Доступність посилання

ТОП новини

«Путіне, let my people go»: правозахисники вимагають звільнити політв’язнів


Понад десять українців зараз перебувають у Росії за ґратами з політичних мотивів, заявляють правозахисники

Київ – Понад десять українців зараз перебувають у Росії за ґратами з політичних мотивів, заявляють правозахисники. За їхніми словами, декого з цих людей із території України просто викрали. Активісти кількох громадських організацій ініціювали кампанію «Let my people go», щоб привернути увагу світової спільноти до таких випадків. Станом на сьогодні один із фігурантів «шпигунських» справ – львівський студент Юрій Яценко – вже повернувся додому. Слідчий комітет Росії більшість із цих справ увʼязнених українців не коментує.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Колишній директор полтавського оборонного заводу «Знамя» Юрій Солошенко, якому днями виповнилось 73, із серпня минулого року перебуває за ґратами у Росії. Чоловіка звинувачують у шпигунстві, розповідає його син Олександр. За словами сина, минулого року батько поїхав до Москви на один день у справах, а тоді з ним зник зв’язок.

Протягом всього цього часу до затриманого не пускали українського консула, а з кінця березня – двох його адвокатів. Родина змушена контактувати з ним через третього захисника, розповідає Олександр Солошенко.

«Йому (затриманому – ред.) кажуть, що консул не хоче до нього йти. Консулові кажуть: він не хоче. Хоча у консула є листи від батька», – розповідає син.

Порізали вени, щоб припинили тортури

Восьмого травня після майже року за ґратами в Росії додому повернувся активіст Євромайдану, львівський студент Юрій Яценко, звинувачений у Росії у зберіганні вибухових речовин.


Яценко вийшов на волю після того, як апеляційний суд у Бєлгороді скоротив йому термін ув’язнення з двох років до дев’яти місяців. Адвокат хлопця Петро Заїкін має намір подавати касаційну скаргу, щоб домогтись виправдального вироку. Якщо цього не буде, Яценко готовий звертатися до Європейського суду з прав людини.

Ми порізали жили, щоб зупинити катування, зашивали без знеболювального – Юрій Яценко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:54 0:00

Навесні минулого року російські силовики затримали двох львів'ян – Юрія Яценка та Богдана Яричевського. Останнього пізніше видворили до України, тоді як Яценкові висунили додаткові обвинувачення і доправили в СІЗО. Обидва хлопці заявляють про застосовані до них тортури, для припинення яких вони перерізали собі вени.

Справи затриманих буде моніторити спеціальний представник омбудсмена

Моніторингом судових засідань у справах українських затриманих буде займатися новопризначений представник уповноваженого з прав людини Верховної Ради України в Росії Володимир Шрейдлер. Поки що, однак, за словами правозахисника, він спостерігатиме за двома справами – Надії Савченко та Олега Сенцова, проте надалі прогнозує розширення діяльності.

«Я буду зв’язуватися постійно з адвокатами, буду робити все, щоб бувати на судових слуханнях. Якщо будуть дозволяти, буду вести репортажі з суду. Буду співпрацювати тісно із посольством України. Про всяк випадок», – сказав він Радіо Свобода.

Ми нарахували 12 українців, затриманих у Росії із політичних мотивів – Матвійчук

Волонтерські та правозахисні організації розпочали нещодавно акцію під назвою «Let my people go», щоб привернути увагу до доль українців, затриманих або ув’язнених у Росії з політичних мотивів, розповідає голова правління «Центру громадянських свобод» Олександра Матвійчук. Разом із представниками української діаспори під час засідання Ради Європи перед початком обговорення ситуації в Україні активісти роздавали парламентарям інформацію про політв’язнів.

Олександра Матвійчук зауважує: «Ми і «Євромайдан SOS» нарахували таких дванадцять людей. Це – переважно цивільні, звинувачені у тероризмі, співпраці з «Правим сектором», шпигунстві. У нас в рамках кампанії є інфографіка, там немає кількох людей, родичі яких просили не використовувати їх у кампанії. Справжня кількість, навіть відома нам, вища, а скільки невідомих людей, ув’язнених у Росії, взагалі говорити важко».

У Міністерства закордонних справ є інформація про п’ятьох громадян, яких затримали у Криму після анексії півострова і вивезли на територію Росії з метою кримінального переслідування. Це – затримані у травні Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Олексій Чирній та Геннадій Афанасьєв, а також затриманий у вересні Валентин Вигівський. Про це МЗС повідомило у відповідь на запит Радіо Свобода. Також представники міністерства кажуть, що відстежують перебіг справ Надії Савченко та Олександра Солошенка.

У листі також ідеться про те, що зараз МЗС вживає заходів, щоб залучити для повернення українських затриманих на батьківщину міжнародні організації, зокрема, Верховного комісара ООН з прав людини, Раду Європи, ПАРЄ та ОБСЄ. Для уникнення таких ситуацій у майбутньому міністерство опублікувало рекомендації громадянам, що планують відвідати Росію.

Увечері 14 травня російський адвокат Ілля Новиков написав у своєму «Фейсбуці», що одного з арештованих минулого року у Росії українців Миколи Карпюка, «можливо, вже немає в живих». Підтвердження чи спростування цієї інформації з боку Слідчого комітету Росії наразі немає.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG