Доступність посилання

ТОП новини

Меркель і Олланд закликають виконати мінські угоди


Анґела Меркель і Франсуа Олланд, архівне фото
Анґела Меркель і Франсуа Олланд, архівне фото

Канцлер Німеччини Анґела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд вкотре закликали виконати мінські домовленості щодо врегулювання в частині сходу України.

Українська тема була однією з тих, які вони порушили в перебігу переговорів між ними в Берліні.

Як заявила Меркель на прес-конференції, вона і Олланд твердо вірять, що треба зробити все необхідне для виконання мінського плану.

«Ми не бачимо альтернативи, щоб рухатися вперед. Ми бачимо, що це часом виснажливий і важкий процес, який робить лише малі кроки. Але деякий поступ таки є – зокрема, створення робочих груп, що обговорюють окремі політичні теми», – сказала вона.

Канцлер Німеччини також нагадала, що вони знову зустрінуться з президентом України Петром Порошенком під час саміту програми ЄС «Східне партнерство» в Ризі 21–22 травня.

Олланд, зі свого боку, додав: «Ми говоримо однією мовою: треба дотримуватися мінських домовленостей. Ми говоримо про це однаково твердо обом сторонам, бо це є умовою для миру».

Німеччина і Франція беруть участь у переговорах про врегулювання в частині Донбасу в так званому «нормандському форматі», з Україною і Росією.

На Заході наголошують, що мінські домовленості мають виконати всі сторони повністю, без винятків. При цьому там звертають увагу, що в той час як Україна переважно виконує свої зобов’язання, їх постійно порушують Росія і підтримувані нею сепаратисти. Москва ж заявляє, що вимагає від Заходу тиску на Київ, щоб «змусити його виконати домовленості», а про себе каже, що не має ніяких зобов’язань, бо взагалі є, мовляв, не стороною тих домовленостей, а лише «гарантом».

XS
SM
MD
LG