Доступність посилання

ТОП новини

Музей історії Великої вітчизняної війни перейменують – Кириленко


 В’ячеслав Кириленко
В’ячеслав Кириленко

Музей історії Великої вітчизняної війни перейменують у зв’язку з набуттям чинності законів про декомунізацію. Про це заявив віце-прем’єр-міністр культури В’ячеслав Кириленко.

«Перед прийняттям остаточного рішення відбудеться громадське обговорення нової назви музею. Назва, яка може бути прийнятною, – Музей історії України у Другій світовій війні. Втім можуть бути внесені корективи. Експозиція цього музею має представити і поточний українсько-російський військовий конфлікт, в якому Україна боронить свою незалежність», – зазначає Кириленко, слова якого цитує прес-служба уряду.

В уряді зауважують, що, відповідно до закону «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років», формами увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні є, зокрема, недопущення фальсифікації історії Другої світової війни 1939–1945 років та сприяння об’єктивному та всебічному дослідженню, а також упорядкування, збереження та спорудження пам’ятників, створення музеїв, меморіальних комплексів, присвячених Другій світовій війні 1939–1945 років.

Напередодні президент України Петро Порошенко підписав закони, відомі як «закони про декомунізацію» – «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки»; «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років»; «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» та «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті».

Документами забороняється радянська символіка, засуджується комуністичний режим, відкриваються архіви радянських спецслужб та визнаються борцями за незалежність України УПА й інші організації.

XS
SM
MD
LG