Доступність посилання

ТОП новини

У Ризі Путіна зняли з хреста


Розіп’ята лялька, яка, на думку деяких глядачів, схожа на президента Росії. Рига
Розіп’ята лялька, яка, на думку деяких глядачів, схожа на президента Росії. Рига

Після того, як ЗМІ побачили в інсталяції на ризькій виставці зображення Путіна, експонат довелося демонтувати

Марія Кугель

У Ризі на виставці сучасного мистецтва розіп’яли ляльку, яка, на думку деяких глядачів, схожа на президента Росії, і запропонували глядачам вбити в неї цвяхи. Після негативної реакції мера Риги і російського посольства в Латвії інсталяцію демонтували, а виставку закрили. Незважаючи на це, активісти місцевого проросійського руху «ГВД Балтія» мають намір 21 травня влаштувати ходу проти виставки.

Виставка називалася «Дисидент» і була відкрита у дворі колишньої будівлі Комітету державної безпеки Латвії, відомої в народі як «Кутовий будинок». Із 2008 року будівля частково пустує, частково зайнята історичною експозицією Музею окупації, присвяченій діяльності КДБ в радянській Латвії. Автор інсталяції, що зображає чоловіка в діловому костюмі, руки, ноги і голова якого прибиті до хреста, – анонім, який виступає під псевдонімом Some1. За однією з версій, за цим ніком ховається латвійський художник Андріс Марачковскіс. Сам він, втім, спростовує цю інформацію і пише в «Фейсбуці», що вже отримав кілька погроз у зв’язку з роботою, яку йому «помилково приписують».


Експозиція, в якій представлені роботи як відомих, так і молодих художників і скульпторів, відкрилася ще 1 травня за присутності преси, однак скандал раптово розгорівся через півмісяця, коли на латвійському каналі TV5 показали сюжет, в якому вигляд ляльки вперше пов’язали з ім’ям російського президента. Минулої п’ятниці посольство Росії направило до МЗС Латвії ноту протесту; мер Риги Ніл Ушаков заявив, що будівля знаходиться поза муніципальною юрисдикцією; автор пояснив, що моделлю для фігури служив його знайомий італійський бізнесмен; два художника повідомили, що розлючені відвідувачі напали на них із побоями і погрозами прямо в приміщенні виставки. Нарешті, пізно ввечері у дворі «Кутового будинку» з’явилися представники власника будівлі, Державного агентства нерухомості, і ляльку зняли з хреста.

«Кутовий будинок» – колишня будівля КДБ у Ризі
«Кутовий будинок» – колишня будівля КДБ у Ризі

У суботу, 17 травня, виставка не відкрилася. Біля входу зібралися здивовані відвідувачі. Владислав, фізик за фахом, не знав, що інсталяцію демонтували, її не бачив, але був обурений.

– Ви точно впевнені, що це був Путін?

Було написано, що висить лялька Путіна і кожен охочий може прийти вбити цвях або витягти цвях за бажанням

– Вчора буквально було написано на порталі «Делфі», що висить лялька Путіна і кожен охочий може прийти вбити цвях або витягти цвях за бажанням.

– Тобто, не художник каже, що зображує його творіння, а інтернет-портал?

– Принаймні, я користуюся інформацією чи дезінформацією, яка публікується в пресі.

– Ви побачили фото і переконалися, що лялька схожа на російського президента?

Це дійсно Путін! А символічно забивають цвяхи в Путіна як в колишнього кагебешники

– Вона схожа один в один! Це дійсно Путін! А символічно забивають цвяхи в Путіна як в колишнього кагебешники. Тобто, незалежно від того, чим він зараз займається, його асоціюють з владою КГБ.

– А Вас не бентежить, що вінець терновий на ляльці був?

– Так, він мученик, абсолютно буквально, але це вульгарність, розумієте, ну, негарно.

– А що або кого конкретно ображає художник у цьому творі? Християнство Путіним, вбиванням у Путіна цвяхів? Чи глядачів необхідністю забивати цвяхи?

Тим, хто пропонує нам якийсь образ світу, треба все-таки думати. Мистецтво насамперед покликане виховувати людину

– Це розпалює ненависть в людях один до одного. Розумієте, як не дивно, для нас зовнішній світ – це декорація. Світ для нас – те, у що ми віримо. Практично ми живемо в світі своїх думок, що ми собі уявляємо, тим для нас світ і представляється. І тим, хто пропонує нам якийсь образ світу, треба все-таки думати. Мистецтво насамперед покликане виховувати людину. Це виставка громадська, вона служить цілям виховання. По-моєму, це підлість. Я, чесно кажучи, хотів підійти і поставити свічку. Звичайну церковну свічку, я з собою приніс, під розп’яття. Для мене це символ християнства. Якби вони ще виступали як дисиденти, висловлювали б якусь думку, чимось жертвували! А це просто вираження хамства.

Журналіст Ігор Ватолін дізнався від організаторів, що планується відновлення інсталяції, і чекав можливості зафіксувати цей процес, проте ніхто не прийшов. Він сприйняв мистецьку подію з ентузіазмом.

Ця акція, як і будь-який твір сучасного мистецтва, амбівалентна. Можна сказати, що це засудження Путіна, а можна, що це його глорифікація, прославляння
Ігор Ватолін

– Ми переживаємо зараз повернення у часи початку XX століття: «Жовта кофта» Маяковського, «Ляпас суспільному смаку», дадаїсти. Тоді все це викликало шалено агресивну реакцію буржуазної публіки: якісь виступи молодих завзятих художників, розраховані на провокування стереотипних уявлень. Якщо подивитися на цю акцію поглядом, не замутненим ні путінізмом, ні антіпутінізмом, ми побачимо, що всередині закритого (я підкреслюю!) Дворика, не в публічному міському просторі, у дворі будинку з дуже важкою аурою, з якого, як ми точно знаємо, відвозили людей на смерть, за схемою організації храму, сакрального простору, встановлена композиція. У центрі хрест, на якому розіп’ята фігура, що нагадує Володимира Володимировича Путіна. У неї забиті цвяхи, що відразу породжує асоціацію і з Ісусом Христом, і зі святим Себастьяном. А в якості пропілей встановлені портрети якихось персонажів з натовпу, що викликають асоціації з Босхом, його «Хресною дорогою». Потрапляючи в простір цього перформансу, ми стаємо його частиною. Хтось забиває цвяхи, хтось засуджує, висловлює протест, і на все це і розраховували творці акції. Ця акція, як і будь-який твір сучасного мистецтва, амбівалентна. Можна сказати, що це засудження Путіна, а можна, що це його глорифікація, прославляння: невдячні критики розпинають його на хресті. Я думаю, що це справжній успіх Some1. І що якби до ЗМІ першими добігли латиські націоналісти, то, можливо, чиновники спробували б закрити виставку на іншій підставі.


Радіо Свобода зв’язалося з представником організаторів виставки Томом Янсонсом, який пояснив, що лялька зовсім не зображувала чинного російського президента.

– Лялька дійсно зображувала президента Путіна?

Ця інсталяція не є ні провокаційною, ні політичною. Це мистецтво
Том Янсонс

– Я думаю, що тут інтерпретації можна розвивати найрізноманітніші. Об’єктивно, якщо виходити з концепції самого художника, вона в жодному разі не повинна була б нагадувати президента або яку-небудь іншу відому персону. Ця інсталяція не є ні провокаційною, ні політичною. Це мистецтво. Тому ситуація викликала у нас, як в організаторів, так і в учасників, шок і здивування. Це ж тільки інтерпретація, думка людей, з нашого боку ні в анотації, ніде не згадувалося нічого, крім того, що хотів висловити сам автор.

– А що автор хотів висловити?

– Він стверджує, що це свого роду прославляння матеріального світу. Хрест, якщо зовсім просто, уособлює гроші, а фігура – бізнесмена, який став жертвою власних крайнощів, постраждав від власного сприйняття життя. Поняття «дисидент» спочатку було встановлено для учасників виставки максимально широко, і кожен висловив своє індивідуальне розуміння його.

Плакат виставки «дисидент»
Плакат виставки «дисидент»

– Чому автор виступає під псевдонімом?

– Наскільки мені відомо, він уже 7-8 років діє під цим псевдонімом, створюючи інсталяції в міському середовищі і на виставках. Він належить до представників вуличного мистецтва.

– Як була демонтована інсталяція?

– Такою була вимога представників Державного агентства нерухомості. Вони запропонували вибір: або інсталяцію прибирають вони, або це робимо ми протягом 30 хвилин під їх наглядом. Власне, коментарів, чому так потрібно зробити, вони не дали. Зв’язавшись з художником, я як організатор виставки вирішив: краще ми самі приберемо інсталяцію, ніж вони зроблять це в грубій формі.

– Тобто Ви самі зняли ляльку з хреста?

– У нас не було вибору.

– Я знаю, що Ви планували відновити інсталяцію. Чому Ви цього не зробили?

Ми маємо намір з’ясувати, з чим маємо справу – з відкритою цензурою з боку держави чи диктатом громадської думки
Том Янсонс

– Ми досі не отримали роз’яснення, для чого її потрібно було знімати. Але хрест без фігури залишився на місці, і в понеділок виставка почала працювати у звичному ритмі. Проте в демократичній державі стався неприємний інцидент з порушенням конституційного права на свободу слова, яке дозволяє художнику висловлювати свою думку, незважаючи на інтерпретації оточуючих. І головне зараз – зрозуміти, чому ця інсталяція не може стояти на виставці. Ми маємо намір з’ясувати, з чим маємо справу – з відкритою цензурою з боку держави чи диктатом громадської думки. І ухвалимо рішення, чи відновлювати її в колишньому вигляді.

21 травня в Ризі активісти проросійського руху «ГВД Балтія» (фактично є філією російського «Національного визвольного руху», відомого за акціями «Антимайдан») мають намір влаштувати ходу в центрі міста проти виставки «Дисидент» та інсталяції з лялькою, розіп’ятою на хресті. За словами представника руху Станіслава Букайнса, який є фігурантом кримінальної справи про вербування добровольців для участі у війні в Україні, учасники акції мають намір не допустити повторного виставлення інсталяції на загальний огляд.

Оригінал матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG