Доступність посилання

ТОП новини

Держпідприємства підготували до продажу


Річний план приватизації українських підприємств оцінили в 17 мільярдів гривень, компанію ROSHEN – в 3 мільярди доларів

Понад триста підприємств державної власності включено до переліку об’єктів, які цього року підлягають приватизації. У відповідному рішенні Кабміну окремо зазначено, що приватизація має відбутися без встановлення обмежень для допуску учасників, крім випадків, передбачених законодавством, та з урахуванням запроваджених санкцій. Між тим, у парламенті, який має дати дозвіл на приватизацію значної частини об’єктів, не упевнені в результативності відповідного голосування.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

До переліку державної власності яка підлягає приватизації, потрапили підприємства видобувної, енергетичної, сільськогосподарської, хімічної, будівельної та транспортної галузей. Зокрема, йдеться про 13 морських портів, які попередньо Верховна Рада має вивести зі списку об’єктів, що не підлягають роздержавленню.

Член спеціальної парламентської комісії з питань приватизації, депутат від фракції партії «Батьківщина» Ігор Луценко вважає, що вирішення цього питання залежатиме насамперед від того, як домовляться дві найбільші фракції – «Блоку Петра Порошенка» і «Народного фронту».

Формуючи список, ми маємо дивитися – наскільки все це відповідає вимогам закону. Наприклад, ми не можемо приватизувати оборонні підприємства
Ігор Луценко

«Чим далі, тим менше буде голосів. Тому що сама ідея бути причетним до приватизації, яка планується – мабуть, буде політично ризикована. Мається на увазі, що лише Верховна Рада має дозволяти подібні речі робити. І знову ж таки, формуючи список, ми маємо дивитися – наскільки все це відповідає вимогам закону. Наприклад, ми не можемо приватизувати оборонні підприємства», – зазначає він в інтерв’ю Радіо Свобода.

Невизначеності приватизаційним планам додає й те, що Верховна Рада вже майже рік не може призначити голову Фонду держмайна.

Продавати чи почекати сприятливішої кон’юнктури?

Згідно з урядовими планами, із теперішніх 3,5 тисяч державних підприємств у державній власності варто залишити лише близько 300 стратегічних об’єктів. Зокрема, це означає й суттєве скорочення списку із близько 1,5 тисячі підприємств, що не підлягають приватизації. Загалом, у цьому році уряд планує отримати від реалізації державного майна 17 мільярдів гривень надходжень до держбюджету.

Треба це зробити, попри усі заперечення. Звісно, можливо, колись ці об’єкти будуть коштувати дорожче. Але гроші потрібні зараз
Володимир Дубровський

«Треба це зробити, попри усі заперечення. Звісно, можливо, колись ці об’єкти будуть коштувати дорожче. Але гроші потрібні зараз! Якщо їх не буде зараз, то цього «колись» може і не настати. Але зробити це треба у дійсно прозорий спосіб», – каже економіст Володимир Дубровський.

Експерти також зазначають, що держава не може забезпечити ефективне керівництво державними підприємствами, через що вони здебільшого збиткові.

У свою чергу, глава держави Петро Порошенко не поспішає продавати власний бізнес, як обіцяв це зробити перед президентськими виборами. В інтерв’ю агентству Bloomberg, небажання продавати компанію ROSHEN, яка належить Петру Порошенку, його довірені особи пояснили тим, що за неї пропонують утричі меншу ціну, ніж хотів би продавець: один мільярд доларів замість трьох. За словами керівника президентської адміністрації Бориса Ложкіна, «переговори тривають, але попит тут не те що поганий – він дуже поганий».

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG