Доступність посилання

ТОП новини

Пайфер: окупація Донбасу означатиме додаткові втрати і тягар, якого росіяни не хочуть


Стівен Пайфер, екс-посол США в Україні
Стівен Пайфер, екс-посол США в Україні

Якщо тримати «ДНР» і «ЛНР» у нинішніх кордонах, Москва буде втрачати гроші – екс-посол США в Україні

Переговори держсекретаря США Джона Керрі з російським президентом Володимиром Путіним у Сочі цього тижня залишили найважливіші запитання до Москви без відповідей. Про це в інтерв’ю «Голосу Америки» заявив колишній посол США в Україні, а нині аналітик Вашингтонського інституту Брукінґса Стівен Пайфер. Він, як і чимало експертів на Заході, переконаний, що найбільш імовірним сценарієм розвитку подій є збереження постійного, але локального протистояння на Донбасі.

«Найбільше питання в тому, чи готова Росія змінити підхід до України. На жаль, за останні 15 місяців російські дії на сході України – підтримка сепаратистів, озброєння їх, навчання і оснащення, а в певні моменти відрядження регулярних частин російської армії – усе це, схоже, і далі спрямоване на дестабілізацію уряду у Києві», – переконаний екс-посол США в Україні Стівен Пайфер.

Позицію і навіть наміри російського керівництва до певної міри виявляє те, що президент Путін говорить, і що відбувається насправді, переконаний експерт.

«Я вважаю, що це сягає рівня хворобливої дивакуватості, коли Москва далі заперечує очевидне для майже кожного – що російські війська беруть участь у тому, що відбувається на сході України», – каже Пайфер.

На його думку, російська стратегія досі виявлялася в тому, щоб не визнавати війну на Донбасі, але і не допускати там миру.

«Я це повністю не виключаю, але не думаю, що відкритий наступ обов’язково відбудеться, бо це створює ризики для Кремля. Перше: у випадку наступу, наприклад, на Маріуполь, це майже точно викликало б нові санкції США і ЄС проти Росії. Росіяни цього не хочуть. Друге: якщо вони окуповуватимуть нові території, то будуть заглиблюватись у регіони, де підтримка росіян менша. Росіянам треба буде дбати не лише про захоплення, але й про утримування територій при загрозі «партизанської війни». Мені цікаво спостерігати як президент Путін, який минулого літа багато говорив – «Новоросія» – зараз про це не згадує», –зазначив Стівен Пайфер.

Якби українська армія могла стримувати розширення зони конфлікту, то час грав би на користь Києва, бо за окуповану частину зруйнованого Донбасу платила би Москва.

«Поки економічний тягар залишатиметься на Росії, росіяни можуть задуматися над тим, чи є інші шляхи. Я вважаю, що в Москві усвідомили, що ціна захоплення Криму виявилася вищою, ніж передбачалося, а окуповані частини Донецької і Луганської областей означатимуть додаткові втрати і тягар, якого росіяни не хочуть», – зауважує Пайфер.

Але Захід і далі готовий протидіяти агресивній політиці Путіна, переконує екс-посол США в Україні.

«Я маю відчуття досить міцної єдності у поглядах Вашингтона і ЄС. Є згода, що санкції проти Росії мають залишатися, допоки росіяни втілять вимоги мінських угод, або підуть на відчутні кроки для врегулювання. Також згода є у тому, що у випадку нового, великого наступу сепаратистських сил на Москву мають бути накладені додаткові санкції. І третє – щодо потреби посилення обороноздатності НАТО, аби Росія усвідомила готовність НАТО захищати своїх членів», – підкреслив Стівен Пайфер.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG