Доступність посилання

ТОП новини

Окупований Донбас став «зоною відчуження» через перепустки – місцевий житель


Український блокпост у Лисичанську, березень 2015 року
Український блокпост у Лисичанську, березень 2015 року

Моніторингова місія ОБСЄ закликає Україну переглянути систему перепусток

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ критикує систему перепусток на Донбасі, яка діє для в’їзду на підконтрольну сепаратистам територію, і закликає Київ переглянути її. На складнощі, які виникли у зв’язку із запровадженням перепусток, скаржаться і жителі Донбасу. Але, як повідомила Радіо Свобода омбудсмен Валерія Лутковська, наразі спеціальна робоча група працює над удосконаленням цієї системи.

ЗАВАНТАЖИТИ

Андрій живе у Донецьку, який наразі контролюють бойовики угруповання «ДНР». Хлопець розповідає: щоб отримати перепустку для виїзду на територію, підконтрольну українській армії, він витратив місяць. Тепер, каже Андрій, це все можна зробити набагато швидше, щоправда, заплативши хабар.

Тепер можна за гроші отримувати ці перепустки. Це настільки корумповано стало, що просто жах

«Це дуже напряжно, – скаржиться Андрій кореспондентці Радіо Свобода. – По-друге, відкриваються корупційні схеми. Тепер можна за гроші отримувати ці перепустки. Це настільки корумповано стало, що просто жах. А люди просто так не можуть ні виїхати, ні в’їхати. Це стало зоною відчуження. Реально, це просто «безпрєдєл».

За словами Андрія, наразі на Донбасі налагодили цілий бізнес. Певні люди за відповідну плату їдуть і домовляються з українськими силовиками на блокпости про видачу перепусток. А виїхати за межі окупованих територій без перепустки практично нереально.

«Зазвичай у маріупольському напрямку знімають з автобусів людей, які намагаються перетнути так званий умовний кордон, попри те, що їдуть переважно літні люди. З таким ставленням Україна сама від Донбасу відмовляється. Вона його відштовхує все далі і далі», – говорить Андрій.

Пропускна система обмежує можливості залишити небезпечні райони – ОБСЄ

У спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ заявляють, що запроваджена українською владою на лінії розмежування на Донбасі пропускна система значно обмежує можливість людей полишити зону бойових дій.

Пропускна система значно обмежує можливості людей залишити знищені конфліктом райони
Александр Гуґ

«Пропускна система значно обмежує можливості людей залишити знищені конфліктом райони або отримати доступ до безпечних районів і допомогу в порятунку життя, включаючи гуманітарну допомогу», – заявив напередодні заступник голови СММ ОБСЄ Александр Гуґ на презентації тематичного звіту «Захист мирного населення і свобода його переміщення у Донецькій і Луганській областях».

Місія ОБСЄ закликала Україну переглянути і провести оцінку запровадженої пропускної системи в зоні АТО.

Робоча група працює над удосконаленням пропускної системи – Лутковська

Систему перепусток на Донбасі критикує і уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська.

«Я тричі зверталася до СБУ з проханням змінити порядок, який існує сьогодні. Він дійсно ставить під загрозу і життя людини, яка хоче з непідконтрольної території приїхати на підконтрольну територію. Крім того, це створює проблеми для тих осіб, які хотіли б з підконтрольної території приїхати на непідконтрольну і подивитися, що з власністю, що з родичами, тобто, з абсолютно мирними цілями», – зазначила Лутковська в інтерв’ю Радіо Свобода.

Але Валерія Лутковська відзначає позитивні зрушення у цьому питанні. Омбудсмен каже, що СБУ дослухалася до її позиції та позиції багатьох правозахисників, і минулого тижня була створена робоча група, до якої увійшли правозахисники, представники омбудсмена, СБУ та Антитерористичного центру.

Зараз ця робоча група щодня працює у напруженому режимі, щоб максимально удосконалити порядок перетину лінії зіткнення і зробити його таким, що відповідатиме стандартам у галузі прав людини
Валерія Лутковська

«Зараз ця робоча група щодня працює у напруженому режимі, щоб максимально удосконалити порядок перетину лінії зіткнення і зробити його таким, що відповідатиме стандартам у галузі прав людини», – розповідає Лутковська.

Радіо Свобода наразі намагається отримати коментар щодо пропускної системи від СБУ.

З 21 січня у зоні АТО почав діяти пропускний режим для тих, хто перетинає лінію розмежування між Україною і тимчасово окупованими територіями Донбасу. В’їзд на неконтрольовану територію та виїзд з неї громадян України та іноземців здійснюється за умови пред’явлення паспорта та перепустки, виданої координаційними групами.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG