Доступність посилання

ТОП новини

На місцевих виборах окупований Донбас не підтримає ватажків «ДНР» і «ЛНР» (огляд преси)


Населення Донбасу віддасть свої голоси або за нові обличчя, або за українських політиків, які орієнтуються на східний електорат

25 жовтня 2015 року в Україні мають вiдбутися місцеві вибори. Питання, за яким законодавством їх проводитимуть, лишається відкритим, констатує газета «Україна молода». Верховна Рада попереднього скликання так і не змогла ухвалити двотурові вибори у великих містах. На кону була шляхетна мета – запобігти ситуації, коли міським головою стає кандидат, що набрав максимум 10-12% голосів виборців. Було бажання запровадити відповідні зміни, однак забракло політичної волі. Так само її забракло і напередодні парламентських виборів, коли Раді не вдалося позбутися «мажоритарки». Парламент, обраний восени 2014-го, клявся усунути всі промахи «попередників». Але тепер, коли в розпорядженні депутатів від коаліції лишається буквально кілька пленарних засідань, щоб встигнути ухвалити нове законодавство, народні обранці не квапляться цього робити. Про наслідки йдеться в статті «Передосінній марафон».

ЗАВАНТАЖИТИ

Одним із основних кроків на шляху до миру і врегулювання конфлікту на Донбасі є проведення там місцевих виборів, у тому числі і на тимчасово окупованих територіях, вважають експерти газети «Сегодня». Вони переконують, що вибори принесуть в політичне життя Донбасу елемент законності та примирять з рештою України, адже висловити свою позицію зможуть всі. В результаті тамтешніх виборів, до влади в регіоні навряд чи повернуться нинішні ватажки «ДНР» і «ЛНР». Населення Донбасу найімовірніше віддасть свої голоси або за нові обличчя, які можуть з'явитися, або за українських політиків, які орієнтуються на східний електорат, вважає експерт.

Цього літа Україна може оголосити технічний дефолт, попереджає газета «Сегодня». Ймовірність такого сценарію аналітики оцінюють в 20-50%. Цим шляхом Україна піде, якщо до кінця весни не домовиться з кредиторами про реструктуризацію боргів. Видання наголошує, що Київ повинен зробити все можливе, щоб його уникнути, адже тоді Україні доведеться відновлювати репутацію як надійного партнера близько 7-10 років. Про те, що треба робити насамперед, видання розповідає в статті «А якщо дефолт: що буде з Батьківщиною і з нами».

Сьогодні українці змагатимуться, де Мегамарш у вишиванці буде найбільшим. Організатори закликають людей одягнути вишиванку і вийти не лише на вулиці міст, а й на роботу, у виші, школи та магазини. Докладніше про свято розповідає газета «Україна молода» у статті «Код нацiї».

Споживачі, які мають газові лічильники, платитимуть більше за тих, хто їх не встановлював. Про метаморфози тарифної політики та соціальну справедливість розповідає газета «Голос України».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG