Доступність посилання

ТОП новини

Путін із «русским миром» розвалять Росію? (Огляд преси)


Расизм часів Гітлера й Мілошевича для багатонаціональної й багаторелігійної Росії – смертельний

Сьогодні Верховна Рада може позбавити недоторканності народного депутата з групи «Воля народу», колишнього комбата «Айдару» Сергія Мельничука і позафракційного депутата, брата екс-глави адміністрації президента часів Януковича Андрія Клюєва, – Сергія Клюєва. Очікується, що при голосуванні буде присутній генпрокурор Віктор Шокін. За його словами, Мельничука підозрюють у створенні злочинного угруповання, за що йому може загрожувати довічне ув'язнення, а Клюєва – в розкраданнях, шахрайстві і зловживанні владою, за що передбачено до 10 років в'язниці. Газета «Сегодня» згадує прізвища депутатів, яких позбавляли недоторканості. Серед них – Павло Балога, Ігор Марков, Віктор Лозінський, Олег Царьов, Вадим Колесніченко. Стаття називається «Розбір польотів у Раді».

Росія може заморозити конфлікт на Донбасі лише за умови, що не витрачатиме своїх грошей, зазначає публіцист Віталій Портников, інтерв’ю з яким опублікував тижневик «Країна». Він вважає, що Росія, фактично провокуватиме гуманітарну катастрофу із серйозними наслідками. Для України добре було б відновити контроль над територіями. Тоді б вийшли на свої кордони і припинили саму можливість диверсійної діяльності. Бо головне завдання Путіна – дестабілізація. Він пробує різні варіанти, і війна – лише один з елементів. Однак війна на Донбасі, на думку експерта, суттєво послаблює Росію. Адже величезні гроші, потрібні на підтримку внутрішньої стабільності, Кремль витрачає на зовнішні дії. По-друге, створює модель «русского мира», яка є етнічною за своєю сутністю. Це не імперська модель. Путін говорить, що Росія не претендує на територію України, але вважає, що українці та росіяни – один народ, і вони повинні допомогти співвітчизникам, які там живуть. Цим він виносить за дужки величезну кількість народів самої Росії, які не є частиною «русского мира». То що тоді робити народам Кавказу, Поволжя, бурятам? Цей расизм часів Гітлера й Мілошевича для багатонаціональної й багаторелігійної Росії – смертельний. Представники не «русского мира» захочуть її знищити, щоб отримати рівноправ’я зі своїм сусідом, вважає публіцист.

Інформація про власників нерухомості, автомобілів і землі вже скоро може стати максимально відкритою для фізичних та юридичних осіб. Верховна Рада зробила перший крок до прозорості реєстрів, ухваливши відповідний законопроект. Газета «Сегодня» розібралася, які саме зміни пропонують парламентарії, та як відкриті реєстри вплинуть на життя чиновників і пересічних людей. Так, експерти видання ідею депутатів відкрити дані про власників майна оцінюють позитивно, але нагадують про небезпеки. Зокрема, юристи наголошують, що потрібно посилити захист персональних даних, щоб уникнути шахрайства, шантажу і тиску на чиновників, суддів, прокурорів. Якщо за місяць Рада проголосує за цей проект у другому читанні, а президент підпише, то реєстри можуть стати публічними вже у вересні.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG