Доступність посилання

ТОП новини

ЄС розчарує українців, якщо відмовить у безвізовому режимі – експерт


Мешканці західних областей України мріють про безвізовий режим із ЄС. За європейське майбутнє виходили на Євромайдан

Рига прийматиме саміт країн «Східного партнерства» 21-22 травня. Одним із питань, яке там розглядатиметься, буде безвізовий режим для громадян України. І хоча, як говорять офіційні представники ЄС, позитивного рішення наразі ще не буде, однак для мешканців областей Західної України безвізовий режим із Євросоюзом є дуже бажаним.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Десятки людей від самого ранку стоять у черзі біля приміщення Генерального консульства Польщі у Львові. Це ті, кому потрібно поїхати до сусідньої країни терміново. Вони очікують, щоб потрапити до консула, а він вже вирішує справу.

«Давно не була, вже три роки, їду на гріб, родину маю у Варшаві. Стою до консула, бо до центру потрапити довго, а ще я грошей не маю. Стою до консула і сподіваюсь, що дозволить мені швидше візу отримати», – говорить Ганна Бодак.

Багато галичан мають родичів у Польщі, там поховані їхні рідні, тому безвізовий режим дав би їм можливість без перешкод їздити до сусідньої країни. «Я б могла будь-коли поїхати. Це ж так близько», – каже жінка.

Натомість переважна більшість людей середнього і молодого віку планує поїхати до Європи на роботу, здебільшого у Польщу.

– З якою метою? Заробляти гроші, бо тут це важко. Цілий пакет документів у мене. У черзі стояти доводиться 2-3 години, а був би безвізовий режим, то сіла б і поїхала.

– Дуже багато наших людей туди їдуть на сільськогосподарські роботи, на будову. Був би безвізовий режим, то було б все простіше. Наших людей беруть на роботу охоче.

– Якщо у Молдові безвізовий режим, то багато їдуть за кордон з метою туризму, спорту, роботи. Зараз для них є більші можливості. Вони вільно відпочивають. Думаю, на нас теж чекає така перспектива.

– Полегшить, але чомусь здається, що не буде це завтра. Треба щоб дві країни були готові. Бо буде спрощений перетин кордону, наплив мігрантів.

Люди вимагають реальних кроків

На відміну від політиків, звичайні громадяни геополітичні зміни в країні оцінюють через призму можливостей поїхати за кордон, тобто вони хочуть бачити реальні результати міжнародних переговорів, а не чути лише обіцянки про перспективи.

Тарас Возняк
Тарас Возняк

Культуролог Тарас Возняк вважає, якщо на саміті у Ризі не ухвалять рішення про безвізовий режим, то це спричинить розчарування серед українців. Особливо серед мешканців Західної України, де дуже бажаний безвізовий режим. Він нагадує, що на Євромайдан громадяни вийшли заради європейських перспектив України.

«Для західного регіону важливий розвиток економічних і людських стосунків. Навіть якщо спершу їдуть до знайомих, це через якийсь час переростає в економічні стосунки. Для того, щоб українське суспільство, а не тільки кілька олігархів, прирослись, зрослись з економікою ЄС, має бути безвізовий режим», – наголосив експерт.

Тарас Возняк не розуміє побоювань офіційних європейських лідерів, що безвізовий режим спричинить хвилю мігрантів з України. Оскільки вважає, хто хотів, той вже виїхав. «Поїхати в Німеччину чи Польщу – не означає там лишитись. Там і своїх є багато безробітних. Це не виправдання. Це абсолютно не аргумент», – зазначає він.

Безвізовий режим сприятиме підприємництву

Про те, що українці швидко вчаться у сусідів, можна побачити по прикордонних селах Львівщини, які вирізняються своєю заможністю, охайністю. Ще кілька років передбудинкова територія була засаджена картоплею, а нині все у квітах і декоративних рослинах, хати відремонтовані, як у польських сусідів.

Люди їдуть і щось бачать, собі таке роблять
Володимир Федюк

«Люди їдуть і щось бачать, собі таке роблять», – говорить підприємець із Жовківщини Володимир Федюк. Його бізнес пов’язаний із кількома європейськими країнами. Сам чоловік не має перешкод, щоб поїхати до Європи, але є перепони з відкриттям віз для його працівників. Великі очікування підприємець покладає на безвізовий режим.

Інфраструктура змінилась би у кращий бік, бо дивилися б, як живуть люди у Європі
Володимир Федюк

«Було б позитивно, наше спілкування було б вільнішим, побачили б рівень життя. Наші люди тягнуться до змін. Людям було б легше пересуватись. Інфраструктура змінилась би у кращий бік, бо дивилися б, як живуть люди у Європі. Люди, які їздять по виставках, вдосконалюються, то досягають якихось висот. А у бізнесі не можна стояти на місці. Щоб виробництво розвивалось, треба досвід вивчати, щоб брати краще», – наголосив Володимир Федюк.

Найбільше шенгенських віз громадянам України традиційно видають консульські установи Польщі. Лідером серед них є Львів, де видають майже половину віз від загальної кількості. Охочих відкрити візу більшає. Сьогодні записатись на прийом у візовий центр можна не раніше, ніж на серпень.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG