Доступність посилання

ТОП новини

Російського активіста звинувачують у підтримці «пронацистських організацій в Україні»


Антивоєнна акція в Іжевську
Антивоєнна акція в Іжевську

Російський Центр з протидії екстремізму вручив попередження Тимофієві Клабукову, який протестував проти війни з Україною

Іжевського політичного активіста, керівника місцевого відділення «Партії прогресу» Тимофія Клабукова, який 1 травня взяв участь в антивоєнній ході під гаслом «Ні війні з Україною», звинуватили у підтримці «праворадикальних пронацистських організацій, що діють на території України».

Центр «Е» (російське Головне управління з протидії екстремізму – ред.) напередодні Дня перемоги вирішив, що «9 травня 2015 року, в період святкування 70-річчя перемоги у Великій вітчизняній війні, громадянин Клабуков може взяти участь у проведенні на території Іжевська акцій екстремістського характеру». Про це йдеться в прокурорському застереженні, яке активісту вручили на бесіді в Центрі «Е». До екстремістської діяльності прирівняли не тільки участь Клабукова в антивоєнній ході, але і його боротьбу з місцевою владою проти вирубки скверу в центрі Іжевська (Тимофій Клабуков – член правління організації «Містобудівна рада», редактор інтернет-видання «Стриж».) Про те, як з'явилися звинувачення в екстремізмі, Тимофій Клабуков розповів Радіо Свобода.

Тимофій Клабуков
Тимофій Клабуков

​– Після нашого першого віче проти вирубки скверу в центрі Іжевська 7 травня мені зателефонували співробітники Центру «Е», запросили мене на бесіду і видали мені таке застереження. Там говориться, що прокуратура Жовтневого району Іжевська спільно з Центром «Е» вважають, що Клабуков Тимофій Миколайович може «взяти участь в акціях екстремістського характеру, пов'язаних з підтримкою праворадикальних пронацистських організацій, що діють на території України».

– Значить, Вас викликали до місцевого Центру «Е» тільки для того, щоб залякати? Жодних справ проти Вас поки не порушено?

– Так. Мене першого разу запросили після запису відеозвернення мешканців (мешканці будинків по вулиці Леніна в Іжевську звернулися до Тимофія Клабукова за допомогою – вони борються з точковою забудовою в центрі міста, протестуючи проти вирубки скверу, – ред.) І вони мене почали залякувати: «Якщо 9 травня мешканці будуть щось робити, ти підеш як підбурювач».

Попередження Центру «Е»
Попередження Центру «Е»

– А чому раптом Центр «Е» звинуватив Вас у зв'язках з українськими радикальними націоналістами?

– От вже не знаю. Жодних зв'язків у мене з ними немає. Ми з «Партією прогресу» разом з колегами з ПАРНАС і «Яблука» 1 травня провели демонстрацію і пройшли містом об'єднаною колоною. У нас був плакат: на тлі поля і неба, що символізують український прапор, напис: «Зомбоящику отбой! Украина, мы с тобой!» У нас цей плакат відібрали, не дозволили з ним іти. Ще ми несли дві кульки – синю і жовту – і табличку 30 на 30 см: «Ні війні з Україною!» От і все. Якихось спеціальних антивоєнних акцій взагалі не проводили. Одразу віддали поліції плакати, жодної агресії з нашого боку не було.

– А що за історія зі сквером, чому саме після неї Вас вирішили звинуватити в екстремізмі?

– Це ділянка в самому центрі міста, на вулиці Леніна. Не дуже велика, близько 2 тисяч квадратних метрів. Раніше це була територія міського озеленення, загальноміська власність. Ця ділянка розташована між двома п'ятиповерхівками, там був сквер, асфальтовані доріжки. Потім вони віддали його в оренду, дозволили на ньому будувати будинок і поставили паркан. Жителі, звісно, проти.

Приїхало начальство, мене і ще одну жінку хотіли забрати. Але не забрали – вона виявилася головою виконкому Жовтневого району від партії «Єдина Росія»

Коли поставили перший паркан наприкінці квітня, вони прийшли до мене за допомогою (я голова правління громадської організації «Містобудівна рада», ми займаємося такими конфліктними точками). Я запропонував людям організувати народне віче, яке відбулося 7 травня. Зібралося осіб 50, ми стояли, обговорювали проблему. Уздовж дороги скрізь була міліція, мабуть, подумали, що ми збираємося перекривати дорогу. Приїхало начальство, мене і ще одну жінку хотіли забрати. Але не забрали – вона виявилася головою виконкому Жовтневого району від партії «Єдина Росія». Нас намагалися звинуватити в організації незаконної масової акції. Ми говоримо: так ми ж не висуваємо жодних вимог, просто обговорюємо, що з цим сквером робити.

Паркан з написом в Іжевську
Паркан з написом в Іжевську

Загалом, мешканці умовили поліцію нікого не забирати, вони пообіцяли, що нічого тут без спеціальних дозволів будуватися не буде. Але забудовник все одно почав вирубувати дерева, були сутички з поліцією. Зараз все зупинили, дали відстрочку до 13 травня, але переговори зайшли в глухий кут. Забудовник на компроміси йти не хоче. Мабуть, звинувачення в екстремізмі пов'язані і з цією ситуацією.

– Чи давно Ви перебуваєте в «Партії прогресу» Олексія Навального? Чи збираєтеся брати участь у виборах? Чи не пов'язана увага з боку Центру «Е» і з цим?

– І з цим пов'язую, звичайно. А мені більше ні з чим пов'язувати, у мене більше жодних контактів нема, я нікого не знаю в Україні. В «Партії прогресу» я більше року, вступив до неї в березні 2014-го. Брав участь у реєстрації регіонального відділення, був його головою, але ось зараз партію викреслили з гри (28 квітня Мін'юст Росії позбавив її реєстрації – ред.) Так що на цих виборах я буду підтримувати активістів «Яблука».

Оригінал матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG