Доступність посилання

ТОП новини

США: Царнаєва засуджують до страти


Джохар Царнаєв, архівне фото
Джохар Царнаєв, архівне фото

Колегія присяжних на суді у США над звинуваченим у нападі на Бостонському марафоні 2013 року Джохаром Царнаєвим узгодила йому смертний вирок.

Як вирішили присяжні після 14-годинного обговорення у п’ятницю, 15 травня, страта має бути здійснена ін’єкцією отрути.

Тепер, як очікують, іще роками триватимуть апеляційні слухання в цій справі.

21-річний нині Царнаєв, натуралізований громадянин США і чеченець за національністю, біженець із Росії, вислухав рішення без емоцій.

Міністр юстиції США Лоретта Лінч привітала рішення присяжних. За її словами, смертна кара є підхожим покаранням за здійснений Царнаєвим «жахливий злочин».

Захист намагався врятувати його життя й домогтися довічного позбавлення волі, наполягаючи, що 19-річний на той час хлопець став жертвою, потрапивши під вплив старшого брата, радикального ісламіста Тамерлана Царнаєва. Прокурори ж наголошували, що той свідомо хотів завдати жертвам якомога більших фізичних страждань зі своїх ідейних міркувань, щоб «помститися Америці за її війни проти мусульман», і після нападу нітрохи не розкаювався у скоєному.

Понад місяць тому суд присяжних визнав Джохара Царнаєва в організації змови з використанням зброї масового знищення.

Під час традиційного марафону в місті Бостоні у квітні 2013 року в результаті підриву двох саморобних вибухових пристроїв, встановлених, як заявляє сторона звинувачення, братами Тамерланом і Джохаром Царнаєвими, загинули троє людей і 264 були поранені. Наступними днями в перестрілках, коли братів переслідувала поліція, загинула ще одна людина, працівник поліції. Також був убитий Тамерлан Царнаєв. Джохар Царнаєв своєї вини не визнав.

XS
SM
MD
LG