботаря. Хоча ситуації навколо обстріляної автозаправки приділив достатньо уваги на своїй сторінці у Фейсбук – міністр завжди активний користувач соцмереж. Рішення комітету усунути його з посади Арсен Аваков ще не прокоментував.

Я не хотів би міряти демократію питаннями відставки – політолог

Олександр Палій
Олександр Палій

Якщо вимагати відставки Авакова – то за старі помилки, коли «безперешкодно порозбігались рік тому діячі Партії регіонів. Так вважає експерт Олександр Палій та наголошує: претензії, які наразі висуває міністрові антикорупційний комітет, є недостатньо обґрунтованими.

Демократія – це робота нормальна урядовця. І якщо їх постійно дестабілізувати погрозами відставки – нормальної роботи не буде
Олександр Палій

«Звичайно, добитись відставок зараз легше, ніж за часів Януковича. Але я не хотів би міряти демократію питаннями відставки. Тому що демократія – це робота нормальна урядовця. І якщо їх постійно дестабілізувати погрозами відставки – нормальної роботи не буде», – каже Палій.

Коли міністр працює кілька років поспіль – це значно краще, ніж змінювати їх часто, резюмує свою позицію політолог.

Як Чеботар розхитав крісло Авакова?

Чи вистачить аргументації та доказів у членів комітету – стане зрозуміло під час парламентського голосування. Утім, більшість експертів сходяться на думці, що рушійною подією, яка сколихнула стабільність Авакова, став саме скандал навколо Чеботаря.

Раніше журналісти програми антикорупційних розслідувань «Наші гроші» надали докази, що заступник глави МВС Сергій Чеботар обманює, говорячи, що не має майна у селі Лісники на Київщині. У перебігу подальшого розслідування на представників ЗМІ скоїли напад люди, яких раніше бачили саме поблизу нерухомості, яку пов’язують із Чеботарем.

Журналісти викликали міліцію і повідомили про інцидент. Міліція розпочала кримінальне провадження за фактами перешкоджання професійній діяльності. Після цього заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Чеботар заявив, що не має будинку у селі Лісники Київської області.

У середу підвечір прес-служба МВС повідомила, що заступник глави МВС Сергій Чеботар подав заяву про відставку.

«У зв’язку із систематичним цькуванням у вигляді замовних публікацій наклепницького характеру в засобах масової інформації, у зв’язку з поширенням неправдивої інформації, яка паплюжить не тільки моє ім’я, але й Міністерство внутрішніх справ, у зв’язку з тиском на мою сім’ю у вигляді переслідувань, залякувань, погроз та незаконного стеження за мною і моєю сім’єю, включаючи доньку і навіть чотирирічну внучку, я прийняв рішення подати у відставку», – мовиться у заяві Чеботаря, яку оприлюднили на сайті МВС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG