Доступність посилання

ТОП новини

МЗС висловлює протест через недопуск представників консульства до утримуваних в Росії Карпюка і Клиха


Shutterstock
Shutterstock

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку із продовженням порушення російською стороною прав утримуваних під вартою на території Російської Федерації громадян України Миколи Карпюка (затриманий 21 березня 2014 року) та Станіслава Клиха (затриманий 11 серпня 2014 року).

Як ідеться у заяві МЗС, незважаючи на отримані ще в листопаді минулого року від Міністерства закордонних справ Росії запевнення, що органами слідства буде забезпечено відвідання арештованих консульськими посадовими особами України, російські компетентні органи перешкоджають проведенню зустрічей із ув’язненими громадянами України.

Зокрема російською стороною проігноровано понад 20 звернень із зазначеного питання, направлених Міністерством закордонних справ України, Посольством України у Росії та Генеральним консульством України в Ростові-на-Дону. Українські консули неодноразово відряджалися до Єсентуків та відвідували Головне слідче управління Слідчого комітету РФ по Північно-Кавказькому федеральному округу з метою отримання відповідного дозволу та зустрічі із заарештованими українцями, але дозволів слідством так і не було надано під вигаданими приводами.

14 травня згаданим підрозділом Слідчого комітету Російської федерації вкотре було відмовлено у наданні допуску консульських посадових осіб на зустріч з Карпюком і Клихом. Як ідеться в заяві МЗС, це є грубим порушенням російською стороною як прав громадян України, так і права консульських посадових осіб України на доступ до затриманих громадян своєї держави, передбаченого статтею 13 Консульської конвенції між Україною і Росією від 15 січня 1993 року. Перешкоджання російською стороною здійсненню консульськими посадовими особами контактів із затриманими громадянами України викликає в МЗС особливе занепокоєння на тлі заяв інших утримуваних на території Росії українських громадян про застосування до них у ході слідства фізичного і психологічного тиску, а також тортур з метою отримання свідчень. МЗС вимагає забезпечити об’єктивний та неупереджений розгляд справ Карпюка та Клиха, надання офіційної інформації щодо місця та умов тримання їх під вартою і стану здоров’я, негайного допуску консульських посадових осіб України до арештованих відповідно до взятих на себе Росією міжнародно-правових зобов’язань, а також притягнення до відповідальності всіх винних у їхньому порушенні.

XS
SM
MD
LG