Доступність посилання

ТОП новини

Міністр Білорусі красувався на параді у формі НКВС


Міністр внутрішніх справ Білорусі Ігор Шуневич (крайній ліворуч) у формі НКВС поруч з президентом Білорусі Олександром Лукашенком (праворуч) під час святкування 70-ї річниці перемоги над нацизмом у Європі. Мінськ, 9 травня 2015 року
Міністр внутрішніх справ Білорусі Ігор Шуневич (крайній ліворуч) у формі НКВС поруч з президентом Білорусі Олександром Лукашенком (праворуч) під час святкування 70-ї річниці перемоги над нацизмом у Європі. Мінськ, 9 травня 2015 року

Керівник МВС Білорусі здивував багатьох, коли днями з’явився на параді в уніформі сталінського НКВС. Що цим він хотів сказати?

Міністр внутрішніх справ Білорусі Ігор Шуневич відповів на критику білорусів із приводу того, що він одягнув форму НКВС, яку Радянський Союз увів у користування в 1943 році, на святкування Дня перемоги у Мінську. Шуневич був здивований, що журналісти зажадали від нього пояснень.

На параді Перемоги 9 травня у Мінську було багато офіційних представників та вищих чиновників. У що ж вбратися?

Якщо ви президент Олександр Лукашенко або належите до його оточення, ви йдете з надійним стандартом: оливковий військовий одяг, бажано з великою кількістю медалей.

Окрім цього безпрограшним варіантом є темний костюм – бажано з червоною краваткою. (І пам’ятайте про нові стрічки! Як компромісний варіант, начепіть стрічку в офіційних білоруських червоно-зелених кольорах праворуч, а російську помаранчево-чорну «георгієвську стрічку» на інший лацкан піджака…)

Але що, якщо ви хочете виділитися? Це, здавалося, хвилювало міністра внутрішніх справ Білорусі Ігоря Шуневича, який з’явився на святковий парад 9 травня у старому насиченого сильного кольору мундирі НКВС – одіозної сталінської таємної служби.

Міністр внутрішніх справ Білорусі Ігор Шуневич (крайній ліворуч) у формі НКВС. Мінськ, 9 травня 2015 року
Міністр внутрішніх справ Білорусі Ігор Шуневич (крайній ліворуч) у формі НКВС. Мінськ, 9 травня 2015 року

Модель 1943 року, яку вдягнув Шуневич, має підперезану сорочку з жорстким коміром-стійкою, кобуру, об’ємні штани-галіфе, високі чоботи і синій кашкет із виразною бірюзовою лінією довкола.

У прес-службі Міністерства внутрішніх справ Білорусі відмовились коментувати стрій Шуневича, але сам він за кілька днів відреагував на здивування громадськості своїм вбранням.

«А що, хіба це комусь незрозуміло? Якщо така ситуація, тоді я все поясню. Одягнувши форму, яка була введена у 1943 році, я хотів висловити лише одне – свою величезну повагу до співробітників міліції, які у той складний час віддавали своє життя, свої голови за визволення нашої країни від нацистів. Більше нічого іншого цим кроком я не хотів сказати. Це лише повага і ще раз повага», – сказав міністр Шуневич.

Мечислав Гриб, генерал-лейтенант білоруської міліції у відставці, сказав, що Шуневич, можливо, справді прагнув вшанувати 70-у річницю перемоги Радянського Союзу над нацисткою Німеччиною, прийнявши образ енкаведиста епохи Другої світової війни.

«Це вперше, коли я бачив щось подібне, – сказав Гриб. – Зазвичай міліція та військові віддають перевагу новій формі, бо вона вважається більш престижною і більш привабливою, аніж стара уніформа».

Міністру нагадують про знищення НКВС сотень тисяч «ворогів народу»

Інші мали більш емоційні почуття з приводу вчинку міністра і нагадують про знищення НКВС сотень тисяч «ворогів народу» під час «Великої чистки», організованої Сталіним.

Але коли хтось перетворює людські страждання і смерті в костюмовану вечірку, то це означає, що суспільство понизило цінність людського життя
Сергій Харевьский

«Зрозуміло, що незвична уніформа міністра Шуневича є свого роду костюмом, щось на зразок стьобу», – сказав експерт з питань мистецтва і культури Сергій Харевьский.

«Але коли хтось перетворює людські страждання і смерті в костюмовану вечірку, то це означає, що суспільство понизило цінність людського життя», – додав він.

Із вуст президента Олександра Лукашенка не пролунало жодного офіційного коментаря з цього приводу, хоча сам він відрізняється сильною радянською ностальгією. У Білорусі спецслужба й досі називається КДБ, як за часів СРСР.

В країні також мали місце зникнення провідних опонентів режиму за час 21-річного правління президента Лукашенка.

(Над матеріалом працювали Володимир Глод та Daisy Sindelar)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG