Доступність посилання

ТОП новини

Бізнес-омбудсмен: хто такий і чим займатиметься?


Альгірдас Шемета
Альгірдас Шемета

Під час засідання Кабміну відбулась офіційна презентація офісу бізнес-омбудсмена на чолі з литовцем Альгірдасом Шеметою

Від сьогодні українські підприємці можуть подати скаргу бізнес-омбудсмену на орган державної влади, підконтрольну державі компанію чи чиновника в разі порушення законних прав. Цим бізнес-омбудсменом став колишній двічі міністр фінансів Литви і колишній єврокомісар Альгірдас Шемета.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Створити Раду бізнес-омбудсмена як консультаційний орган Кабмін вирішив своєю постановою ще в листопаді минулого року. Сьогодні ж на засіданні Кабінету міністрів оголосили про офіційний початок роботи цього нового органу.

Очолювати Раду й відповідно бути головним адвокатом українського бізнесу обрали колишнього двічі міністра фінансів Литви, колишнього єврокомісара з питань фінансового програмування і бюджету (2009-2010 роки), а потім – оподаткування, митниці, статистики, аудиту та боротьби з шахрайством (2010-2014 роки) Альгірдаса Шемету. Той, у свою чергу, обрав собі двох заступників із західною освітою: Тетяну Коротку і Ярослава Григорчука.

Структура офісу бізнес-омбудсмена
Структура офісу бізнес-омбудсмена
Це людина, яка буде захищати інтереси бізнесу, це людина, яка буде отримувати скарги від підприємців на роботу органів державної влади
Арсеній Яценюк

«Це людина, яка буде захищати інтереси бізнесу, це людина, яка буде отримувати скарги від підприємців на роботу органів державної влади, і це людина, яка матиме безпосередній вплив на Кабінет міністрів і всі держоргани з тією метою, щоб зняти додаткові бюрократичні обмеження, і щоб до України приходив інвестор», – пояснив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Загалом штат Ради бізнес-омбудсмена складається з 15 осіб. Що ж до фінансування, то жодної копійки з держбюджету на новий орган не беруть. Фінансуватись структура буде виключно за рахунок міжнародних донорів. Єдина озвучена сума – це 1,5 мільйони євро на рік.

«На сьогоднішній момент донори надали бюджет на два роки. Але паралельно з роботою, яку ми зараз робимо, ми розробляємо закон, в якому передбачено можливість фінансування інституції державою та бізнес-асоціаціями», – пояснив Шемета.

Скаргу ж на державний орган, підконтрольну державі компанію чи чиновника може подати будь-яка фізична чи юридична особа, яка займається підприємницькою діяльністю в Україні онлайн через сайт.

Критерії для скарги в офіс бізнес-омбудсмена
Критерії для скарги в офіс бізнес-омбудсмена

Бізнес-омбудсмен наголосив, що від приватного бізнесу прийматимуть скарги тільки на дії держорганів, а не приватного бізнесу. Крім того, офіс бізнес-омбудсмена – це досудовий орган, і він не розглядатиме суперечки, якщо їх паралельно розглядають у судах.

«Процедура передбачає термін. Тобто будуть розглядатись скарги, що надходять впродовж року після порушення. Також бізнес, крім скарги в офіс бізнес-омбудсмена, повинен здійснити хоча б один адміністративний крок, тобто хоча б оскаржити дію держоргану, подавши скаргу в цей же держорган», – додав Шемета.

На безпосередній розгляд скарги виділяється три місяці.

Час розгляду скарги в офісі бізнес-омбудсмена
Час розгляду скарги в офісі бізнес-омбудсмена

Ініціатива по боротьбі з корупцією і створення в Україні офісу бізнес-омбудсмена проголошена ЄБРР в травні 2014 року і узгоджена в меморандумі про взаєморозуміння між урядом України та міжнародними організаціями – ЄБРР, Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), а також з кількома українськими бізнес-асоціаціями – Американською торговою палатою в Україні, Європейською бізнес-асоціацією, Федерацією роботодавців України, Українською торгово-промисловою палатою, Українським союзом промисловців і підприємців.

До наглядової ради офісу бізнес-омбудсмена входить міністр економіки, представники Європейського банку реконструкції та розвитку, бізнес-асоціації України і представники громадськості.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG