Доступність посилання

ТОП новини

Чиновник Путіна і Кадиров за шлюби із неповнолітніми


Російський дитячий омбудсмен викликав шквал критики за підтримку шлюбів із неповнолітніми, і слова, що деякі жінки у 27 років «зморщені»

Людина, якій Кремль доручив захищати права дітей, розлютила своїх опонентів заявою на захист шлюбів між дорослими та неповнолітніми, а також реплікою про те, що деякі жінки у віці 27 років виглядають «зморщеними».

Відповідно до російського законодавства, мінімальний вік, коли можна одружуватись, становить 18 років. Проте Павло Астахов, уповноважений президента Володимира Путіна з прав дитини, заявив в радіоінтерв’ю 14 травня, що «у виняткових ситуаціях» закон дозволяє знизити мінімальний вік одруження за ініціативою місцевої влади.

Павло Астахов
Павло Астахов

«У Чечні – це 17 років, у Башкортостані – це 14 років, у Московській області – 16 років», – сказав Астахов в інтерв’ю московській радіостанції «Російська служба новин». «Є місця, де немає мінімальної межі», – зауважив він.

Він додав, що в деяких гірських районах Кавказу, який охоплює кілька регіонів Росії і кілька колишніх радянських республік, «емансипація та статеве дозрівання відбувається раніше».

«Давайте не будемо лицемірами. Є місця, де жінки вже зморщені у віці 27 років, і, за нашими мірками, вони виглядають ніби їм 50. І, загалом, [російська] Конституція забороняє втручання у приватне життя громадян», – заявив Астахов.

Як зазначає Російська редакція Радіо Свобода, коментарі Астахова з’явились на тлі темної історії з очікуванням шлюбу в Чечні між 17-річною школяркою і начальником поліції Ножай-Юртівського РВВС Нажудом Ґучіговим, якому, як повідомляють, 57 років.

Президент Чечні Рамзан Кадиров (праворуч) і начальник поліції Ножай-Юртівського РВВС Нажуд Ґучігов
Президент Чечні Рамзан Кадиров (праворуч) і начальник поліції Ножай-Юртівського РВВС Нажуд Ґучігов



Незалежна російська «Новая газета» повідомила, що минулого місяця неповнолітня чеченська дівчина звернулася до їхнього кореспондента Олени Мілашиної, яка написала, що начальник поліції погрожував викрасти дівчину, якщо її батьки не благословлять їхніх шлюб.

12 травня дівчина дала інтерв’ю новинному сайту таблоїдного стилю LifeNews, який, як вважають, має тісні зв’язки з Кремлем, сказавши, що вона таки планує вийти заміж за начальника відділу поліції одного з районів Чечні.

Підтримуваний Кремлем авторитарний президент Чечні Рамзан Кадиров в дописі в Instagram 14 травня став на захист шлюбу, процитувавши відомі рядки російського поета Олександра Пушкіна: «Любви все возрасты покорны».

Астахов не користується повагою російських опозиційних активістів, зокрема, через його підтримку закону 2012 року, що забороняє громадянам США усиновлювати російських дітей.

Путін підписав закон у помсту за закон США про введення санкцій проти деяких російських представників, яких Вашингтон вважає причетними до загибелі у 2009 році російського адвоката Сергія Магнітського («список Магнітського») та інших порушень прав людини в Росії.

Критики Кремля підняли хвилю обурення проти Астахова за його коментарі щодо неповнолітніх шлюбів і «зморщених» жінок.

«Чому він в уряді? Чому ми платимо йому зарплату?» – написав у Твіттері лідер російської опозиції, борець з корупцією і блогер Олексій Навальний.

На матеріалом працював Карл Шрек

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG