Доступність посилання

ТОП новини

Ректор Одеського медуніверситету: мене побили за протидію корупції серед науковців


Валерій Запорожан після побиття, 14 травня 2015 року
Валерій Запорожан після побиття, 14 травня 2015 року

«Я висловив підозри, що певні корупційні моменти вкралися у діяльність академічних кіл»

Одеса – Ректор Одеського медичного університету Валерій Запорожан пов’язує напад на себе із професійною діяльністю в Національній академії медичних наук. За його твердженням, висловлені ним підозри стосовно корупції в академії викликали різноманітні перевірки в медуніверситеті та переслідування учнів ректора. Натомість у самій академії здивовані такою заявою Запорожана і сподівається на якнайшвидше та об’єктивне розслідування правоохоронцями обставин нападу на нього. Невідомі побили Валерія Запорожана прямо навпроти вишу, де він викладає. Стан постраждалого покращується, але ще тяжкий.

ЗАВАНТАЖИТИ

Напад на 67-річного Валерія Запорожана вчинили 13 травня цього року прямо навпроти Одеського національного медичного університету. Як завжди у будні дні ректор йшов на роботу, поряд було чимало студентів та викладачів, які теж поспішали на пари. І тут він помітив двох незнайомих йому чоловіків міцної статури. Раптом вони витягли битки і стали лупцювати ними Валерія Запорожана. Побиття тривало навіть після того, як чоловік втратив свідомість. Внаслідок нападу Запорожан зазнав закритої черепно-мозкової травми, забиття головного мозку та чисельних травм м’яких тканин. Зараз ректор перебуває у реанімації університетської клініки. Стан постраждалого покращується, проте медики відмовляються від довгострокових прогнозів.

Лікарі дозволили журналістам 10 хвилин поспілкуватися із потерпілим. Він заявив, що напад може бути пов'язаний з його професійною діяльністю в Національній академії медичних наук та висловленими підозрами стосовно корупційних оборудок у ній.

Я увійшов в дисонанс з деякими людьми та висловив підозри, що певні корупційні моменти вкралися у діяльність академічних кіл
Валерій Запорожан

«Я останнім часом увійшов в дисонанс з деякими людьми, зайняв принципову позицію з приводу економіки та висловив підозри, що певні корупційні моменти вкралися у діяльність академічних кіл», – розповідає вчений.

«Очевидно, вони вирішили фізично усунути»

Валерій Запорожан наголошує, що у професійних колах він відкрито підтримував дії міністра охорони здоров’я щодо реформ у медичній науці, переходу на грантову систему та боротьби з корупцією. Саме Запорожан став ініціатором створення відповідної комісії в Національній академії медичних наук, яка мала перевірити цільове використання коштів із дерджбюджету. Після цього, за твердженням постраждалого, у нього в університеті почалися різноманітні перевірки, а також переслідування його учнів.

Якщо удар прийшовся б у те місце, в яке вони цілилися, то такий удар міг позбавити мене життя
Валерій Запорожан

«Очевидно, вони не досягли успіху тими першими кроками і вирішили фізично усунути. Тому що я, як лікар, розумію, якщо удар прийшовся б у те місце, в яке вони цілилися, то такий удар міг позбавити мене життя», – каже Запорожан.

У Національній академії медичних наук здивовані заявою постраждалого щодо можливих причин інциденту

У прес-службі Національної академії медичних наук повідомили, що обурені зухвалим нападом на академіка, проте також здивовані заявою постраждалого щодо можливих причин інциденту. В академії впевнені, що чесне та оперативне розслідування правоохоронців невдовзі зможе роз’яснити справжнє становище.

Проректор Одеського медичного університету Владлена Дубініна розповіла, що колеги Валерія Запорожана шоковані тим, що такий жорстокий напад стався прямо біля університету, а нападники навіть не приховували своїх облич. За її словами, зараз у загальному стані вченого спостерігаються невеликі позитивні зрушення, проте його моральний стан погіршений.

Валерій Запорожан, 9 липня 2013 року
Валерій Запорожан, 9 липня 2013 року

«Валерій Миколайович стільки зробив для медицини не тільки Одеси, але й країни, тому ми докладемо всі зусилля, щоб повернути йому здоров’я та повернути його до активної праці», – наголошує Дубініна.

Міліція кваліфікувала цей інцидент як хуліганство та відкрила кримінальне провадження. Проте адвокат Валерія Запорожана Григорій Монастирський заявив, що він та підзахисний не згодні з таким рішенням.

Яке може бути хуліганство при нападі на беззбройного академіка? Це не хуліганство, це замах на вбивство
Григорій Монастирський

«Таке рішення, нехай навіть і попереднє, ми вважаємо помилковим. Яке може бути хуліганство при нападі на беззбройного академіка? Це не хуліганство, це замах на вбивство. І тільки щаслива випадковість попередила тяжкі наслідки», – говорить він.

Адвокат також заявив, що домагатиметься перекваліфікації цієї справи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG