Доступність посилання

ТОП новини

Президент і прем’єр продемонстрували злагодженість дій – політолог Яхно


Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк (ліворуч) та президент України Петро Порошенко. Київ, лютий 2015 року
Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк (ліворуч) та президент України Петро Порошенко. Київ, лютий 2015 року

«Цей союз президента та прем’єра, і певне розділення зони відповідальності… може стати досить продуктивним і показати певний результат»

Дотримання мінських угод, економічна ситуація та проведення реформ в Україні у центрі уваги зустрічі президента Петра Порошенка з канцлером Німеччини Анґелою Меркель у Берліні. Перед початком переговорів лідери двох держав виступили на брифінгу перед журналістами і обидва констатували, що припинення вогню на Донбасі не виконується. Порошенко вказав на продовження боїв біля Донецького аеропорту і закликав розмістити там міжнародних спостерігачів. Також він наголосив, що Україна є «абсолютно твердим прихильником неухильного виконання всіх без виключення 13 пунктів Мінських угод». А Меркель наголосила, що важке озброєння має бути відведене.

Цього ж дня у Парижі перебуває прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, який вже зустрівся, зокрема, і з президентом Франції, і повідомив у себе на сторінці у «Твіттері», що домовилися з Франсуа Олландом провести восени цього року в Парижі інвестиційний саміт.

Важливість такої міжнародної активності очільників України у середу Радіо Свобода обговорило з політичним експертом Олесею Яхно.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:49 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Я думаю, що ці візити – і президента, і прем’єр-міністра – мають на сьогодні надто важливе значення. Ми знаємо, що за попередній тиждень відбулося кілька візитів як в Україну, так і в Росію, зокрема Пан Ґі Мун (генеральний секретар ООН – ред.) брав участь в урочистому засіданні (Верховної Ради – ред.) 8 травня, потім він перебував 9 травня з візитом у Росії; також відбулася поїздка Анґели Меркель до Росії, зустріч із Володимиром Путіним, і також була зустріч Джона Керрі з Володимиром Путіним. Мені здається, що важливість сьогоднішнього візиту українських керівників – президента і прем’єра – до Берліна і до Парижа пов’язана з тим, що на сьогодні є два дуже важливих виклики перед Україною.

Олеся Яхно
Олеся Яхно

Виклик номер 1: це ситуація на Сході. Ми знаємо, що зараз (кінець травня – початок червня) різні повідомлення отримуємо про накопичення зброї і про те, що зараз, за великим рахунком, ситуація може розвиватися двома шляхами – або це буде переговорний процес із певним замороженням конфлікту в розумінні його довгостроковості, або можлива чергова військова ескалація, а за нею, звичайно, потім знову будуть переговори, але це такий певний військовий шантаж.

Я думаю, що зараз ризик загострення ситуації розуміють всі, і якимось чином намагаються шукати ці інструменти – як зробити так, щоб мінські домовленості, а вони на сьогодні є базовими домовленостями, фактично, єдиними, навколо яких ведуться переговори – як зробити так на рівні інструментів, щоб ці домовленості виконувались.

Ось, власне на цьому і наголосив у Берліні на спільному брифінгу з канцлером Анґелою Меркель Петро Порошенко. Він сказав: «Впевнені у тому, що альтернативи Мінську не існує». І наголосив на мирному розвитку процесу врегулювання агресії на Сході України.

Президент України Петро Порошенко під час спільного брифінгу з канцлером Німеччини Анґелою Меркель. Берлін, 13 травня 2015 року
Президент України Петро Порошенко під час спільного брифінгу з канцлером Німеччини Анґелою Меркель. Берлін, 13 травня 2015 року

– Так, це перша позиція, вірніше, виклик. А виклик номер два дуже важливий для економічної ситуації самої України. Ми знаємо, що Україна зараз лише перебуває в певній такій початковій стадії проведення якихось кардинальних та радикальних реформ. Безумовно, соціально-економічна ситуація дуже складна, і в цьому процесі реформ Україна з одного боку, як, звичайно, залежна від кредитування на сьогодні країнами Заходу, – так і потребує діалогу конкретного у виконанні і наповненні реальним змістом, у тому числі угоди про зону вільної торгівлі з Європейським союзом.

Принциповим є те, що ані Європейський союз, звичайно, Україна само собою – не озвучували позицію про те, що введення в дію зони вільної торгівлі більше не буде відкладатися, що це буде з січня 2016 року. Але це вимагає, в тому числі, і погодження якихось певних таких питань гострих, у тому числі, і для самої Росії. Тому я думаю, що в найближчий час, зараз, відбувається активізація таких контактів на різних майданчиках, на різних рівнях вирішення комплексної проблеми, тому що цей період – він є зараз дуже важливим для України і з точки зору ситуації на Донбасі і військових дій, і з точки зору внутрішнього реформування, щоб і продемонструвати реальний якийсь процес реформ, і реально шукати рішення щодо Донбасу, звичайно, із залученням активних міжнародних гравців, тому, що Україна сама, звичайно, не в змозі впоратися з цим конфліктом.

– Чи можна це назвати таким ось «важким десантом» на політичному та економічному фронтах? Бо якраз Яценюк – я вже згадала на початку – повідомив, що домовився в Парижі про інвестиційний майбутній саміт, а Порошенко в Берліні акцентує увагу на виконанні мінських домовленостей. Тобто на таких от різних напрямках задіяні такі два чільні гравці.

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк (праворуч) під час зустрічі з президентом Франції Франсуа Олландом. Париж, 13 травня 2015 року
Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк (праворуч) під час зустрічі з президентом Франції Франсуа Олландом. Париж, 13 травня 2015 року

– Так, це дуже важливо, до речі, тому що в Україні був весь час один виклик: наскільки оця конструкція при парламентсько-президентській формі правління, коли є президент і прем’єр, і коли вони представляють різні партії, як це було в 2005 році, і які автоматично є конкурентами, це природньо в такому політичному процесі, тому в цій ситуації було дуже важливо продемонструвати – чи може бути вибудована ця співпраця у трикутнику «президент – прем’єр – Верховна Рада», коли кожен із керівників працюватиме на тому напрямку, який відповідає певній зоні розділення функціональних обов’язків. І це якраз, мені здається, хоч і можливо, є якісь конфлікти внутрішні, але мені здається, що ця співпраця на сьогодні вдається.

Коли президент є гарантом цілісності, коли він бере на себе такі загальні безпекові стратегічні питання, а уряд, все-таки, відповідає за конкретику економічну – мені здається, такий розподіл є досить продуктивним

Тому що всі прекрасно розуміють, що є зовнішній чинник – російська агресія, є чинник Заходу – в плані конкретної вимоги реформ, і є тиск суспільства. І цей, певною мірою, союз президента та прем’єра, і оце певне розділення зони відповідальності, коли президент загалом є гарантом Конституції, коли президент є гарантом цілісності, коли він бере на себе такі загальні безпекові стратегічні питання, а уряд, все-таки, відповідає за конкретику економічну – мені здається, такий розподіл є досить продуктивним, або може стати досить продуктивним і показати певний результат.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG